تحرکات و اقدامات «دانلد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا به طور زنجیروار و در راستای سیاستهای رژیم اشغالگر قدس این روزها بسیار عیان تر از گذشته است. آمریکا امروز به طور کاملا آشکاری در راستای منافع رژیم صهیونیستی پیش می رود. بر همین اساس شاهد شکل گیری ائتلافی سیاسی بسیار قوی از گذشته میان ترامپ و […]
تحرکات و اقدامات «دانلد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا به طور زنجیروار و در راستای سیاستهای رژیم اشغالگر قدس این روزها بسیار عیان تر از گذشته است. آمریکا امروز به طور کاملا آشکاری در راستای منافع رژیم صهیونیستی پیش می رود. بر همین اساس شاهد شکل گیری ائتلافی سیاسی بسیار قوی از گذشته میان ترامپ و نتانیاهو هستیم.
اینکه در این باره به ائتلاف سیاسی مطرح می شود جدای از اتحاد استراتژیکی است که این دو طی سالیان متمادی از زمان شکل گیری رژیم صهیونیستی با هم بسته اند. درواقع اقدامات ترامپ جهت دوباره در دست گرفتن دولت اسرائیل توسط «بنیامین نتانیاهو» از جمله اقدامات قابل توجهی است که کمتر در گذشته در این سطح سیاسی وجودداشته است.
هنگامی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا روز چهارشنبه پیروزی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این کشور را به وی تبریک گفت هنوز تمام آرای ٢١ امین انتخابات کنست شمارش نشده بودند. او گفت، پیروزی نتانیاهو باعث می شود که احتمال حل و فصل مناقشه خاورمیانه افزایش یابد.
هفته گذشته انتخابات پارلمانی در رژیم صهیونیستی اسرائیل برگزار شد. نتیجه نشان داد تغییرات بزرگی در طرز فکر رایدهندگان اسرائیلی بهوجود آمده است. با آن که نتانیاهو با اتهامهای مختلف مالی مواجه است اما این عامل نه تنها از آرای حزب لیکود نکاست، بلکه این حزب توانست تعداد بیشتری کرسی در پارلمان در مقایسه با انتخابات سال ۲۰۱۵ کسب کند.
برخی کارشناسان معتقدند این پیروزی حاصل عوامل مختلف از جمله وعدههای فریبنده نتانیاهو، سرخوردگی هواداران احزاب دیگر از عملکرد رهبران این احزاب، و همکاری ترامپ با نخست وزیر رژیم صهیونیستی است که برای تنانیاهو یک امتیاز ویژه است و افزایش آرا وی هم نشان می دهد که حمایت های آمریکا در آرای وی اثربخشی زیادی داشته است.
اما حمایت های عملی آمریکا از رژیم صهیونیستی چه مواردی بوده است؟
به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل
در ۶ دسامبر ۲۰۱۷، رئیس جمهور آمریکا بهطور رسمی به رسمیت شناختن بیتالمقدس به عنوان پایتخت اسرائیل توسط ایالات متحده را اعلام کرد. این اقدام برخلاف نزدیک به هفت دهه سیاست خارجی آمریکا و برنامهریزی برای جابجایی سفارت این کشور در اسرائیل از تل آویو به بیتالمقدس صورت گرفت. پس از اعلام این خبر، ترامپ با امضای معافیتنامهای تصمیم برای عدم انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به قدس را برای شش ماه دیگر تمدید کرد. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل با استقبال از این تصمیم آن را ستایش نمود. در ۲۳ فوریه ۲۰۱۸، وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که سفارت جدید در ماه مه باز خواهد شد. این اقدام مورد انتقاد اکثر رهبران بینالمللی از جمله مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا قرار گرفت.
مراسم انتقال سفارت که در تاریخ ۱۴ مه ۲۰۱۸ برگزار شد، همراه با خشونت شدیدی در نوار غزه بود که منجر به کشته شدن دستکم ۶۰ فلسطینی توسط نیروهای اسرائیلی شد. همچنین بیش از ۳۰۰۰ نفر از تظاهراتکنندگان نیز زخمی شدند که در روزهای بعد با جان دادن تعدادی از زخمیها مجموع تعداد کشتگان به ۶۵ نفر افزایش یافت.
اقدام ایالات متحده در انتقال سفارتش از تلآویو به قدس با محکومیت جهانی مواجه شد.
به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر بلندیهای جولان
در پنجم فروردین ماه سال جاری دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با امضای اعلامیهای حاکمیت اسرائیل بر بلندیهای جولان را به رسمیت شناخت.
اسرائیل این بخش از خاک سوریه را بعد از جنگ شش روزه اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۶۷ اشغال کرد. سازمان ملل همچنان بلندیهای جولان را بخشی از خاک سوریه میداند.
ترامپ این اعلامیه را در حضور بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل که به آمریکا سفر کرده، امضا کرد.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه هم در تماس تلفنی با مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، تصمیم ترامپ را “نقض آشکار قوانین بینالمللی” خواند و گفته است که این اقدام باعث افزایش تنش در منطقه میشود.
یکی از سخنگوهای دبیر کل سازمان ملل گفته است که وضعیت بلندیهای جولان از نظر سازمان ملل هیچ تفاوتی نکرده و این منطقه همچنان به عنوان منطقهای اشغالی شناخته میشود. این اقدام ترامپ مانند به رسمیت شناختن بیت المقدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی با انتقادات زیادی خصوصا ازسوی کشورهای غربی مواجه شد.
آمریکا سپاه را در لیست تروریستی قرار داد
ترامپ درست یک روز مانده به روز پاسدار در اقدامی قابل تامل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را وارد لیست تروریستی خود کرد.
این اولین بار است که آمریکا یک نیروی نظامی رسمی را در فهرست گروههای تروریستی قرار میدهد.
رسانههای آمریکا پیشتر گزارش داده بودند که پنتاگون (فرماندهی وزارت دفاع) و سیا (سازمان اطلاعات مرکزی) مخالف این تصمیم دولت آمریکا بودند و در خصوص عملیات نیروهای ایرانی علیه آمریکا هشدار داده بودند.
بسیاری از کارشناسان سیاسی این موضوع را در راستای سیاست های اسرائیل و برخی از حکومت های مرتجع منطقه خواندند و اعلام این موضوع را اشتباهی فاحش عنوان کردند که امنیت منطقه بخصوص کشورهای عربی را خدشه دار می کند.
ستاد کل نیروهای مسلح ایران نیز در بیانیهای اقدام آمریکا در قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست “سازمانهای تروریستی خارجی” را محکوم کرده است.
آمریکا معامله قرن را کلید می زند؟
ترامپ در بی پروایی سیاسی تبحر دارد. وی تا به حال هر چه به نفع خود می داند بی پروا انجام داده است. یکی از همین موارد که گفته می شود در دستور کار بعدی کاخ سفید قرار دارد پروژه «معاملقه قرن» است.
رسانه ها خبر دادهاند که ترامپ سعی دارد با غواگری و وعده دادن به فلسطینیها و البته با زور و وعده کشور مستقل فلسطینی این پروژه را به سرانجام برساند. اما دستکم رسانه های آمریکایی از جمله نیویورک تایمز بیان می کنند که چنین چیزی وجود ندارد و این موضوع یک فریب بزرگ است.
واشنگتن پست در اینباره نوشت: «در طرح معروف به «معامله قرن» چیزی به نام کشور فلسطین وجود ندارد. بسته صلح پیشنهادی دونالد ترامپ برای حل مناقشه میان اعراب و فلسطینیان، دربردارنده وعده هایی عملی برای بهبود زندگانی فلسطینیان است ولی ایجاد یک کشور مستقل فلسطین را به رسمیت نخواهد شناخت.جزئیات این طرح بیشتر بر رفع نگرانی های امنیتی اسرائیل متمرکز است.»
مقامات رسمی جزئیات این معامله را فاش نمی سازند. اما آشکار است که این معامله تشکیل کشور کاملا مستقل فلسطین به عنوان پیش شرط تلاش های صلح آمیز را مد نظر قرار نمی دهد.
کوشنر داماد ترامپ بدین منظور راهی سفر خاورمیانه شده است. کارمندان رسمی کشورهای عربی که با جزئیات برنامه سفر کوشنر آشنا شده اند اعلام می کنند که این طرح حاوی هیچگونه نکته معین سیاسی نیست، اما حاوی انگیزه های اقتصادی برای فلسطینی ها در زمینه تحکیم کنترل اسرائیل بر اراضی مورد اختلاف است. مهمترین نکته امتیازات اقتصادی برای فلسطینی ها خواهد بود که دریافت آن باید محرکی برای خودداری از مطالبات سیاسی باشد.
در واکنش به این موضوع، سران پیشین کشورهای اروپایی در واکنش به عدم گنجانده شدن راهکار دو دولتی در طرح معامله قرن، خواستار رد آن از سوی اتحادیه اروپا شدند.
واشنگتن پست در گزارشی با اشاره به جزئیاتی از طرح دولت آمریکا موسوم به «معامله قرن» نوشت که این طرح اواخر بهار یا اوایل تابستان ارائه خواهد شد.