موقع برداشت برنج است و کشاورزان خستهتر از آفتاب سوزان شبها نگاهشان به آسمان است و روزها به مخمل سبز شالیزاری که این روزها خوشههای آن طلایی شده است و دسترنجی که بهرنج به دست آمده است باید روانه بازار شود.
عدهای از کشاورزان شالیکار سرخرمن منتظر برداشت محصول هستند و عدهای نیز بار کشت دوم را بستند و عدهای هم در مناطق کوهستانی تازه وجین کردن و منتظر سرکشیدن خوشههای طلایی برنج تا پایان شهریورماه هستند.
برای دیدن تلاش کشاورزان از بانوی کشاورزی که در حال وجین زمین شالیزاری خود است رفتم و طی گپ و گفت کوتاهی درباره کار و تلاش وی پرسیدم که با زبان شیرین مازندرانی و دستانی که حس کار و تلاش را به خوبی میتوانی لمس کنی مواجه شدم.
از به صرفهبودن تولید، خستگی و گرمای طاقتفرسا و چشمانتظاری و دوئل بودن کشاورزی میگوید، از روی سادگی و عشق و علاقهاش به تولید حرف میزند و میگوید: خستگی دارد ولی نمیشود کار نکرد؛ چون در منطقه ییلاقی سوادکوه زندگی میکنیم و فاصله منزل با پایین دست که زمین کشاورزی زیاد است، مجبورم حدود یکساعت در صورت نبود ماشین پیاده خودم را به شالیزار برسانم و بعد از کمی استراحت مشغول وجین و چک کردن وضعیت آب زمین شالیزاری باشم.
این بانوی مازندرانی درباره دیررس بودن محصول برنج در مناطق بالادست سوادکوه در حالی که بسیاری از مناطق استان در حال برداشت محصول هستند، میگوید: چون آب این منطقه از کوهستان میآید آب سرد است و این سرد بودن دلیل دیررس بودن محصول است.
از وی درباره مقرون به صرفه بودن تولید پرسیدم، میخندد و ادامه میدهد: ما مازندرانیها اصطلاحی داریم مبنی بر اینکه میگویند فلان کشاورز گندم و جو کاشت اما فلانی شالیکاره.
قیمت و سختی کار هم باعث نمیشود دست از کار آبا و اجدادیاش بردارد اما میگوید: فرزندانم دوست ندارند کشاورزی کنند ولی من و همسرم عادت به کار کشاورزی داریم.
در هر صورت با همه مشکلات، کشاورزانی هستند که بدون آنکه از آنها با هر عنوانی تجلیل و تقدیر شود در بخش اقتصاد مقاومتی بیسر و صدا کار میکنند.
اصرار بر قاچاق بودن ورود برنج
ربیع فلاح استاندار مازندران چندین و چندین بار از قاچاق بودن ورود برنج خارجی به استان مازندران گفت و خواستار حمایت از تولیدات داخل استان شد.
استاندار مازندران درباره این اظهارنظرش گفت: بنده بر اجرای این طرح اصرار دارم و احساس میکنم به دور از انصاف است که با وجود تولید برنج در استان واردات انجام شود.
مبارزه با قاچاق نیازمند حمایت دولت است
اما دبیر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز مازندران نیز در جلسه کمیسیون هماهنگی و نظارت بر قاچاق استان اظهار کرد: چرا با وجود تولید با کیفیت برنج در مازندران، شاهد برنج تایلندی در استان هستیم.
علی پیرفلک تاییدیه وجود برنج خارجی در بازار استان را با طرح این سوال مطرح کرد در حالی که خودش متولی مبارزه با قاچاق کالا در مازندران است.
وی با بیان اینکه باید کار مبارزه با قاچاق کالا را بسیار جدی بگیریم و بدانیم که کار سختی است و با افراد عادی روبه رو نیستیم، ادامه داد: بحث فرهنگسازی در حوزه مصرف کالاهای داخلی باید مورد توجه قرار گیرد و مبارزه با قاچاق کالا همت مضاعف و جمعی تمام دستگاههای اداری و دولتی را میطلبد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز در زمینه میزان نیاز واردات برنج در کشور گفت: سرانه مصرف برنج کشور ۴۰ کیلوگرم نفر سال است که به اعتقاد ما زیاد است و با الگوی مصرف جور در نمیآید.
دلاورد حیدرپور با بیان اینکه اما طبق آخرین عددی که انیستیتو تغذیه اعلام کرده ۹۴ گرم روز به ازای هر نفر است و آنچه مسلم است، ۱٫۸ تا ۲ میلیون تن تولید کشور است و ۲٫۵ تا ۳ میلیون تن برنج در کشور مصرف میشود که کسری نیاز مصرفی کشور با واردات باید جبران شود، ادامه داد: نمیتوانیم کسری نیاز را وارد نکنیم چرا که جامعه دچار اضطراب میشود و از سوی دیگر واردات نباید به تولید داخل لطمه وارد کند، بههمین دلیل از ۳۱ تیرماه تا آذرماه واردات برنج ممنوع شد.
وی اضافه کرد: اگر در زمان برداشت برنج عرضه زیاد شود کاهش قیمت محصول را شاهد خواهیم بود و بهحدی که برای کشاورز مقرون بهصرفه نیست.
در هر صورت آفتاب مردادماه سوزان است و کشاورزان نمیدانم با چه انرژی کار میکنند تا در این آفتاب داغ سرگیجه نگیرند و برنجی را تولید کنند تا راهی باشد برای خودکفایی و خوداتکایی هر چند هنوز در بازار برنج خارجی داریم و این بار از تایلند…