جبرائیل نوکنده مدیرکل موزه ملی ایران در نشست خبری بازگشت ۱۷۸۳ لوح باروی تخت جمشید از موسسه شرقشناسی داشنگاه شیکاگو آمریکا به ایران اظهار داشت: گل نوشتههای هخامنشی یکی از منابع مهم اطلاعات هخامنشی محسوب میشود که درک جدیدی از مدیریت هنری، اجتماعی، اقتصادی و اداری هخامنشیان در اختیار ما قرار میدهد.
وی ادامه داد: بعد از یکسری اقدامات حقوقی پس از پیگیریهای ۱۴ ساله این الواح مجددا به ایران بازگشت و زمانی که رای دادگاه صادر شد پرفسور وودز این خبر را به صورت ایمیل به بنده اطلاع داده و نشان داد که از این خبر نیز خرسند است و امروز نیز در کنار این الواح به تهران آمده است تا امانتداری در این خصوص را کامل کند و بهرهبرداری سیاسی نیز صورت نگیرد.
مدیرکل موزه ملی ایران گفت: در اسفند ماه ۱۳۱۱ هزاران قطعه در تخت جمشید کشف شد که به خط میخی و ایلامی بود و دولت موقت این کشفیات را به صورت امانی به موسسه شیکاگو واگذار کرد و تاکنون در سه مرحله این الواح وارد ایران شده است که آخرین مرحله آن در سال ۸۳ بود که ۳۰۰ قطعه وارد شد و مرحله چهارم آن مربوط به بازگشت ۱۷۸۳ گل نوشته به داخل کشور است. امروز ۱۱۰ اثر از ا ین گل نوشتهها در نمایشگاه موزه ملی به نمایش گذاشته شده است که درباره کارگران، زنان، نحوه فعالیتها و ایزدان پارسی است که با همکاری دانشگاه شیکاگو مشتی از خزانه باروی تخت جمشید را خواهید دید.
نوکنده یادآور شد: این الواح متعلق به ۴۹۴ تا ۵۰۹ پیش از میلاد مسیح است و در زمان داریوش بزرگ ایجاد شده و به همین دلیل این آثار را در نمایشگاه هخامنشی و پیکره داریوش به نمایش گذاشتیم.
وی گفت: این نمایشگاه پس از ۴۸ ساعت شکل گرفته است و در آینده قرار است نمایشگاه جامعی از تابلوهای هخامنشی و در یک کنفرانس بینالمللی برگزار کنیم.
مدیرکل موزه ملی ایران بیان داشت: ما با دانشگاه شیکاگو درباره اطلاعاتی که از این الواح بدست آوردهاند مذاکره داشتهایم و این اطلاعات نیز در اختیار ما قرار گرفته است.