دکتر فریدون نوحی، مصرف زیاد نمک، روغن و شیرینی را از اصلیترین عواملی دانست که به قلب آسیب میرسانند.
وی افزود: هموطنان بیش از اندازه این سه ماده غذایی را مصرف میکنند، چنانچه نمک در ایران ۲ تا ۴ برابر بیشتر از کشورهای دیگر مصرف می شود.
نوحی ادامه داد: اگر سیگار و دخانیات، چربی خون بالا، دیابت، فشار خون، عدم تحرک و چاقی همچنین عوامل وراثتی را به عنوان مهم ترین عوامل زمینه ساز بیماری های قلب و عروق در نظر بگیریم، اکنون باید آلودگی هوا را نیز به این علل افزود. به همین دلیل به بیماران قلبی و ریوی، افراد مسن و کودکان توصیه می شود در روزهایی که آلودگی هوا بالاتر است و به مرز خطر می رسد از فعالیت های فیزیکی پرهیز کنند و اگر امکان داشته باشد بیشتر در خانه بمانند و در محیط آلوده قرار نگیرند.
رئیس انجمن قلب و عروق ایران گفت: در خصوص ارتباط سن به بیماری های قلب و عروق یادآورشد، تشخیص بیماری های قلب و عروق نسبت به گذشته بهتر شده، بنابراین ممکن است عده ای در جوانی هم بیماری قلبی و عروقی داشتند ولی چون تشخیص مناسبی وجود نداشت ممکن بود به بیماری های قلبی و عروقی ربط داده نشود.
وی افزود: امروزه نمونه این مسئله در برخی ورزشکاران مشاهده می شود. به فرض یک فوتبالیست ناگهان دچار ایست قلبی و عروقی می شود البته این مسئله در ورزشکاران حرفه ای نیز وجود دارد.
نوحی گفت: مسئله دوم شیوه زندگی است. شیوه زندگی مردم عوض شده در گذشته های نه چندان دور اکثر مردم فعالیت بدنی و سوخت و ساز مناسب داشتند؛ ضمن اینکه در آن زمان ها غذاهای سالم تری وجود داشت و غذاهای فست فود به لحاظ چرب، شور و شیرین بودن به شکلی که امروزه به طور گسترده عرضه و مصرف می شود، نبود. پیتزا و غذاهای چرب، خوشمزه و غذاهای گوشتی امروزه رونق فراوانی دارد. غذای آماده خوشمزه در گذشته با این کیفیت مضر،نبود.غذاها در گذشته سالم تر و طبیعی تر بود. امروزه غذاهایی سالم و طبیعی با نام ارگانیک در دنیا عرضه می شود که این حاکی از تولید سالم و با کیفیت و طبیعی آن است. یعنی دستکاری نشده و ارگانیک است. این نشان می دهد که در طول سالیان اخیر در مواد غذایی تولیدی بیشتر دستکاری شده است. از سوی دیگر مواد غذایی فراوری شده چرب، شور و خوشمزه مانند پفک و چیپس مصرف می کنیم. همه می خورند، جوان ها انرژی دارند و می خورند اما این غذاها، با نوع غذاهای سنتی متفاوت است و پیامدهای ناگوار خود را دارد.
وی ادامه داد: با این استدلال می توان گفت در کشورهای جهان سوم و حتی متاسفانه کشورمان، سن بیماری های قلب و عروق به خصوص از نوع سکته قلبی مقداری پایین آمده است.
عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی افزود: در نقاط دیگر جهان تلاش کرده اند تا با پیشگیری از مصرف مواد غذایی مضر نسبت به کاهش بیماری های قلب و عروق اقدام کنند. کشورهایی که خودشان ابداع کننده این شیوه زندگی بوده اند امروزه روش و رفتار خود را اصلاح کرده و در راستای زندگی سالم گام برمی دارند.
وی گفت: این مسئله ناگوار است که کشورهای ابداع کننده شیوه زندگی ماشینی و تغذیه با فست فود، اکنون رفتار خود را اصلاح کرده ولی متاسفانه ما با سرعت در مسیر اشتباه حرکت می کنیم.
نوحی ادامه داد: اکنون در کشورهای صنعتی و پیشرفته، شیوع بیماری های قلب و عروق با سرعت ۱۵ و ۲۰ سال گذشته نیست بلکه در حال کنترل است. حتی در خصوص سیگار کشیدن، چربی خون بالا و قند خون متاسفانه هنوز ما در کشورمان اقدام اثر بخشی انجام نداده ایم و از این نظر نیز عقب هستیم.
مشاور وزیر بهداشت یادآور شد: متاسفانه در دهه چهارم و حتی کمتر از این سن نیز بیمار سکته ای که به مراکز درمانی می آیند را می بینیم. البته افرادی که در سنین پایین دچار سکته می شوند افرادی هستند که از نظر ژنتیکی این عامل وراثتی به آنان منتقل شده است ولی به سایر مسائل از جمله تغذیه توجه نکرده اند و سکته کرده اند.
رئیس انجمن علمی قلب و عروق ایران با اشاره به اینکه هشت انجمن، همایش سالانه خود را همزمان با بیست و یکمین کنگره انجمن قلب و عروق ایران برگزار می کنند، گفت: اکنون دهمین کنگره انجمن جراحان قلب ایران، نهمین کنگره انجمن بیهوشی قلب ایران، هشتمین کنگره انجمن اکوکاردیوگرافی ایران، چهارمین کنگره انجمن پرستاری قلب ایران، هشتمین کنگره انجمن پرفیوژنیستهای ایران، هشتمین کنگره انجمن فیزیوتراپی قلب ایران و چهارمین کنگره انجمن داروسازی ایران(داروسازی قلب)، همزمان با بیست و یکمین کنگره سالانه انجمن علمی قلب و عروق ایران از ۱۱ لغایت ۱۴ اسفند ۹۴ در بیمارستان قلب و عروق شهید رجایی تهران برپا است.