مرتضی زارعی در گفت و گو با خبرنگار مازندرانه بیان کرد: . شروع کارم در قالب طرح نیروی انسانی در استان مرکزی و سپس در تهران بوده است و در حال حاضر در شهرستان محمودآباد مشغول به کار هستم.

وی در مورد رشته بهداشت محیط اظهار کرد: به زبان ساده، بهداشت محیط ، کنترل بهداشتی کلیه عوامل محیطی است که به نوعی در سلامت انسان موثرند و می تواند شامل آب ، خاک ، هوا ، غذا و… می باشد.
مرتضی زارعی درباره ی وظایف کارشناسان بهداشت بیان کرد: شاخص ترین و ملموس ترین وظیفه بازرسین بهداشت محیط کنترل آب شرب، کنترل موادغذایی در مراکز تهیه و توزیع موادغذایی و همچنین نظارت بر اماکن عمومی است. بعنوان مثال نظارت بهداشتی بر رستورانها ، آشپزخانه های مرکزی، نانوایی ها ، قنادیها ، سوپرمارکت ها ، هتل ها ، مدارس ، مساجد و… برعهده کارشناسان بهداشت محیط است. با توجه به اینکه مردم در تهیه احتیاجات روزمره خویش به نوعی با هر یک از این واحدها در ارتباط هستند اهمیت کنترل بهداشتی آنها از درجه بالایی برخوردارست.
وی در خصوص آموزش های بهداشت و مردم اذعان کرد: ارائه آموزش های مستمر و در صورت مشاهده تخلف، برخوردهای اصلاحی از سوی شبکه های بهداشت صورت می گیرد ولی مشکل اساسی در این بین عدم پذیرش و نهادینه نشدن این آموزشهاست که گاها  بی توجهی به آنها معضلات بهداشتی برای جامعه بوجود می آورد. لذا در صورتی که محرز گردد متصدیان واحدها اصرار به عملکرد غیربهداشتی دارند قانون اجازه تعطیلی و پلمب واحدهای متخلف را داده است . ولی به نظر می رسد تا زمانی که کسبه محترم وجدان کاری و اصول اخلاق را سرلوحه کار خویش ننماید نظارتهای گاه و بیگاه ما اثربخشی نخواهد داشت و صرفا” ترس از کارشناسان بهداشت و رعایت مقطعی اصول بهداشتی کافی نیست . موارد بسیار سراغ دارم که با تذکر و معرفی به دادگاه در مقاطع کوتاهی از رنگ مصنوعی و سرطانزای تارترازین به جایگزینی زعفران استفاده نمی کنند  ولی به محض آنکه احساس کنند نظارت و برخورد ضعیف شده مجددا” اقدام به این تخلف می کنند. این نشانه ی خوبی نیست و با هردلیلی قابل توجیه نیست چرا که علیرغم هشدارها و اطلاع از سرطانزا بودن رنگ مصنوعی به خاطر نفع شخصی و اقتصادی اقدام به این عمل می نمایند.


مرتضی زارعی در مورد سطح بهداشت مازندران گفت: وضعیت بهداشتی مراکز و اماکن استان مازندران اگر بهتر از سایر جاهای کشور نباشد بدتر هم نیست و اقدامات کنترلی و برخوردها توسط همکاران در سطح استان در حال انجام است. البته در مسیر ارتقای وضعیت بهداشتی تا رسیدن به رفع کامل نگرانی ها کار بسیار هست. رفع مشکل میکروبی برخی مواد غذایی حساس نظیر سالادها ، شیرینی های تر ، لبنیات و… ، رفع مشکل رنگ مصنوعی در موادغذایی ، رفع معضل افزودنی های غیرمجاز نظیر جوش شیرین در نان سنتی ، ارتقای کیفیت آب آشامیدنی ، رفع معضل زباله استان ، دفع غیرمجاز فاضلاب به معابر و آبهای سطحی و در نهایت دریا و … از دغدغه های تک تک کارشناسان بهداشت محیط است که حل بسیاری از آنها نیازمند درک مردم ، برخوردهای قانونی بازدارنده ، برنامه ریزی هدفمند و تلاش های بین بخشی هماهنگ ادارات ذیربط است و البته شاه کلید رفع همه این معضلات مدیریت اصولی به همراه بودجه کافی است.
کارشناس وظیفه شناس بهداشت محیط محمود آباد در مورد برخورد مردم با همکاران خود گفت: زمانی که کسبه متخلف از سوی بهداشت محیط مورد پیگیری قانونی قرار می گیرد به هر شکل ممکن سعی در رفع و رجوع آن دارد. واکنش ها از سوی این افراد متفاوت است . تهدید ، فحاشی ، توهین و پیشنهاد رشوه از مواردی است که کارشناسان بهداشت محیط همواره با آن روبرو هستند. برخوردهای فیزیکی هم هر از گاهی اتفاق می افتد. برای خود من هم در طول این ۱۸ سال موارد این چنینی اتفاق افتاده است . دو مورد برخورد فیزیکی و چندین مورد تهدید هم صورت گرفته است. بعنوان مثال در جریان کشف و پلمب یک واحد غیرمجاز و تقلبی داروهای مکمل و بدنسازی فرد متخلف اول با پیشنهاد رشوه و بعد تهدید کرد که نمی ترسی به خونه ات نرسی؟ که خوشبختانه ایشان از سوی دادگاه به ۲ سال حبس محکوم شدند. در جریان پرونده های مختلف پیشنهادات رشوه بسیار بود ولی شاخص ترین آنها کشف یک انبار نوشیدنی های قاچاق تاریخ گذشته بود که فرد متخلف اقدام به حک مجدد تاریخ مصرف آنها می نمود که به بنده و کارشناس نیروی انتظامی همراه جمعا مبلغ ۱۲۰ میلیون پیشنهاد داد. خدا را شاکرم که در طول خدمتم ریالی ، تاکید می کنم ریالی مدیون مردم نیستم و هرگز شرافت و انسانیتم را معامله نکردم و نخواهم کرد و این احساس به دلیل درک شرایط بهداشتی جامعه در روح و کالبد غالب کارشناسان بهداشت محیط نهادینه است.
وی در مورد وضعیت زباله های مازندران بیان کرد: متاسفانه یکی از حادترین معضلات بهداشتی مازندران بلاتکلیفی موضوع دفع زباله است. دفع زباله تقریبا” در کلیه شهرستانهای استان مازندران به غیربهداشتی ترین حالت ممکن یعنی تلنبار کردن و در بهترین حالت ممکن پوشش با لایه نازک خاک صورت می گیرد. فارغ از جمیعت بومی ساکن ، مسافران ورودی به استان هم به مشکلات زیست محیطی استان می افزایند . شاید ما بهداشت محیطی ها تنها کسانی باشیم که از ورود مسافر به استان خشنود و ذوق زده نیستیم چرا که تخریب محیط با حضور مسافران سرعت بیشتری می یابد. به هر حال حجم انبوه زباله روزانه در بهترین نقاط استان نظیر ساحل دریا ، جنگل ها و کوهپایه ها دفع می گردد که ، نشت شیرابه ها به منابع آب زیرزمینی زنگ خطری است برای محیط زیست استان و پیش بینی روشهای اصولی نظیر کمپوست ، زباله سوزها و… می بایست در اسرع وقت مورد ارزیابی قرار گیرد که باز هم بدلایل مسایل مالی و مدیریت طلای کثیف با چالشهای بسیار روبروست.

مرتضی زارعی در رابطه با نظارت همه جانبه بهداشت بر تجمعات مردمی بیان کرد: هرجا که مردم حضور داشته باشند کارشناسان بهداشت محیط هم در کنارشان هستند . جهت حفظ سلامت مردم در شرایط مختلف حضور کارشناسان بهداشت محیط ضروری است و به نوعی این کارشناسان خط مقدم بهداشت جامعه هستند. در حوادث غیرمترقبه نظیر سیل و زلزله ، در مراسم مختلف مانند محرم ، ماه مبارک رمضان ، ارتحال امام ، عتبات عالیات ، حج و این اواخر مراسم اربعین حضور کارشناسان بهداشت محیط اجتناب ناپذیر است چرا که آب ، غذا ، زباله ، سرویس های بهداشتی و… مستلزم نظارت دائم و پایش مستمر است تا خللی در سلامت مردم رخ ندهد چرا که کوچکترین سهل انگاری مخاطرات جبران ناپذیری به همراه خواهد داشت.
شهروندان می توانند در سراسر کشور معضلات بهداشتی که با آن روبرو شدند را با شماره تلفن ۱۹۰ (سامانه رسیدگی به شکایات مردمی وزارت بهداشت ) اعلام و نتیجه برخورد را در اسرع وقت ببینند.

مصاحبه و تنظیم از: مسیح مسلمی پاشا