خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
ورود اصلاحطلبان به فازهای جدید «عبور از روحانی»
مصطفی کواکبیان، فعال اصلاحطلب و از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به تازگی در بخشی از مصاحبه خود با خبرآنلاین گفته است:
«احساس میشود که آقای روحانی با روحانی قبلی مقداری فرق کرده باشد»!
او در ادامه میافزاید:
فکر میکنم که آقای روحانی، باید به پایگاه رأیش را توجه کند. بالاخره همه اصولگراها در جمنا جمع شدند و به آقای رئیسی رای دادند. کدام اصولگرا بوده است که به آقای روحانی رأی بدهد. یک نمونه و یک حزب بگویید؟ در مقابل همه اصلاحطلبها یک صدا پشت آقای روحانی آمدند و همه به آقای روحانی رای دادند. این پایگاه رای نباید از دست برود، در غیر اینصورت اعتماد مردم از دست میرود و در انتخابات بعدی مردم حاضر نمیشوند. نه اینکه در انتخابات بعدی مردم به سمت اصولگراها بروند، اصلا در انتخابات حاضر نخواهند شد.[۱]
*قبل از کواکبیان، احمد شیرزاد، دیگر فعال اصلاحطلب نیز در اظهاراتی از این گفته بود که رفتار روحانی شکل جدیدی به خود گرفته و پیوند خویشاوندی اصلاحطلبان با روحانی هم پیوند قویای نیست![۲]
علی تاجرنیا، از نمایندگان مستعفی مجلس ششم نیز چندی قبل اظهاراتی با این محتوا بیان کرده بود که رئیسجمهور عقبگرد کرده و نمیتواند آنطور که باید به تعهداتش عمل کند.[۳]
در همین حال و به تازگی هم «بهزاد نبوی» به صحنه آمده و منکر هرگونه ائتلاف میان روحانی و اصلاحطلبان شده است.[۴]
جالب آنکه رئیسجمهور روحانی دیگر برای رسانههای اصلاحطلب هم آن روحانی سابق نیست که برایش تیترهای پرطمطراق انتخاب کنند و یا از پردستاوردی برجامش برای مردم بگویند… شاهد مثال آنکه روزنامه اعتماد به تازگی در گزارشی با مزاج افشاگری از رفتارهای دولت نوشته است: «ملاک یکی از استانداران برای انتخاب استان مورد نظر، ارزیابی همسرش از آن استان بوده است»[۵]
تمام این تقلّاها در حالی است که اولاً رفتار رئیسجمهور روحانی نسبت به اصلاحطلبان هیچ تغییری نکرده و ثانیاً درهمتنیدگی چپها با رئیسجمهور روحانی بواسطه کارنامه رفتاری آنها در ۵ سال گذشته و البته مسئله مهمی به نام «برجام»؛ هرگز با این حرفها قابل گسست نیست.
طی سالهای گذشته کسانی این هشدار را به چپها دادند که چاپلوسیهای مکرر آنها برای رئیسجمهور روحانی منجر به همسرنوشتی میشود و اصلاحطلبان باید زمانی که میگفتند «فدائیان دولتیم» و «تمام کارهای روحانی قانونیست» فکر این روزها را میکردند…
گفتنیست، محمدرضا عارف به تازگی طی اظهاراتی که در خبرگزاری ایلنا منتشر شد، تأکید کرده است: جریانی میخواهد بین اصلاحطلبان و دولت فاصله بیاندازد باید در مقابل اینگونه تحرکات هوشیار باشیم و دولت هم باید مراقبت کند در ایجاد این فاصله سهیم نباشد!
***
مصطفی معین: بخش زیادی از مساله به دولت قبل برمیگردد!
مصطفی معین، وزیر علوم مستعفی دولت اصلاحات و فعال سیاسی اصلاحطلب اخیراً در بخشی از مصاحبه خود با روزنامه اعتماد پیرامون میزان پویایی دانشگاههای کشور گفته است: «من تفاوت جدی بین وضع دانشگاههای مختلف کشور نمیبینم. چه در تهران و چه در شهرستانها پویایی و تحرک مورد نظر وجود ندارد و این ناشی از آسیبهای قبلی است که هنوز هم کم و بیش ادامه دارد. بنابراین باید موضوع را ریشه یابی و شرایط را آسیب شناسی کرد.»
او میافزاید:
«بخش زیادی از مساله به دولت قبل بر میگردد. یعنی به ایجاد محدودیتهای بسیار و برخورد با حرکتهای دانشجویی در آن زمان که هنوز رسوبات و آثار آن باقی است. وضع دانشگاه کمی بهتر شده نه اینکه اصلا تغییری نکرده باشد، اما هنوز تا وضع مطلوب خیلی فاصله دارد.»[۶]
*اینکه هنوز و با گذشت ۶ سال از عمر دولت دهم و در حالی که آقای روحانی وارد دولت دوم خود شده است اما هنوز همه چیز «تقصیر قبلیهاست»؛ جای تعجب دارد!
فیالواقع گویا آقای معین نمیداند که دانشجویانی که ۶ سال قبل در دانشگاههای کشور مشغول به تحصیل بودهاند، هماکنون عموماً فارغالتحصیل شدهاند و قلیلی از آنها هم در مقاطع دیگر تحصیلی مشغول هستند.
از طرفی دانشگاه هم دیگ رنگرزی نیست که رسوبات رفتارهای بد یا خوب گذشته را در خود حفظ کند زیرا هر نسل نویی از دانشجویان که همه ساله پا به دانشگاه میگذارد؛ امیدها، فعالیت و آرمانهای جدیدی را وارد دانشگاه میکند که بسته به سطح تعامل دولت و جریانات سیاسی شکوفا میشوند.
آقای معین فیالواقع درباره سؤالی که پاسخش را نمیدانسته؛ پای دولت اسبق را به میان آورده و آن سؤال اینکه نسلهای جدید دانشجو چرا کمتر نسبت به پروپاگاندا و جنجالهای اصلاحطلبان واکنش نشان میدهند؟!
البته ما هم مثل دکتر معین معتقدیم که پویایی و تحرک سیاسی تا حدّ زیادی در دانشگاههای کشور دیده نمیشود که از جمله دلایل آن میتوان به «اخم دولت به انتقاد»، «دودوزه بازی اصلاحطلبان نسبت به فتنه سال ۸۸» و «حضور کمفروغ مقامات بلندپایه کشور در دانشگاهها علیرغم تواصی چند سال قبل رهبر معظم انقلاب» اشاره کرد.
معین که بحث «دانشجویان ستارهدار» در دوره مدیریت ایشان و دولت اصلاحات به راه افتاد! چندی قبل نیز از این گفته بود که ایران در بحران اقتصادی و اجتماعی قرار دارد.[۷] وی البته دلیلی را بر این ادعای خود اقامه نکرده بود…
***
توییتر سند دلواپسی لاریجانی را منتشر کرد
حوالی آذرماه سال گذشته بود که علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی به مناسبت آغاز سال نوی چینی، گفتوگویی را با شبکه فونیکس چین انجام داد و سال جدید را به چینیها تبریک گفت.
او در خلال این گفتگو از عدم همکاری بانکهای چینی با دولت آقای روحانی در پسابرجام انتقاد کرده بود اما این صحبتهای وی آنطور که باید دیده و شنیده نشد![۸]
اخیراً و در حوالی گذشت یکسال از اعتراض برجامی علی لاریجانی به چینیها، اما برخی کاربران حاضر در توییتر، تصاویری مربوط به فعالیت بانکهای چینی را منتشر کردند که نشان میدهد بانکهای این کشور خدمات مالی و ارزی را برای جمهوری اسلامی ایران انجام نمیدهند.
در ادامه، یکی از این تصاویر که در حساب توییتر خبرگزاری فارس و از صفحه یک کاربر ریتوییت شده است را مشاهده میکنید:
در توضیح این تصویر آمده است: بانکهای چینی اعلام کردند هر گونه خدمات مالی و بانکی به سه کشور کره شمالی، ایران و سوریه در چین ممنوع است.
*مسئله بیدستاوردی برجام و شکست آن –که برخی میگویند به صورت رسمی نیز اعلام خواهد شد- به مثابه یک بیماری است که برای شفای آن بایستی از نسخه درمانی درستی استفاده کرد.
کثیری از عقلای کشور و تحلیلگران سیاسی معتقدند که راه برونرفت از بیدستاوردی و شکست برجام برای اعضای ستاد آن یا همان «برجامیان»؛ عذرخواهی در پیشگاه مردم و نظام اسلامی است.
به هر حال امروز در ایران اسلامی، حتی نوجوانان دبیرستانی هم میدانند که عدهای بر خلاف نظر نظام اسلامی، بر مذاکره و توافق با غرب اصرار کردند، برجام را ظرف ۲۰ دقیقه در مجلس به تصویب رساندند و با اختراع عبارتی به نام «نقض فاحش نیست»! از تمام اغلاط آمریکا درباره برجام با تسامح عبور کردند.
بدیهیست این مقولات که ما از آنها تحت عنوان بیماری یاد میکنیم، اگر با نوشداروی «عذرخواهی» رفع نشوند؛ در پیامدهای خود موجب هدر شدن بیشتر آینده سیاسی برجامیان میشوند و ایضاً راه را برای خوشبینهای بعدی و تمایل دوباره به «توافق به هر قیمتی» نیز باز میگذارند…
***
۱_http://www.khabaronline.ir/(X(1)S(1ggk44jwk3dxomp11rwf1iuo))/detail/722997/Politics/parliament
۲_mshrgh.ir/769449
۳_mshrgh.ir/772302
۴_mshrgh.ir/792122
۵_http://www.magiran.com/npview.asp?ID=3656679
۶_http://www.magiran.com/npview.asp?ID=3656544
۷_mshrgh.ir/788389
۸_mshrgh.ir/661494