بیش از دو روز است که مرز مهران از سوی مقامات ایرانی و عراقی بر روی زائران بسته شده است هرچند دلیل اصلی آن را تجمع افراد فاقد ویزا عنوان کرده اند اما بر کسی پوشیده نیست که زیرساخت های لازم در مرز مهران و شهر بدره عراق برای خروج این تعداد لازم فراهم نبود.

در حالی که از ماه های پیش برنامه ریزی ها برای پیاده روی اربعین اغاز شده بود اما در روزهای پایانی منتهی به مراسم پیاده روی اربعین مرز مهران به خاطر نزدیک بودن به کربلا با تجمع مردم رو به رو شد در این شرایط مسدولین دولتی که عکس های یادگاری خود را پیش از این اتفاقات در این مرز گرفته بودند، حاضر به پاسخگویی نشدند و ۵۰ هزار زائر ایرانی سرگردان در بیابان های مهران شدند.

اگرچه برخی از نهادها مانند آستان قدس رضوی، شهرداری و سپاه با کمک رسانی به زائران، برخی از آنها را به مرز چذابه و شلمچه رساندند اما سکته دو روزه در مرز مهران تمام برنامه ریزی های زوار برای پیاده روی اربعین را به هم ریخت.

مسئولینی که با وجود امکان رایزنی حاضر نشدند کوچکترین اقدامی برای بازگشایی مرز انجام دهند و در این روزها ایام تعطیلات آخر هفته خود را سپری می کردند نهایت هنر خود را در ارسال پیغام برای مردم به نمایش گذاشتند.

هزاران نفر از زائران اربعین حسینی که هم اکنون در مرز مهران حضور دارند به علت نبود امکاناتی از جمله سرپناهی هرچند محدود و کوچک،  آب آشامیدنی و سرویس بهداشتی، آواره بیابانها شده اند و حتی شب گذشته را در شرایط بسیار سخت گذراندند.

مسئولین در حالی که در یک سال گذشته هم و غم خود را برای لغو روادید ترکیه قرار داده بودند می توانستند به صورت موقت رایزنی هایی برای لغو روادید در این ایام داشته باشند اما بی تدبیری مسئولین دولتی باز هم کار دست دولت داد و دود آن در چشم زائران حسینی فرو رفت.

در روزهای گذشته چندین بار مرز شکسته و تعدادی از زائران وارد خاک عراق شدند که با تیر اندازی ماموران عراقی به خاک کشور بازگشتند.

اگرچه زوار در حال ترک مهران هستند اما نکته قابل توجه بازگشت زائران در روزهای آتی است؛ نگرانی ها ازعدم وجود تمهیدات لازم برای آغاز موج بازگشت چند میلیون زائر پس از اربعین و بروز مشکلات جدی احتمالی در مهران با توجه به انفعال دولت افزایش یافته است.

زیرساخت های مهران در روزهای گذشته نه تنها کافی نبوده است بلکه به شدت تخریب شده و پتانسیل این مرز پاسخگوی موج بازگشت نخواهد بود.

باید درنظر داشت طی مدت ۷۲ ساعت پس برگزاری مراسم روز اربعین بیش از دو میلیون نفر از مرزها وارد کشور می شوند، این درحالیست که جمعیت مذکور طی یک بازه ۱۰ روزه از کشور خارج شده اند و با تداوم وضع موجود مسلماً هنگام بازگشت این وضعیت سردرگمی می تواند تشدید شود.

پیش بینی های هواشناسی نشان می دهد که طی روزهای گذشته استان ایلام سردتر می شود و احتمال بارش برف و باران در مهران وجود دارد از همین رو نگرانی ها درباره بازگشت زائران به شدت افزایش یافته است.

بر اساس آمار رسمی کشور تاکنون ۲ میلیون زائر از مرزهای کشور خارج شده و تنها ۶۰۰ هزار نفر از آنها بازگشته اند؛ با توجه به اعتبار کم ویزای عراق در روزهای آینده حدود یک میلیون زائر بعد از اتمام پیاده روی خود به مرز ها که غالباً مرز مهران در نظر گرفته می شود باز می گردند که با وجود کاهش دمای استان ایلام، بی تدبیری مسئولان به ویژه مدیران دولتی در این استان می تواند فاجعه بازگشت را رقم بزند.