ماه رجب از ارزش و شرافت بسیار بالایی برخوردار است و این شرافت و ارزش بدان دلیل است که این ماه یکی از ماه‌های حرام و یکی از زمان‌های ویژه‌ دعا است. این ماه و ماه شعبان، مقدمه‌ای برای حضور و درک فیض معنوی ماه مبارک رمضان است.

محمد شجاعی مدیر مؤسسه فرهنگی منتظران منجی، توصیه‌هایی برای بهره‌وری بیشتر از ماه رجب دارد که در ادامه می‌خوانیم:

ماه رجب، ماه زیارت است. بین همه ماه‌ها، ماه رجب بیشترین آمادگی را برای زیارت دارد، به همین دلیل دعای مخصوص دارد؛ «الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی أَشْهَدَنَا مَشْهَدَ أَوْلِیَائِهِ» خدا را سپاس که ما را شاهد مشهد اولیاء خودش کرد؛ ما را حاضر در مشاهد مشرفه خویش کرد.

حرم‌های زیادی داریم، وقتی به یکی از آنها وارد می‌شویم، دعای مخصوصی که در مفاتیح‌الجنان آمده است را بخوانیم. فوق‌العاده زیباست. حداقل یک بار ترجمه فارسی این دعاها را بخوانیم تا بتوانیم یک انتخاب خوب انجام دهیم. مزه مزه کنیم ببینیم کدامیک از دعاهای ماه رجب آن حس خوب را در ما ایجاد می‌کند. هرکدام که مزه بهتری داشت را برای خود نگه داردی و در طول ماه رجب از آنها استفاده کنید.

استغفارهای ماه رجب؛ یک بخش «اَسْتَغْفِرُ اللّهَ وَ اَسْئَلُهُ التَّوْبَهَ» و بخش دیگر؛ «اَستَغفِرُاللهَ رَبّی وَ اَتوبُ اِلَیه»، دقیقاً همانطوری که وارد شده بگویید چرا که یک ساختار ریاضی، قاعده و دلیل و فلسفه دارد. یک جا استغفار باید از «الله» باشد و یک جا استغفار باید از «رب» باشد.

وعده‌ها، قول و قرارها و اتفاق‌های زیبایی برای رفتن به مشاهد شریفه به ما داده شده است. در ماه رجب اندکی برای میکده‌های الهی(زیارت امامان معصوم، امامزاده‌ها) وقت بگذاریم.

دعاهای ماه رجب دعاهای خاصی است؛ دعاهای توحیدی، دعاهای استغفار، دعاهای تزکیه، دعاهای معرفتی، دعای مخصوص آقا امام زمان(عج) که هنگام ظهر خوانده می‌شود که از خود حضرت روایت شده است. بهتر است این دعا به صورت خصوصی و شخصی خوانده شود؛ یعنی آن را به طور دسته‌جمعی نخوانیم بلکه هر فردی برای خودش بخواند، فقرات فوق‌العاده زیبایی دارد.

اساساً ماه رجب خیلی عظمت دارد، مانند کسی که با انواع سختی‌ها، بیماری‌ها، تنبلی‌ها، آلودگی‌ها در ماه رجب وارد می‌شود و از آن طرف یک انسان سالم، زیبا و قدرتمند و شاد از این ماه خارج می‌شود. حتماً باید برای آن سرمایه‌گذاری کرد.

ماه رجب را غنیمت شماریم و کارهایمان را طوری برنامه‌ریزی کنیم که به اعمال ما ه رجب برسیم، البته مهم این است که امام جواد(ع) می‌فرمایند: القَصدُ إلَى اللّه تعالی بِالقُلُوبِ، أبلَغُ مِن إِتعابِ الجَوارِحِ»؛ اینکه انسان، با فکر به سمت «الله» حرکت کند زودتر می‌رسد تا اینکه بدنش را در عبادت به زحمت بیندازد. لذا سعی کنید در ماه رجب بیشتر آمادگی پیدا کنید.

لازمه اینکه یک نفر در امور عبادی و معنوی جدی باشد و به نتیجه برسد و واقعاً «در» به روی او باز شود این است که چقدر می‌تواند به آسمان ثابت کند که من برای شما خودم را فارغ کرده‌ام.

اگر کسی برای ماه رجب یک سلسله از کارهایش را کنار گذاشت و رجبی شد، در به روی او باز خواهد شد. اما اگر بگوید من کار دارم، سرم شلوغ است و تنبلی و بی‌حوصلگی کند و از روی اجبار کاری را انجام دهد، چون اساساً برای رفاقت با خدا و اهل بیت(ع) جدی نیست و حاضر نیست برای این امور وقت بگذارد، طبیعتاً در به روی او بسته خواهد بود.

اهل‌بیت(ع) این در را به روی او نمی‌بندند بلکه ما خودمان موجب بسته شدن درب رحمت الهی می‌شویم، چرا؟ چون خودمان نمی‌خواهیم وارد این ضیافت شویم، قندی در دلمان برای شرکت در این جشن‌ها و ضیافت‌های الهی در ماه رجب آب نمی‌شود.

آنچه که بسیار اهمیت دارد و مهم است این است که به مادرمان حضرت زهرا(س) و ائمه اطهار(ع) رجوع کنیم و بگوییم خودمان را برای این جشن مهیا کرده‌ایم و بسیاری از کارها را به بعد از این ایام موکول کرده‌ایم و اکنون آماده‌ایم و در این زمان است که درِ مغفرت الهی به روی ما باز خواهد شد. کلید این در، در قلب ماست، تا زمانی که صبر کنیم تا از بیرون خبری شود و اتفاقی بیفتد و نخواهیم خود را مهیا کنیم، گشایشی اتفاق نخواهد افتاد.

در تمام ایام ماه رجب، شعبان و ماه مبارک رمضان، توجهمان به حضرت ولی‌عصر(عج) باشد، در تمام دعاها و اذکار حوسمان باشد که در محضر ایشان هستیم به خصوص که فقرات بسیاری از ادعیه‌های ماه رجب را خود آقا امام زمان(عج) انشاء کرده‌اند. سلامتی و تعجیل در فرج حضرت را در تمام اذکار مدنظر داشته باشیم.