امروز در موزه ملی ایران نشست خبری بازگشت ۱۷۸۳ لوح با روی تخت جمشید از موسسه شرق شناسی دانشگاه شیکاگو آمریکا به ایران برگزار شد.
کریستوفر وودز رئیس موسسه شرقشناسی دانشگاه شیکاگو درباره بازگشت این الواح به کشور گفت: خوشحالم که به ایران آمدهام و یک سفر شگفتانگیز برای من بود و از وزارت میراث فرهنگی و گردشگری نیز برای این دعوت تشکر میکنم.
وی ادامه داد: ایران نقش مهمی در شکلگیری و فرهنگ خاورمیانه داشته است و بنده برای نخستین بار است که به ایران آمدم و در موزه ملی آثاری که مطالعه و تحقیق کردهام را مشاهده میکنم.
وی ادامه داد: این یک افتخار است که به عنوان مدیر موسسه شرقشناسی آمریکا توانستم نقشی را ایفا کنم برای بازگشت این آثار مهم به ایران.
رئیس موسسه شرقشناسی دانشگاه شیکاگو بیان داشت: در سال ۱۹۳۳ کشف خیلی بزرگ و استثنایی در پرسپولیس شیراز اتفاق افتاد و ما متوجه شدیم که با این الواح در دوره هخامنشی چه میگذشته است.
وی گفت: همکاری و اعتماد دولت ایران نیز در آن دوره موجب شد که این اشیاء به صورت قرض به شیکاگو داده شود و ما بر روی آن تحقیق کردیم امروز هم این آثار خارقالعاده به ایران بازگشته است.
رئیس موسسه شرقشناسی دانشگاه شیکاگو افزود: یکی از اهداف مهم ما این بوده که از این گنجینه ارزشمند مراقبت کنیم و آن را حفظ کنیم و بر روی آن تحقیق کنیم.
وی افزود: ما همیشه قصد داشتیم که این الواح ارزشمند را برگردانیم و ۵ سال نیز بستهبندی آن آغاز شده است ولی یکسری مشکلات قانونی داشتهایم که پروسه بازگشت این الواح را طولانی کرد و نهایتا در دادگاه عالی امریکا رای مثبت بازگشت به این الواح داده شد.
رئیس موسسه شرقشناسی دانشگاه شیکاگو خاطرنشان کرد: قبل از اینکه دادگاه عالی رای صادر کند بستهبندی الواح را انجام دادیم و ۲۴ ساعت بعد از رای دادگاه توانستیم که این الواح را به ایران ارسال کنیم.
وی خاطرنشان کرد: پروسه قانونی ارسال این الواح مشکل بود و ما نیاز به اجازه برای بازگشت آن داشتیم و این روند حدود یک سال و نیم به طول انجامید.
وی افزود: امیدواریم پس از بازگشت این الواح همکاری بیشتری در زمینه تحقیقات در دوره هخامنشی با ایران داشته باشیم. قطعا این پایان نیست و یک فصل جدیدی برای همکاریهای بیشتر در حوزههای مختلف خواهیم داشت.
در ادامه وودز در پاسخ به پرسش خبرنگاران مبنی بر اینکه ۱۷ هزار الواح هخامنشی دیگر در موسسه شرقشناسی شیکاگو وجود دارد و کی بازمیگردد گفت: ما هدفمان است که هرچه سریعترالواح باقیمانده را برگردانیم ولی چند عامل اجازه نمیدهد که در یک مرحله این آثار مهم بازگردانده شوند و در یک مجموعه بزرگ الواح را ارسال کنیم چرا که ممکن است برخی از این الواح آسیب ببیند.
رئیس موسسه شرقشناسی دانشگاه شیکاگو گفت: مشکل عملی دیگر بستهبندی و آمادهسازی این الواح است چرا که ما براساس استانداردهای روز دنیا بستهبندی الواح را انجام دادهایم و ۱۷۸۳ قطعهای که امروز به نمایش گذاشته میشود بستهبندی آن حدود ۸ ماه به طول انجامیده است.
وودز گفت:مشکل دیگر نیز گواهی مورد نیاز برای ارسال این الواح به ایران است و با تمام ا ین مشکلات ما تصمیم گرفتهایم که این الواح را به ایران ارسال کنیم و موانع قانونی را برداریم و راه را برای برگشت مابقی الواح باز کنیم.
رئیس موسسه شرقشناسی دانشگاه شیکاگو گفت: ارسال این تعداد از الواح به کشور ایران تصادفی نبوده است و ما بهترین لوحها را ارسال کردهایم چرا که بعضی از این الواح دارای شکستگی و فرسودگی هستند ولی ما مهمترین الواح را به ایران ارسال کردهایم.
وی گفت: اگر میخواستیم تمام الواح را بازگردانیم کارهای اداری و دستهبندی آن سالها طول میکشید بنابراین در مراحل نخست یکسری را ارسال کردیم و قطعا مابقی آنها را نیز ارسال خواهیم کرد.
رئیس موسسه شرقشناسی دانشگاه شیکاگو یادآور شد: در حال حاضر کارهای بستهبندی محموله دوم ارسال الواح به ایران شروع شده است و ما باید گواهی اول را به سرانجام برسانیم و سپس درخواست گواهی دوم را برای ارسال به ایران بدهیم.
وودز خاطرنشان کرد: امیدواریم مراحل قانونی آن هرچه زودتر انجام شود.
رئیس موسسه شرقشناسی دانشگاه شیکاگو در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا همراه الواح فیزیکی اطلاعاتی که در این مدت جمعاوری کردهاید نیز به ایران ارسال شده است گفت: هدف ما از این کار همکاریهای بیشتر در آینده است حالا که لوحها برگشته است دوست داریم همکاری بیشتری را انجام دهیم و به دلیل قوانین آمریکا نمیتوانیم همکاریهای دیگری با ایران داشته باشیم.
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه مابقی الواح تا چه زمانی به ایران ارسال میشود گفت: به صورت دقیق نمیتوان گفت که چه تعداد لوح در موسسه شرقشناسی شیکاگو وجود دارد بعضی مواقع به دلیل شکستگی لوحها شاید چندین لوح متعلق به یک لوح باشد و حجم و اندازه این الواح نیز متفاوت است. ولی ما در سه مرحله الواح باقی مانده را به ایران بازمیگردانیم.