تاریخ نگاری نوین فارسی با پیدایش نهضت مشروطیت شروع گردید(سال۱۳۲۴).انتشارکتاب تاریخ بیداری ایرانیان درسال۱۲۹۰هم، نشانه ی سرآغاز دوره ی جدیدی درتاریخ نگاری ایران بود مولف این کتاب، ناظم الاسلام کرمانی، درفراهم آوردن تاریخی که نخستین بار به بررسی زندگی قشر وسیعی ازمردم ایران پرداخت، اجهادی اصیل و بسیار توفیق آمیز به عمل آورد.
(۱۳۲۰-۱۲۹۰) دوره ی میان انتشار تاریخ بیداری ایرانیان و آغاز جنگ جهانی دوم را می باید دوران قوام و آموزش برای تاریخ دانان محسوب داشت.طی این چند دهه ایران شاهد دو جنگ جهانی بود و در راه اخذ تمدن نوین گام هایی بسیار بلند و اساسی برداشت در این دوره گرایشی به ساده نویسی و صراحت سبک برای تاریخ نویسان آینده ظاهرگردید.
درسال ۱۳۰۴شمسی مشیرالدوله شروع به تالیف کتاب ایران باستانی نمود، پس از انتشار ایران باستانی مشیرالدوله متوجه شدکه داستان های قدیم تاریخی و حماسی ایران از نظر افتاده است ازاین لحاظ به تدوین کتاب داستان های ایران قدیم همت گماشت، پس ازآن به فکرتنظیم تاریخ ایران باستان افتاد، که قریب به ده سال طول کشید و در سال۱۳۱۱ به طبع رسید.
تنهاعیب تاریخ ایران باستان این است که منابع آن عموما خارجی بوده است، اگراین عیب رانادیده بگیریم بایداذعان کردکه ایران باستان نخستین کتاب جامع درباره ی تاریخ قدیم ایران بودکه با نثری ساده وروان تحریر یافته بود.
تغییرات ژرف ناشی ازدرگیرشدن جنگ جهانی دوم موجب برانگیخته شدن ناگهانی علاقه دانشمندان به تاریخ نگاری نوین فارسی گردید….
ادامه دارد.

منابع:
۱-تاریخ ایران(پیش ازتاریخ تاانقلاب اسلامی)-دکترفاروق اسلامی
۲-کوروش کبیرحقیقت تاریخ-مهندس فرشادابریشمی
۳-زندگی کوروش،تربیت کوروش(گزنفون)-ترجمه ابوالحسن تهامی
۴-زندگی پرماجرای نادرشاه افشار-دکترمحمدحسین میمندی نژاد
۵-تاریخ معاصرایران-آموزش وپرورش
۶-تاریخ شاهان ایران از مادها تا عصر پهلوی-ریحانه جعفری

نکته(نگارنده): “تاریخ کشورمان انباشته از اطلاعات ووقایع وحوادث و…میباشدکه هرمحققی به شکلی آن را گردآوری کرده وبه رشته تحریر درآورده واین سبب بعضی تناقض اندک دردمعرفی تاریخ سال، نگارش و القاب شده است.
درضمن به علت حجم مطالب مجبور به خلاصه نویسی واندکی تغییردرمتن ها شدیم

گرداونده: نیلوفر نوروزی