سمانه قلی پور_ خط های مرزی شمال کشورمان پوشیده از جاذبه های خدادای بیشماری پوشیده شده است، جذابیت های که با هیچ متر و  قیاسی  نمی توان جاذبه های آن را برشمرد

 

عصر حاضر، قرن بهره گیری از فرصت های موجودتجاری از ظرفیت های موجود و خدادای است بطوری که در چند سال آینده بیش از ۲ تریلیون دلار خواهد رسید که رقم قابل توجهی به شمار می رود، اما متاسفانه ما نتوانستیم از این موهبت خدادای به خوبی استفاده کنیم و فقط از این همه نعمت به تابستان و بهار بسنده شده است و  نتوانستیم گردشکری مازندران را به چهار فصل تبدیل کنیم.

 

 

گردشکری یک مبحث فرابخشی است و ارکان های زیادی باید لازمه این صنعت بر اقتصاد کشور را درک کنند و گامی به سوی پیشرفت آن بردارند.

قرن حاضر، سده بهره مندی برای فرصت های تجاری است، فرصت های که می توانند گردش مالی زیادی داشته باشند؛ گردشگری صنعتی است که در جهان درآمدی بالغ بر ۲ تریلیون خواهد رسید.

جاذبه های که در مازندران وجود دارد و می توان درآمدی  بیش از ۲۰ میلیارد دلاری داشته باشیم، دست پیدا نکرده ایم، درامدی که می تواند به اقتصاد منطقه کمک شایانی بکند و بسیاری از موانع اقتصادی و اجتماعی را حل کند؛ از این رو با مژده سیاحیان کارشناس گردشگری هم صحبت شدیم تا به نگاه جامعی از این صنعت در مازندران بپردازیم.

 

 

مژده سیاحیان، کارشناس گردشگری با بیان دور نمای بخش گردشگری استان مازندران اظهار کرد: باتوجه به ظرفیت گردشگری موجود در مازندران و قابلیت آن در توسعه این استان ، اگر برنامه ای اجرایی و مدون بین بخش های مختلف دولت با هدف توسعه پایدار گردشگری صورت گیرد، تسهیل شرایط برای جذب سرمایه گذاران خارجی به درستی انجام شود، می توان با به کار گیری نیروی انسانی حرفه ای، دانش آموختگان خلاق و علاقه مند به این رشته، گردشگری را به بخشی بالقوه و گسترده برای رشد در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و اشتغال زایی در مازندران تبدیل کرد.

 

 

وی با اشاره به ظرفیت های استان مازندران  بیان کرد: همجواری جنگل و دریا با چشم اندازی بی نظیر، ارتباط استان مازندران از ٣طریق با پایتخت :کندوان، فیروزکوه. هراز، جنگل های انبوه ، پارک های جنگلی زیبا، آب و هوای معتدل و مرطوب و مطبوع که برای سفر در چهار فصل سال  مناسب است.

کارشناس گردشگری از جاذبه طبیعی این استان گرفت: آبشار، تالاب، رودخانه، کوه دماوند به عنوان جاذبه بین المللی؛ علم کوه، آزاد کوه، آب معدنی و وجود تاریخ غنی و آثارتاریخی ، فرهنگی و مذهبی بی شمار این استان را سرآمد گردشگری در کشور کرده است.

 

وی حمایت دولت برای فعالان بخش خصوصی گردشگری مطلوب خواند و ادامه داد: با اعطای وام به طرح توجیهی مناسب و درخور توجه در راستای توسعه گردشگری شرایط فعالیت را برای این افراد فراهم نموده است، اما با این وجود روند اداری و برخی از آمد و شد های اداری برای دریافت مجوز و دیگر کارها بسیار سخت است. باید شرایطی فراهم شود تا مسیر اخذ مجوز و رسیدن به مرحله اجرا کوتاه تر شود و در جهت تسریع این مراحل ترتیبی اتخاذ گردد.

سیاحیان ادامه داد: این بخش از ظرفیت قابل توجهی در رشد و توسعه خود و همچنین بخش های دیگر برخوردار است که  هرچه سرمایه گذاری در این بخش بیشتر والبته با برنامه، طرحی جامع و هدفمند باشد، باعث، بازدهی بیشتری در جهت رشد و توسعه پایدار خواهد داشت.

وی با بیان اینکه سرمایه گذاری در این بخش باید با هدف توسعه پایدار گردشگری صورت گیرد، خاطرنشان کرد: اگر جز این باشد ما شاهد آسیب های جبران ناپذیری در این بخش غنی از پتانسیل کاربردی  و با بیشترین بهره وری موجود خواهیم بود، اما باید بر این مسئله تاکید شود که سرمایه گذاری هرچند به مقدار کم هم باید با هدف رشد گردشگری استان با کمترین آسیب به طبیعت، فرهنگ و … انجام پذیرد.

 

سیاحیان از مهم ترین چالش ها و مشکلات بخش گردشگری استان مازندران تصریح کرد: نبود سیستم و برنامه مناسب برای جمع آوری و دفع زباله در مناطق طبیعی به خصوص در سواحل، شاهدحجم زیادی از زباله هایی هستیم که گردشگران در محل باقی میگذارند.

وی افزود: ساخت و ساز بی رویه در سواحل و خصوصی سازی آن، عدم دسترسی برای عموم، ساخت و ساز بی رویه و بدون نظارت در جنگل و زمین های زراعی بافت بومی غالب در منطقه را مختل کرده است، طبیعت بکر که اثر هنری خالق بی همتااست جای خود رابه محیطی انسان ساز داده است، وجود تاسیسات قدیمی و غیر استاندارد در بسیاری از اقامتگاه ها، عدم تبلیغات مناسب، فعالیت افراد غیرحرفه ای و عدم توانمندی نیروی انسانی فعال در بخش گردشگری از معضلات این استان در گردشگری است.

 

 

این کارشناس گردشگری از  دیگر چالش ها این حوزه گفت: فرهنگ بومی و غالب منطقه تحت تاثیر حضور گردشگران تغییر کرده است، تغییر کاربری اراضی شیوع و ایجاد خانه های دوم مشکلاتی را به همراه داشته است.

وی در ادامه بیان کرد: اشتغالزایی که ناشی از ایجاد و تاسیس اقامتگاه ها می شود فرصت ایجاد شغل برای نیروی انسانی را تبدیل به نقطه ضعف این بخش نموده است، سازمان های مرتبط و اجرایی در منطقه دارای اهداف مشترک نیستند و سیاست های برنامه ریزی در منطقه به نوعی با قابلیتها همسو نیست، ضعف زیرساختی اعم از حمل و نقل ،جاده ای، عدم نظارت بر افراد بدون مجوز که بصورت شخصی در بخش گردشگری فعالیت میکنند

 

سیاحیان رونق گردشگری در مازندران را مستلزم اقدامات زیرساختی دانست و عنوان کرد: آزاد سازی سواحل، ساماندهی نوار ساحلی، حمایت از سرمایه گذاری بخش خصوصی با اختیارات محدود و عدم آسیب به طبیعت، آموزش نیروی انسانی، ترویج فرهنگ گردشگری و نهادینه کردن آن در گردشگران ورودی، هماهنگی بخش های دولتی مرتبط با یکدیگر در جهت رشد و توسعه پایدار گردشگری استان مازندران، رسیدگی به ضعف زیر ساختی(جاده،حمل و نقل،پذیرایی و …) می تواند تاپیر بسزایی در رونق گردشگری داشته باشد.