سمانه قلی پور; گاهی لازم است کمی زیبایی های شهر را کنار بگذاریم ،همه ی زیبایی های که روح ما را تسخیرکرده است و نمی گذارد به چشمان کودکی که فال می فروشد نگاه کنیم کودکی که مستعمره کوچکی است از تمام مشکلات زندگی اش .
بعضی از آرزوها از لنز چشمها هم عبور می کنند و ملتمسانه به دستهای تو خیره می شوند ،بعضی از آرزوها انقدر کوچک اند که کافی است نگاهت را برگردانی ،دستی به چشم هایت بکشی و فقط …فقط… به آنها توجه کنی آن وقت خواهی دید چطور آرزوهایشان قد می کشد و بزرگ می شود .
بعضی از آرزوهای کودکان کار دست یافتنی ست ،خیلی ساده است انقدر ساده که نمی توان به تقدیر و قسمت واگذارشان کرد فقط باید کمی وجدانمان را تنها نگذاریم وقتی در خیابان های شهر به عظمت زندگی مدرن خیره شده ایم دست ودلمان برای کودکانی که فال خوشبختی شان را می فروشند بلرزد .
ای کاش می دانستیم روح خسته ی این خیابان را به جای ساختن ساختمان های شیک و مدرن ،تن رنجور این کودکان درمان می کند ساختن آرزوهایش ،تعمیر خراش های زندگی شان و حتی پر کردن تنهایی هایشان
خیلی از افراد بنی آدم اعضای یکدیگرند را به خوبی صرف کرد ه اند انسانهایی که اندیشه های پویایی دارند و قلب های که برای کودکان کار می تپد.
انسانهایی که برای ریشه کنی این بیماری اجتماعی و برای این کودکان بلندگو می شوند و نمی گذارند کودکی در تنهایی اش درد بکشد حجم دلتنگی کودکی اش را در آغوش محبت شان می گیرند تا رسانه ای شوند برای صدای این مظلومیت.
جمعیتی دانشجویی- مردمی که در زمینه شناسایی معضلات اجتماعی و تلاش در جهت رفع آن فعالیت خود را در سال ۱۳۷۸ توسط دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف آغار کرد و به سرعت در میان سایر دانشگاههای تهران و برخی شهرستان ها گسترش یافت.
پایه گذار این اندیشه و طرحهای جمعیت ، “شارمین میمندی نژاد” استاد کلاسهای “رهیافت درونی” بوده است .
گفتگویی داریم با عضو این جمعیت در آمل ،محسن کفشگر متولد ۱۳ تیر ۱۳۷۱ که به شرح زیر است:
محسن کفشکر در خصوص تشکیلات جمعیت امام علی(ع) گفت: یک سازمان هوشمند مردم نهاد غیر دولتی وغیر وابسته است که در سال ٧٨ توسط آقای شارمین میمندی نژاد تاسیس و فعالیت های خود حول محور امداد رسانی به محلات حاشیه را آغاز کرد که دارای تیم امور مالی حرفه ای و هیئت مدیره خبره و اعضای کاملا فعال و نیمه فعال داوطلب برای انجام فعالیت هایش دارد.
وی جامعه هدف این جمعیت را کودکان و زنان محروم سرپرست خانوار دانست و عنوان کرد: این خانوارها در قالب های مختلف که بستگی به شرایط و مشکلاتشان دارد مورد حمایت و امداد رسانی قرار میگیرند.
کفشگر شروع کار این جمعیت را در تهران و توسط شارمین میمندی نژاد خواند و افزود: با برگزاری کلاس هایی تحت عنوان رهیافت به درون این انجمن آغاز شد و سپس با دریافت مجوز رسمی خود از وزرات کشور فعالیت های خود را ادامه کرد.
وی تصریح کرد: جمعیت امام علی(ع) هم اکنون دارای نمایندگی رسمی در اکثر شهرهای کشور است که در آن فعالیت هایی از جمله آموزش و کارآفرینی و هنردرمانی به اجرا در می آید.
عضو جمعیت امام علی (ع) شروع فعالیت های این جمعیت را در آمل از سال ٩١ دانست و تصریح کرد: پس از انجام فعالیت های محدود در مناطق حاشیه از جمله ؛محله دباغچال فعالیت های جمعیت گسترش یافت وهم اکنون در تمام مناطق حاشیه نشین شهر از جمله دباغچال،کوچه جهانبخش،تربیت۴٢(کوچه پارسی) و … امدادرسانی انجام می دهد.
وی در خصوص خانواده های تحت پوشش این انجمن گفت: ابتدا به صورت دقیق توسط تیم مخصوصی از اعضاء شناسایی می شوند و برایشان پرونده مددکاری تکمیل میشود و مشکلاتشان (اعتیاد،بزه کاری،مالی،فرهنگی،اجتماعی و…)مشخص می شود و سپس با بررسی و اولویت بندی فعالیت ها برای امداد رسانی آغاز می شود.
محسن کفشگراعضای تحت حمایت این جمعیت در آمل را حدود ٣٠ کودک اعلام کرد و افزود: این ۳۰ کودک به صورت مستقیم و در قالب تیم های ورزشی و بسیاری دیگر از کودکان را به صورت غیر مستقیم مورد حمایت انجمن قرار گرفته اند.
وی همچنین در این خصوص ادامه داد: حدود١٠ خانواده به صورت مستقیم و بسیاری از خانواده ها به صورت غیر مستقیم تحت پوشش جمعیت قرار دارند.جمعیت امام علی (ع) بسیاری از کودکان را تحت حمایت درمانی قرار می دهد.
عضو جمعیت امام علی (ع) مشکلات اکثر این خانواده ها را فقر شدید مالی خواند و ادامه داد: اعتیاد مادر ،اعتیاد کودکان ،بیماری ،بزه کاری کودکان ،نبود آموزش پایه برای کودکان در این خانواده ها ،نبود هیچ نوع امکانات ورزشی و دیده نشدن از دردهای آنهاست که این جمعیت سعی دارد آنها را فریاد کند و به گوش مسئولین و مردم برساند.
وی در خصوص مشکل کودکان کار در کشور گفت:این مشکل ریشه ای است و بررسی آن نیازمند جنبه های مختلف از جمله :محیط زندگی ، نوع تربیت در خانواده ،فقر مالی و فقر شدید فرهنگی است.
محسن کفشگر در ادامه بیان کرد: تمام این موارد ناشی از کم کاری همه ما وعدم توجه به این قشر آسیب پذیر است که طی سالها با به حاشیه راندن آنها به محلات خاص باعث بیشتر شدن آن شده ایم.
وی در مورد قشر کودکان کار آمل عنوان کرد: اکثر آنها غربتی هستند و هرگز طی سالیان متمادی دیده نشدند ،فقط به چشم تحقیر به آنها نگاه شده در حالی که این حقارت نتیجه ذهن حقیر همه ی ماست که هیچ وقت در پی جبران آن نبوده ایم و همیشه سعی کردیم چشمان خود را به روی کودکان معصوم شهرمان که واقعیت های اصیل این جامعه هستند ببندیم و آنها را با بدترین برخوردها از خود و جامعه برانیم و به حاشیه نشینی که نتیجه اش فقر و اعتیاد و بدبختی ست بکشانید.
کفشگر در خصوص اهداف این جمعیت گفت: جمعیت امام علی (ع) طی این سالها سعی کرده است که اختلاف بین محلات حاشیه و مردم را کاهش دهد و درد کودکان و زنان مظلوم کشور خود را فریاد کند هرچند که با مشکلات فراوانی روبه است.
وی سلامت کودکان را از اهداف مهم جمعیت امام علی (ع) خواند و اذعان کرد: جمعیت سالانه کودکان زیادی را تحت مراقبت و یا حمایت قرار داده و به سازمان های مرتبط ارجاع می دهد.
عضو جمعیت امام علی (ع) تصریح کرد: تلاش برای ترک اعتیاد مادران و کودکان از قبل بررسی شده ،مددکاری خانوادگی برای بانوان ،تلاش برای آزادی نوجوانان محکوم به قصاص ، طرح غذا رسانی درآمل و سراسر کشور از جمله استان های محروم مثل سیستان و بلوچستان ،مشاوره و …از دیگر اهداف این جمعیت است.
وی فعالیتهای جمعیت را آموزش سوادآموزی و تحصیل برای کودکانی که به هر دلیل از تحصیل محروم شده اند دانست و افزود: این جمعیت در حال ایجاد شرایط بهتر برای آموزش کودکان محروم است.
کفشگر ادامه داد: تشکیل تیم های ورزشی در قالب تیم های پرشین در سراسر کشور و برگزاری دو دوره لیگ پرشین(بزرگترین لیگ کودکان کار در کشور) برای ایجاد همدلی و انسان دوستی میان تمام اقوام فارغ از نژاد و ملیت و دین آنها ،ایجاد راههای جایگزین سالم توسط ورزش برای کودکان و نوجوانان محلات حاشیه تا به راه بزه کشیده نشوند و همچنین مددکاری کودکان در قالب ورزش های تیمی.
وی در خصوص تیم فوتبال کودکان کار گفت: از سال ٩٣ تیم فوتبال پرشین آمل تشکیل شد که در دو دوره لیگ پرشین شرکت کرده و موفق به کسب جام اخلاق در اولین دوره شده است .
محسن کفشگر در خصوص طرح های جمعیت امام علی(ع) عنوان کرد: تمام طرح ها برگرفته از آیین های ملی و مذهبی قرار می گیرد تا مردم در کنار انجام این مناسک و آیین ها به صورت نظری پا به عرصه ی عمل گذاشته و به محلات حاشیه نزیک تر شوند.
وی در ادامه بیان کرد: مثل طرح کعبه کریمان که در ایام اعتکاف و تولد حضرت علی(ع) کعبه های مقوایی ساخته و آرزوی کودکان محروم در آن ریخته میشود و به مساجد برده و اختیار معتکفین قرار میگیرد تا برآورده شود و معتکفین علاوه بر انجام اعمال نظری عبادت به روح عملی عبادت نیز بپردازند.
این عضو فعال جمعیت امام (ع) آیین کوچه گردان عاشق را قدیمی ترین و بزرگترین طرح جمعیت از ابتدای تاسیس تاکنون خواند و افزود: این مراسم که در شب های قدر ماه مبارک رمضان برگزار می شود به این صورت است که خانواده های محروم از لحاظ جغرافیای فقر وکسانی که فقر غذایی دارند شناسایی میشوند و آذوقه یک ماه شان توسط دانشجویان و خیرین به آنها داده میشود.
وی در مورد فلسفه آیین کوچه گران عاشقی گفت: هدف اصلی اینکار دادن غذا به این خانواده ها نیست بلکه راهی برای ورود به این خانواده ها و شناسایی مشکلات ریشه ای اعم از اعتیاد و مشکلات دیگر است و پایه ی آن سخن زیبای حضرت علی (ع) است که می فرمایند: خدا را خدا را درباره یتیمان (در نظر دارید ) مباد گاه سیر، و گاه گرسنه بمانند.
محسن کفشگر طرح شام عیاران را یکی دیگر از طرح های زیبای جمعیت دانست و عنوان کرد: این مراسم که در شبهای محرم در محلات حاشیه نشین برگزار میشود به این صورت است که اعضاء جمعیت با ندای الله اکبر در محلات فریاد مبارزه با اعتیاد را سر می دهند و از کسانی که میخواهند ترک کنند با آغوش باز استقبال می شود تا دوباره به زندگی برگردند و این بلای خانمان سوز را از سر خود و کودکانشان دور کنند.
وی در خصوص جمعیت امام علی(ع) در آمل گفت :کمیته های مختلفی برای انجام کارها تشکیل شده است از جمله:کمیته شناسایی ،کمیته آموزش ،کمیته مالی ،کمیته ورزش محلات و … البته هنوز در شهر آمل خانه ایرانی تاسیس نشده و فعالیت ها به صورت سیار انجام میشود.
کفشگر افزود: دائمی ترین فعالیت جمعیت آمل تیم فوتبال کودکان کار و محروم شهر است و همچنین پیگیری مستمر خانواده های تحت پوشش چه به صورت مادی با کمک گرفتن از خود اعضاء و خیرین و چه به صورت معنوی و حمایت های خانودگی است. امیدواریم با کمک همه فعالیت های آموزشی برای تحصیل کودکان که مهم ترین بخش برای آگاهی در محلات است نیز شکل بگیرد
وی اعضای جمعیت در کل کشور را بالغ بر چند هزار دانشجو اعلام کرد و ادامه داد : این افراد به صورت فعال و نیمه فعال عضو این نهاد می باشند که در آمل دارای حدودا ۴٠ عضو از دانشجویان و دانش آموزان است .
کفشگر در پایان نحوه عضو گیری را به دو صورت امکان پذیر دانست و عنوان کرد:
١.مراجعه به سایت جمعیت و پر کردن فرم عضویت که پس از بررسی یک ماهه تماس گرفته میشود و با توجه به نیازها در بخش های گوناگون با عضو همکاری صورت می گیرد.
٢.تماس با روابط عمومی جمعیت امام علی(ع) آمل
آدرس سایت:
www.sosapoverty.org
شماره روابط عمومی آمل:
۰۹۳۹۸۳۳۴۴۱۹
۰۹۱۱۶۶۶۳۲۴۵
گفتگو از: سمانه قلی پور