دستور اصلاح ساختار کشور در چهارماه یک اولتیماتوم مهم از سوی بالاترین مقام کشور بود که هفدهم بهمن‌ماه سال گذشته از سوی رییس مجلس اعلام شد؛ موضوعی که بعدا به اصلاح ساختار اقتصادی کشور از آن تعبیر شد.

با وجود اینکه تنها چند روز به پایان مهلت چهار ماهه ای که رهبر معظم انقلاب برای اصلاح ساختار اقتصادی و نظام بودجه‌ریزی کشور تعین کرده‌اند باقی مانده ظاهرا هیچ اقدامی از سوی دولت و مجلس در این خصوص انجام نشده است.

اگرچه بسیاری از نمایندگان مجلس و دست اندرکاران امر بر روی لزوم اصلاح ساختار اقتصادی کشور توافق دارند اما گویا عزم و اراده محکمی برای تحقق این مهم در آنها وجود ندارد.

این در حالی است که اصلاح نظام بودجه‌ریزی کشوردر شرایط فعلی بسیار حائز اهمیت است و با کنترل رانت سرازیر شده به جیب شبه‌دولتی‌های بزرگ که بودجه‌های چندهزار میلیاردی را می‌بلعند ممانعت کرده و منابع را به سمت سایر حوزه ها هدایت کند.

ا

کاری در زمینه اصلاح ساختار بودجه کشور انجام نشد

آلبرت بغزیان، استاد اقتصاد دانشگاه تهران در این خصوص به خبرنگار مرصاد می‌گوید: در زمینه اصلاح ساختار بودجه کشور کاری انجام نشده زیرا در این صورت باید ستادهایی تشکیل می شد و نتایج را اعلام می کرد.

وی اظهار داشت: جریان دستور اصلاح ساختار بودجه بر این اساس بود که مقتضیات امسال و سالهای پیش رو در آن لحاظ نشده بود و در بودجه دفاعی، یارانه ها و واردات کالاهای اساسی ابهاماتی وجود داشت و با شرایط امسال کشور همخوانی نداشت برهمین مبنا مقام معظم رهبری دستور اصلاح ساختار بودجه را دادند تا تکلیف آن مشخص شود و ساختار جدید مورد اجرا قرار گیرد.

بغزیان خاطرنشان کرد: با وجود اینکه مهلت چهار ماهه مذکور روبه اتمام است اما چیزی راجع به اصلاح ساختار بودجه شنیده نشده است.

این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: مجلس هم بیشتر به بررسی لوایح مختلف پرداخت و از سوی دیگر موضوع ورود ناوگان آمریکا باعث شد اذهان عمومی به سمت مسائلی غیر از بودجه پیش رود همچنین به نظر می رسد دولت هم راغب نیست اصلاحی خارج از پیشنهاد خود داشته باشد که مستلزم مطالعه و چانه زنی با بخشهای مختلف باشد.

بغزیان با تاکید بر اینکه به نظر می رسد در زمینه اصلاح ساختار بودجه کشور کاری انجام نشده زیرا در این صورت باید ستادهایی تشکیل می شد و نتایج را اعلام می کرد، گفت: در چنین مواقعی وقتی دستوراتی داده و مهلتی مشخص می شود نباید شاهد بی اعتنایی و به دست فراموشی سپردن موضوع از سوی دولت باشیم زیرا ممکن است بعد از مدتی این مطالبه از سوی دفتر رهبری پیگیری شود بنابراین چرا باید تا آن زمان صبر کنیم و دولت با آن یادآوری به فکر انجام دادن اقدامی بیفتد.

وی با تاکید بر اینکه چنین دستوراتی از سوی رهبر انقلاب زمانی ارائه می شود که به نظر می رسد دولت در وظایف خود سهل انگاری کرده است، عنوان کرد: انتظار نمی رود اگر قرار است تغییراتی صورت گیرد خود آن اصلاحات نیز مورد تغییر قرار گیرد در حالی که می توانست به صورت موازی پیش رود همچنین آن مطالبه ای که از سوی دفتر مقام معظم رهبری اعلام شد پیچیده و غیرمعقول نبود مسلما روی آن فکر شده تا این مهلت داده شد با این حال اراده ای در سازمان برنامه و بودجه وجود نداشته که آن را جدی بگیرد و خود مجلس هم به نظر می رسد منتظر دولت بوده تا در ادامه بودجه را بررسی کند بنابراین دولت بیش از مجلس مقصر بوده است.

بغزیان عنوان کرد: با توجه به نوسانات اخیر اقتصاد و افسار گسیختگی قیمت ها که سبب شده بازار خودرو و مسکن به ثبات نرسد، بودجه هم نمی تواند معجزه ای ایجاد کند بلکه بیشتر باید مسئولان موضوع را جدی بگیرند و شرایط اقتصادی را مدیریت کنند.

ا

مجلس و دولت در زمینه اصلاح ساختار بودجه کاری نکردند

حجت‌الاسلام سیدجواد حسینی‌کیا، رئیس مجمع نمایندگان استان کرمانشاه هم به خبرنگار مرصاد گفت: تا کنون اقدامی در زمینه اصلاح ساختار بودجه کشور از سوی مجلس و دولت انجام نشده است.

وی اظهار داشت: البته دولت هم تا به حال گزارشی مبنی بر اقدامات انجام شده در حوزه اصلاح ساختار بودجه به مجلس ارائه نکرده است.

به گفته رئیس مجمع نمایندگان استان کرمانشاه، البته مجلس هم باید بیش از این تحرک نشان می داد که امیدواریم شاهد حرکت مجلس به سمتی باشیم که بیشتر به مردم خدمت کند.

حجت الاسلام حسینی کیا خاطرنشان کرد: نمی توان گفت در این بازه زمانی کوتاه کاری انجام می شود یا خیر اما فعلا از سوی دولت و مجلس هیچ اقدامی انجام نشده است.

وی با تاکید بر اینکه بنا به دستور مقام معظم رهبری باید نظام بودجه ‌ریزی ما یک ساختار جدی پیدا کند، افزود: در حال حاضرعمده نظام بودجه ما مربوط به مباحث هزینه ای دولت و حقوق ها است.

این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: اصلاح ساختار بودجه مستلزم این است که هزینه های جاری کاهش داده شود و به سمت تخصیص هزینه های عمرانی حرکت کنیم.

سوالی که مطرح می‌شود این است که چرا دولت و مجلس در این موضوع تعلل می‌کنند؟

آیا لابی قدرتمندی که از قِبَل این اصلاح بودجه منافع و بودجه‌های هزاران میلیاردی‌شان به خطر می‌افتد در این تعلل نقش دارند؟