بعد از اینکه رژیم صهیونیستی در اجرای تفاهمهای آتشبس گذشته سستی به خرج داد، نیروهای مقاومت فلسطین اجازه ندادند معادلات جدیدی ضد آنها تحمیل شود، لذا با قدرت بالا نسبت به تجاوزهای اسرائیل به نوار غزه که از جمعه گذشته در جریان حمله به شرکت کنندگان در راهپیمایی بازگشت آغاز شده بود، واکنش نشان دادند و در اولین اقدام، یک افسر و یک نظامی رژیم صهیونیستی را هدف تیراندازی خود قرار دادند.
اما نتانیاهو که هویت و بقای خود را در تداوم جنگ می بیند، تلاش کرد با حملات هوایی و زمینی، اصطلاحاً زهر چشمی از رزمندگان فلسطینی بگیرد اما این بار، در عرصه درگیری میدانی، گروه های فلسطینی به راکت باران بسیار گسترده شهرک های صهیونیستی در اطراف نوار غزه روی آوردند. در این میان سامانه گنبد آهنین نیز در این درگیری حدوداً ۲ روزه فعالیت های بسیار زیادی داشته و نزدیک به بیش از ۱۵۰ موشک را به سمت راکت ها و گلوله های خمپاره فلسطینی ها شلیک کرد. طبق آمارهای اولیه، فلسطینی ها در مجموع ۶۰۰ راکت و گلوله خمپاره را به سمت شهرک های صهیونیست نشین شلیک کردند که به اعتراف خود اسراییلی ها حداقل ۳۰ فروند از آنها به این شهرک ها برخورد کرده و باعث هلاکت ۴ صهیونیست و زخمی شدن ده ها نفر از آنها شده است.
در نواره غزه چه راکت هایی وجود دارد؟
منابع اسراییلی قبل از درگیری سال ۲۰۱۴ اعلام کرده بودند که در نوار غزه چیزی در حدود ۱۱ هزار تیر انواع راکت و موشک های کوتاه برد، میان برد و برد بلند وجود داشته است. برآوردهای اطلاعاتی اسراییل بر این اساس قرار داشت که بعد از این درگیری در سال ۲۰۱۴ گروه های مبارز فلسطینی در نوار غزه همچنان یک سوم این مقدار از راکت ها و موشک ها را در اختیار دارند. برآورد فعلی اسراییلی ها از توان راکتی و موشکی مقاومت غزه در حدود ۵ الی ۶ هزار تیر از انواع مختلف مثل قسام با برد ۱۰ کیلومتر الی ام ۳۰۲ با برد ۲۰۰ کیلومتر برآورد می کنند.
منابع اسراییلی اعلام کردند که در این درگیری اخیر بین مبارزان فلسطینی و ارتش صهیونیستی از نوار غزه نزدیک به ۶۹۰ تیر راکت و خمپاره شلیک کردند. عمده شهرک هایی که تحت حملات موشکی مقاومت قرار گرفتند از این قرار هستند: شهرک اشکلون با فاصله ۲۱ کیلومتر، آهدود و آشدود با فاصله ۳۸ کیلومتر، برشوا با فاصله ۴۱ کیلومتر و شفلا با فاصله ۵۰ کیلومتر از نوار غزه از جمله اصلی ترین هدف های حملات راکتی بودند.
بخشی از خسارت های وارده به شهرک های صهیونیستی
برآوردی از توان موشکی فعلی مقاومت فلسطینی در غزه
بهای تمام شده برای راکت ها و موشک های فلسطینی خیلی مشخص نیست، برخی از منابع بهای تمام شده برای راکتی مثل قسام را در حدود هزار دلار طبقه بندی می کنند. با توجه به برد بیشتر درگیری در نبرد اخیر بایستی رقم تمام شده برای ساخت این راکت ها را نیز به نوعی افزایش داد. با توجه به دست ساز بودن اکثر تسلیحات استفاده شده در نوار غزه و افزایش پیدا کردن برد آنها در مقایسه با راکت قسام می توان مطمئن شد در عین آنکه هزینه ای پایین برای تولید این راکت ها صرف می شود، قدرت و برد آنها افزایش چشمگیری داشته است.
گنبد آهنین؛ یک راه حل تبلیغاتی اما پر هزینه
با شروع نبرد ۳۳ روزه در سال ۲۰۰۶ میلادی، حزبالله لبنان در حدود ۴ هزار راکت توپخانهای، که بیشتر آنها از انواع راکت گراد بودند، را به سوی شمال سرزمین های اشغالی شلیک کرد. حدود دوسال بعد گروه های مسلح فلسطینی صدها راکت را روانه سرزمین های اشغالی کردند و این فرصتی بود برای طرفداران سامانه دفاع ضد راکتی تا طرح خود را پیش ببرند. در مناقصه ای که بین شرکت آمریکایی لاکهید مارتین و شرکت اسراییلی رافائل برگزار و شرکت اسراییلی رافائل پیروز شد. سیستم پدافندی گنبد آهنین برای مقابله با راکتهای کوتاهبرد و گلولههای توپ، خمپاره و انواع راکت های توپخانه ای و اهدافی که زیر ۱۰ هزار متر پرواز میکنند ساخته شده است.
برد مؤثر سیستم گنبد آهنین در مسافتهای ۴ تا ۷۰ کیلومتری است اما رافائل قصد دارد آن را تا ۲۵۰ کیلومتر افزایش دهد به گفته سازندگان این سامانه، گنبد آهنین قابلیت فعالیت در شب و روز و تمام شرایط نامساعد آبوهوایی را هم دارد و میتواند بهطور همزمان به چندین تهدید پاسخ دهد. رادار رهیگیر این سامانه ساخت شرکت التا از شرکتهای تابع صنایع هوافضای اسراییل است. این رادار ELM-2084 نام دارد و قادر است راکت را پیدا کرده و مسیر حرکت آن را دنبال کند.
موشک تمیر مورد استفاده در سامانه گنبد آهنین
مرکز فرمان گنبد آهنین را یک شرکت نرمافزاری اسرائیلی به نام امپرست به سفارش رافائل ساخته است. این واحد بر اساس دادههایی که از رادار به آن میرسد مشخص میکند که آیا موشک در یک مرکز جمعیتی فرود خواهد آمد یا خیر. فقط در صورتی که اینچنین باشد موشکهای رهگیر به سوی هدف شلیک خواهند شد. پرتابگرهای این سامانه حامل ۲۰ تیر موشک تامیر می باشند. موشک تامیر که در صنایع دفاعی رافائل ساخته میشود به حسگرهای الکترو-اپتیک مجهز است و باله هایی برای افزایش مانور پذیری دارد. در درگیری اخیر اسراییلی ها ادعا کرده اند که در حدود ۲۴۰ رهگیری موفق با استفاده از سامانه گنبد آهنین داشته اند.
پرتاب راکت های فلسطینی به سمت سرزمین های اشغالی
شلیک یک موشک تمیر برای رهگیری
موشک های هزار دلاری و رهگیری ۸۰ هزار دلاری!
هر تیر موشک تمیر که در سامانه گنبد آهنین مورد استفاده قرار می گیرد در حدود ۵۰ هزار دلار قیمت دارد. منابع اسراییلی هزینه رهگیری هر راکت به صورت کلی نزدیک به ۸۰ هزار دلار برآورد کردند. روزنامه عبری زبان یسرائیل هیوم در گزارشی که منتشر کرده، آورده است: در کنار هزینه بالای آتشبارها و سامانههای دفاع موشکی و عملیاتی کردن آنها، رهگیری هر راکت فلسطینیها توسط سامانه دفاعی گنبد آهنین حدود ۸۰ هزار دلار است. که با این حساب بهای کل موشک های شلیک شده توسط اسراییلی ها در یک روز حمله مقاومت فلسطین، بیش از ۱۹ میلیون دلار قرار می گیرد. با این حساب می توان گفت هزینه مالی قوای اسرائیلی ها در اینجا دهها برابر قوای فلسطینی هاست.
به نسبت درگیری چند ماه پیش بین مبارزان فلسطینی در نوار غزه با صهیونیست ها که در آن در حدود ۲۰۰ راکت و گلوله خمپاره به سمت سرزمین های اشغالی شلیک شد، در این درگیری با توجه به حجم بیشتر راکت های استفاده شده تعداد بیشتری از آنها موفق به عبور از سد سامانه گنبد آهنین شده و همان طور که در بالا نیز به آن اشاره شد، فقط نزدیک به ۳۰ تیر از این راکت ها (بنا به اعتراف اسرائیلی ها) به شهرک های صهیونیستی برخورد کرده باعث هلاکت ۴ صهیونیست و زخمی شدن نزدیک به ۱۰۰ شهرک نشین شد.
در این میان نگاه به برخی از آمار خود صهیونیست ها می تواند جالب باشد. اسراییلی ها اعلام کردند که طرف مقابل ۶۹۰ پرتابه مختلف را به سمت سرزمین های اشغالی شلیک کرده که ۲۴۰ عدد از آنها رهگیری شده و ۳۰ عدد از آنها نیز به شهرک های اشغالی برخورد کرده است و در خصوص حدود نیمی از این راکت ها، آماری ارائه نکرده اند که در نوع خود جالب است و نمی توان تمامی راکت های باقی مانده را خطا رفته محاسبه کرد.
از سوی دیگر تصاویر منتشره از مناطق مختلف شهرک های صهیونیستی و شهرهای مورد اصابت قرار گرفته، تنوع زیادی از مناطق را نشان می دهد که طبیعتاً در مقابل آمار رسمی اصابت اعلام شده توسط اسرائیلی ها یعنی تنها ۳۰ راکت، نمی تواند قابل قبول و باور باشد و به نظر می رسد همچون بسیار موارد دیگر، در این خصوص نیز سانسور شدیدی اعمال شده است. اما حتی اگر این آمار نیز فرضا درست تصور شود، برای یک روز مبارزه با یک متجاوز تا دندان مسلح و مجهز به انواع سیستم های هوایی و پدافندی، اصابت ۳۰ راکت قابل قبول و جالب خواهد بود.
قدرت راکت های فلسطینی بیشتر شد
یکی از موضوعاتی که بعضاً در شبکه های اجتماعی و حتی رسانه های غربی به چشم می خورد، تلاش برای تخفیف و تحقیر سامانه های ساخته شده توسط فلسطینی هاست و با اشاره به برخی تصاویر، بیان می شود که آنها با ساخت نمونه های اولیه و فاقد کیفیت، صرفاً تلاش دارند چیزی دست ساخته را به سمت مناطق اشغالی پرتاب کنند که بررسی دقیق تصاویر منتشره در رسانه های صهیونیستی، خلاف این موضوع را ثابت می کند.
به حجم تخریب و قدرت نفوذ راکت ها دقت کنید
تعداد بالای ترکش های یک راکت شلیک شده به سمت صهیونیست ها
از همین عکس های منتشره در رسانه ها طی روزهای اخیر می توان متوجه شد که علاوه بر افزایش برد درصد قابل توجهی از راکت های پرتاب شده، قدرت و سرجنگی آنها نیز افزایش یافته است و صرفاً اجسامی شلیک شده بدون هدف و قدرت انفجاری به حساب نمی آیند و در عین حال، تعداد ترکش ها و حجم تخریب های آنها نیز افزایش یافته است و همین مسئله در افزایش ترس و نگرانی اسرائیل و قبول سریع آتش بس، قطعاً موثر بوده است.
اما در همین یک روز درگیری نیز نقطه ضعف اصلی سامانه گنبد آهنین و پوشالی بودن تبلیغات فراوان در خصوص آن مشخص می شود. این سیستم دفاعی به مانند هر سامانه دیگر دفاعی دارای محدودیت هایی در خصوص مقابله با دشمن در تعداد بالا است. در این درگیری اخیر به نسبت درگیری قبل که چند ماه پیش صورت گرفت فلسطینی ها راکت های بیشتری شلیک کرده و درصد اصابت و تلفات و خسارات بالاتری را دشمن بدست آوردند. این نکته مسئله بسیار مهم و حیاتی برای محور مقاومت است. تمرکز آتش در حجم بالا در یک نقطه مشخصاً به تسلیم شدن سامانه مورد نظر منجر شده و باعث می شود تعدادی از موشک ها از سپر سامانه دفاعی عبور کنند.
این مسئله می تواند حاوی درس های بسیار زیادی خصوصاً برای شهرک نشینان و ساکنان مناطق فلسطین اشغالی باشد چراکه زرادخانه موشکی حزب الله هم از نظر دقت، هم قدرت تخریب، هم برد و هم سرعت به نسبت مبارزان فلسطینی در شرایط بسیار بهتری قرار دارد.
همچنین با توجه به برنامه های گسترده ارتش صهیونیستی برای مقابله با تونل های مقاومت و از بین بردن محل های شلیک موشک و راکت از نوار غزه و سایر مناطق اشغالی در ماههای اخیر، ادامه شلیک در ساعات مختلف شبانه روز و رسیدن به آمار شگفت انگیز بیش از ۶۰۰ شلیک، نشان می دهد چنین طرح هایی در برابر پدافند غیرعامل مناسب گروههای مقاومت، نتیجه بخش نبوده و آنها توانستند نیروی متجاوز و زورگو را مجبور به قبول آتش بس کنند و این بار ترکیب موفقی از پدافند غیرعامل و عامل را برای تنبیه صهیونیست ها به کار بگیرند.