در گذشته‌ای نه چندان دور ، نهادهایی مانند خانواده گسترده،خویشاوندان قومیت و نژاد، مذهب و فرهنگ را احاطه کرده و او را تحت حمایت خود قرار می‌دادند و بنابراین نوجوانان و جوانان زمان طولانی را صرف کسب استقلال نکرده و به سرعت از بحران هویت گذر می‌کردند و برای گذر از بحران،از حمایت بی دریغ تمامی افراد خانواده نیز بر خوردار بودند.

با کوچکتر شدن خانواده‌های گسترده و تبدیل آن به خانواده زن و شوهری یا خانواده هسته‌ای تغییرات زیادی در اهمیت و کارکرد نهاد خانواده نیز آشکار گشت ، مها جرت و شهرنشینی و گستردگی زندگی شهری، میزان حضور والدین در خانواده را کاهش داده و نحوه تعامل آنان را با سایر اعضاء خانواده به خصوص جوانان تغییر داده است.

حلقه روابط اجتماعی روز بروز ناپایدارتر و استمرار روابط انسانی بین افراد مختلف از جمله افراد خانواده ضعیف‌تر می شود و نوعی بی‌تفاوتی اخلاقی نسبت به یکدیگر در بعضی از افراد شکل گرفته است. خانواده‌های امروز نسبت به خانواده‌های گسترده با مشکلات بیشتری روبرو هستند و حل این مشکلات توان بیشتری را از والدین طلب می‌کند و این در شرایطی است که تغییرات زیادی در تعریف کارکردهای خانواده نیز صورت گرفته‌است.

به نظر می‌رسد، عوامل بوجود آورنده بزهکاری در جوانان و یا بطور کل در سطح اجتماع از جمله معضل بدحجابی را باید هم در سطح کلان و هم در سطح خرد جستجو کرد.

سطح کلان آن مربوط به نابرابری‌ها و تضادهای اجتماعی و رو به گسترش جامعه امروز ایران است که اختلاف طبقاتی را بشدت دامن زده‌است و سطح خرد آن مربوط به تغییر ساختار و بهسازی روانی محیط خانواده‌هاست که آسیب‌های روانی و اجتماعی زیادی آنان را تهدید می‌کند.

به هرحال این موضوع را به طور مطلق باید عنوان نمود که موضوع حجاب یک سد محکمی است، برای نفوذ فرهنگ غربی و سست نمودن اعتقادات دینی و مذهبی است و بر همین اساس کشورهای معاند و هم پیمانان مغرض و بعضاً جاهل داخلی آنان سعی وافر برای تحقق فرهنگ بدحجابی و حتی بی حجابی در کشورما می کند و از ابزار مختلف در این زمینه استفاده می کنند:

بازی های رایانه ای ،‌برنامه های ماهواره ای،فیلم های داخلی با گرایش ترویج فرهنگ بدحجابی ،شبکه های اجتماعی و…. ومتأسفانه استعمار در جدیدترین شیوه خود برای ترویج بدحجابی وبی حجابی اقدام به راه اندازی کمپینی به اسم “چهارشنبه سفید ” در شبکه های اجتماعی و ماهواره ای پرداخته که در آن برخی از هموطنان را تحریک که برای ترویج بی حجابی با لباس و نماد سفید در روزهای چهارشنبه با لباس و یا نماد سفید شاخه گل سفیدی را به خانم های محجبه اهداء و هنگام هدیه دادن از آن ها فیلم می گیرند تا واکنش آنها را مورد ارزیابی قرار دهند.

مهم‏ترین عوامل بد‏حجابى:

  1. ضعف ایمان ۲٫ هوس‏۳٫ جلب توجه دیگران ۴٫ دگر آزارى ۵٫ غرب‏زدگى۶٫ پل زدن به ازدواج۷٫ فخرفروشى ۸٫ تبلیغات استعمارى ۹٫ وسوسه‏هاى شیطانى۱۰٫ سرزنش دیگران ۱۱٫ مدگرایى۱۲٫ ضعف غیرت۱۳٫ عدم نظارت سیاست‏گذاران فرهنگى ۱۴٫ خانواده سهل‏انگار ۱۵٫ ضعف حیا ۱۶٫ تأثیر ماهواره و شبکه های اجتماعی بر پوشش جوانان ایرانی. ۱۷-ترویج بدحجابی توسط فیلم های داخلی و صدا وسیما و همچنین حضور بازیگران و چهره های سینمایی با وضعیت نامناسب در مجامع عمومی

راهکارها:

آموزش صحیح به پدران و مادران : از آنجا که نخستین مکانی که کودک تربیت می‌یابد و در الگوگیری و همانندسازی نوجوان تأثیر زیادی می‌گذارد خانواده می‌باشد بنابراین آموزش صحیح به خانواده جهت تربیت فرزندان مهم و ضروری به نظر می‌رسد.

نقش مفید و سازنده آموزش و پرورش در این زمینه : آموزش و پرورش می‌تواند از طریق فعالیت‌های زیر فرهنگ حجاب را اشاعه دهد : الف ـ گذاشتن جلسات پرسش و پاسخ درباره فلسفه حجاب و آثار و تبعات آن با حضور اساتید حوزه و دانشگاه.

ب ـ تشویق و تقدیر دانش آموزان محجّبه مدارس ج ـ گذاشتن آثار و دستاوردهای حجاب به صورت نمایشگاه در مدارس جهت بازدید دانش‌آموزان. د ـ برگزاری مسابقات مختلف ( کتابخوانی ، جدول ، مقاله‌نویسی ، نمایشنانه‌نویسی ) درباره حجاب جهت تشویق دانش‌آموزان برای افزایش اطلاعات خود در این زمینه. ه ـ استفاده از قابلیت‌های علمی و تجربی طلاّب آگاه و جوان در مدارس برای تقویت بنیه‌ی اخلاقی و دینی دانش‌آموزان. و ….

نقش رسانه ها در مقابله با بدحجابی : صدا و سیما می‌تواند از طریق : نمایش فیلم‌ها و سریال‌های آموزنده در این زمینه نمایش چهره‌های محجّبه موفق در زمینه‌های علمی ، فرهنگی ، پزشکی و غیره در تلویزیون. ـ نمایش جلسات پرسش و پاسخ و سخنرانی اساتید و روحانیون در زمینه حجاب.

دادن نقش‌های مثبت و موفق به زنان باحجاب در فیلم‌ها و مجموعه‌های تلویزیونی و حذف فیلم‌ها و برنامه‌هایی که در آن‌ها زنان و دختران بی‌حجاب نقش فعّال دارند. ـ تولید و پخش فیلم‌های سینمایی با رویکرد مبتنی بر دفاع مطلوب و جذّاب از حجاب اسلامی و نقد و نفی روابط ناسالم مردان و زنان در عرصه‌ی اجتماع- جلوگیری از تهیه و پخش فیلم‌های غیرجذّاب و ضعیفی که به مبارزه با ارزش‌های اسلامی ( از جمله عفاف و حجاب ) می‌پردازد.

توسعه فرهنگ ازدواج : ازدواج و پیوند زناشویی مشروع از بهترین و طبیعی‌ترین راه‌های ارضا و مهار غرایز و ایجاد آموزش و آسایش روحی و روانی جوانان و باعث سعادت و سلامت جامعه می‌شود

ایجاد مراقبت و نظارت همگانی : نظارت عمومی یا امر به معروف و نهی از منکر به عنوان یک تکلیف مهم است و وظیفه همه افراد است که در جهت سالم‌سازی محیط زندگی و جلوگیری از مفاسد اجتماعی و اخلاقی به اجرای این فریضه مهم بپردازند

ایجاد مکان‌های تفریحی ، آموزشی ، فرهنگی برای زنان و دختران : ایجاد و تجهیز تفریحگاه‌ها ، باشگاه‌ها ، کتابخانه‌ها ، مراکز پژوهشی و بهداشتی در ایجاد آرامش و نشاط و پیشگیری از مفاسد اجتماعی و تعارضات فرهنگی مفید و مؤثّر است

جایگزین سازی برای برای ابزار رسانه ای شامل برنامه های ماهواره و…:در عصر جهش ارتباطات، ما نمی توانیم جلوی ارسال امواج ماهواره و رسوخ آموزه ها و هنجارهای غیرخودی را در درون کانون خانواده هایمان سد کنیم اما می توانیم درپرتو ارائه مبانی هنجاری خود در رسانه های خاص مقابله با شبیخون فرهنگی بیگانه بپردازیم .

به عنوان مثال می توانیم با ایجاد شبکه هایی مخصوص نمایش لباس و مد و ارائه الگوهای ایرانی – اسلامی و با نظارت اهل فن، بخش عمده ای از تاثیر منفی(صرف نظر از آثار و برنامه های مثبت این فناوری) برخی از شبکه های ماهواره ای را تعدیل کنیم.وقتی جوانان بدانند برنامه های مورد علاقه خود را با کیفیت عالی و متنوع می توانند در شبکه های تلویزیون ملی تماشا کنند