(به قلم مژده سیاحیان دهکردی- کارشناس ارشد جغرافیا،برنامه ریزی گردشگری) سفر واژه ای است که گوش هر شنونده ای را نوازش میکند وذهن اورافعال؛ سفر با اهداف مختلف،مقاصد متفاوت و به شیوه های متنوع انجام می پذیرد که صرف نظر از نوع آن یک رویکرد مهم را به همراه دارد و آن پیوند اجتماعی مردم با فرهنگ و روحیه متفاوت در نقاط جغرافیایی مختلف با یکدیگر است که به موجب انتقال تجارب و دانسته های انسانی به یکدیگر صورت می گیرد.

گردشگری از دیرباز با اهداف و اشکال مختلف صورت گرفته است و تاثیر آن در ابعاد اقتصادی،اجتماعی، فرهنگی و …قابل تامل و توجه است.
هر گردشگر نماینده فرهنگی است که به آن معتقد است و ازآن پیروی میکند.او ضمن معرفی آداب و رسوم قوم و ملت خود با اعمال و رفتارش اعتقادات دینی و باورهای فرهنگی خویش را معرفی می نماید و این خود عامل توسعه فرهنگی است که به موجب سفر صورت می گیرد. دراین مقاله نگاهی کوتاه و گذرا به نقطه اغاز ین گردشگری شده است.
اولین گام ها
درحدود ۴هزارسال پیش با اختراع پول توسط سومری ها(بابلی ها)و فعالیت های تجاری اولیه دوران جدیدی از گردشگری فراهم شد.
امروزه گردشگران هزینه های سفر خودرا نقدی یا غیر نقدی پرداخت میکنند.سازماندهی کشتی های تفریحی از مصر حدود۵هزار سال پیش بوده است که شکل توسعه یافته سفر باکشتی های تفریحی کشتی های کروز امروزی هستند.
عامل دیگر شکل گیری سفر برای ارضای حس کنجکاوی و گذران اوقات فراغت و انجام دادن آداب مذهبی با ساخت معابد به دست فراعنه حدود ٢٧٠٠سال پیش بااستفاده از سنگ های ساختمانی که در مجاورت دره نیل وجود داشت بود.آنها معابد جوسر،مجسمه ابولهول و اهرام ثلاثه در گیزا و مجموعه ای از اهرام را در ابوشیر بنا کردند.
خرید سوغات از جمله ویژگی هایی بوده است که از گذشته مرسوم بوده است.مصری های قدیم کالاهایی خاص را از خارج کشور برای خانواده و خویشاوندان خویش هدیه می آوردند.

گردشگری باتمرکز جمعیت در شهرها
اسکندر مقدونی در ۳۲۶ سال پیش از میلاد, درهند با جاده هاب توسعه یافته مواجه شد.در ایران,در حدود ۴۰۰و۵۰۰سال پیش از میلاد,تمانی شهرها و استان ها به وسیله جاده به شوش(یکی از پایتخت های آن روزگار ایران)متصل شدند; یکی از این جاده ها ۲۴۱۵ کیلومتر طول داشت.
رومی ها,۱۵۰سال پیش از میلاد ساختن جاده را آغاز کردند.ساختار جاده های آن ها تقریبا پیشرفته بود. یونان و آسیای صغیر مقصدهای جذابی بودند که بازی های المپیک در آن جا برگزار می شد و حمام هایی با خاصیت درمانی و تفرجگاه های ساحلی و تماشاخانه ها داشت و جشنواره هاورقابت های ورزشی و سایر سرگرمی ها و تفریحات در آن جا برگزار می شد.
شرق و غرب با جاده ابریشم
مسیرابریشم صرفا سمت و سویی ازمیان بیراهه ها و بیابان بوده است و نه راه هایی که مشهود و مشخص باشند.اکثر کشورهای مسیرابریشم باکشورهای همجوارخود به تجارت می پرداختند و مسافران کسانی بودند که یک سوم جهان را طی می کردند.

در طول تاریخ گردشگری روندی رو به پیشرفت داشته است و علاقه مندان بسیاری را به خود جذب کرده، رشد و توسعه گردشگری اشکال و انواع متفاوتی از آن را پایه ریزی نموده است که در مقالات بعدی به طور مفصل به معرفی انواع آن پرداخته می شود.

به قلم مژده سیاحیان دهکردی- کارشناس ارشد جغرافیا،برنامه ریزی گردشگری