آمادگی نظامی از جمله مهمترین وسیله و ابزار برای ایجاد امنیت است. امنیت در جایی پایدار می ماند که دشمنان احساس قدرت در شما و ضعف در خود بکنند و بدانند که از نظر نظامی شما آنقدر پیشرفته هستید که نمی‌توانند به شما آسیبی برسانند و حتی ممکن است در مقابله با شما خسارت جدی ببیند. از این لحاظ موضوع بازدارنده بودن سیستم نظامی در جهان مطرح می شود که امروزه به یک استراتژی مهم خصوصا درحوزه امنیت و مدیریت تبدیل شده است.

درواقع رابطه جدی میان پیشرفت و آمادگی نظامی و امنیت دراین خصوص برقرار است. اقتدار در اینجا مساوی است با امنیت. ضعف در نیروی نظامی حتی ممکن است دوستان شما را در فضای سیاسی کشور وادار به حمله به شما کند و از این لحاظ به طور کل از دوست و دشمن در امان نخواهیم بود.

یکی از مواردی که پیشرفت آن را به طور محسوس و گسترده در حوزه نظامی کشورمان شاهد هستیم، ساخت انواع موشک‌های پیشرفته است. پیشرفت موشکی کشورمان سبب شده که برخی از کشورهای غربی همواره در یک موضع دخالت آمیز سعی کنند که ایران اسلامی را در این حوزه زمین گیر کنند و از پیشرفت‌های دیگر باز دارند. بر این اساس حتی برجام‌های بعدی را برخی درحوزه موشکی پیش بینی کرده بودند و توقف حوزه موشکی بعد از حوزه هسته‌ای در دستور کار کشورهای غربی علیه کشورمان بود.

 پس از پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز تحریم‌های خصمانه علیه ایران ارتقای توانمندی ایران در حوزه نیروی هوایی کشور را شاهد بوده ایم، به گونه‌ای که در این دوران ساخت اولین موشک سوخت جامد در دستور کار قرار گرفت. جالب اینجاست که این پیشرفت‌ها در سایه تحریم‌ها ایجاد شد و توانایی و توانمندی نخبگان ایرانی را به رخ جهانیان کشید.

در ادامه به برخی از این موارد در کشورمان که البته جزو شاخص‌ترین پیشرفت‌ها خصوصا در جهان است می پردازیم.

موشک سجیل: این موشک در دو نوع ۱ و ۲ ساخته شده است. به دلیل شتاب بالای این نوع موشک امکان نابودی و مورد هدف قرار دادن آن بسیار پایین است. از دیگر مزایای این سجیل استفاده از سوخت جامد که نسل جدید و مناسبی از سوخت محسوب می‌شود، سرعت زیاد، بالا بودن امکان برخورد موشک به هدف و زمان اندک جهت آماده شدن برای پرتاب است.

به واقع طراحی سجیل به گونه‌ای است که سامانه موشکی گنبد آهنین و پاتریوت آمریکا نمی‌توانند با آن مقابله کنند. سیستم موشکی پاتریوت ایالات متحده در زمره سیستم‌های دفاعی برتر دنیا قرار می‌گیرد که وظیفه اصلی آن مقابله با موشک‌های بالستیک است. این سامانه دارای رادار مرکب چند کاره است و کشور‌هایی از جمله اسپانیا، آلمان، عربستان، رژیم صهیونیستی و … از این سامانه استفاده می‌کنند.

خلیج فارس: موشک تک‌مرحله‌ای و سوخت جامدی با سرعتی مافوق صوت است که با کلاهک ۶۵۰ کیلوگرمی خود قادر است اهدافی از قبیل شناور‌های سنگین دشمن و ناو‌های هواپیمابر آنرا تا فاصله ۳۰۰ کیلومتری با بالاترین دقت و ضریب خطای تقریبا صفر هدف قرار دهد.
موشک قدر یک: موشک قدر ۱۱۰ نسل دیگری از موشک‌های بالستیک بوده که برد آن ۳ هزار کیلومتر است. قدر ۱۱۰ مدل بهسازی شده شهاب ۳ است. این موشک برای نخستین بار در رژه‌ای سالیانه که به مناسبت سالگرد آغاز جنگ ایران و عراق برگزار شده بود، رونمایی شد و نمادی از قدرت صنعت موشکی کشور به حساب می‌آید.

این موشک در گروه سریع‌ترین موشک‌های دنیا قرار می‌گیرد که توانایی رویارویی با تمامی رادار‌ها را دارد. این موشک دارای یک موتوری تک مرحله‌ای با سوخت جامد و سرعتی برابر ۶ ماخ است. M-۹ به دلیل برخورداری از لانچر‌های متحرک با سرعت بیشتری جابه جا شده و می‌تواند کلاهک اتمی ۵۰ تا ۳۲۰ کیلوتنی یا کلاهک متعارف ۳۲۰ کیلوگرمی تا مسافت ۳۷۳ مایلی را حمل کند.

موشک فکور ۹۰: فکور ۹۰ یک موشک هواپایه، نسل جدید و بهینه سازی شده موشک فونیکس (AIM-54 Phoenix) آمریکایی است که جهت اجرای عملیات های هوا به هوا بر روی  جنگندههایF14  نصب می شود.

این موشک ۱۶۰ کیلومتر برد و ۵ ماخ سرعت دارد و از سیستم هدایتی هوشمند برخوردار است،  یعنی می تواند پس از شلیک به طور مستقل از سیستم راداری هواپیما، به عملیات خود تا مرحله اصابت به هدف ادامه دهد.
موشک قیام: از ویژگی‌های بارز  موشک”قیام”  این است که احتمال ردیابی، شناسایی و مورد اصابت قرار گرفتن آن توسط سیستم های ضد موشک(مانند پاتریوت، ارو و …) به علت سرعت بالا  هنگام پرتاب، چرخشی شدن، استفاده از آلیاژ خاص و جذاب امواج رادار  و به احتمال زیاد استفاده از کلاهک ۳ تکه MIRV  به  شدت کاهش یافته است.
بارزترین ویژگی موشک قیام که بیشتر مورد توجه قرار گرفته است نداشتن بالک است که قابلیت پرتاب از سیلو های مخصوص، پرتاب از پرتابگر، پرتاب از زیر دریایی و … را به این موشک می بخشد.
در جریان حمله  به مقر فرماندهان داعش در دیرالزور، موشک قیام با ظاهری متفاوت و یک کلاهک مدرن، از روی پرتابگر شلیک شد که نشان‌دهنده توسعه دقیق و با برنامه موشکهای نقطه‌زن ایرانی با استفاده از سرجنگی جدید بود.
موشک خرمشهر: موشکی مرگبار که برد بلند، دقت اصابت بالا و نقطه زنی از ویژگی‌های بارز آن  بود. این موشک را شاید بتوان مرگبارترین سلاح ساخته شده توسط جوانان ایرانی دانست؛ این موشک بالستیک، سومین موشک ایرانی پس از سجیل و عاشورا است که بالای دو هزار کیلومتر برد دارد. در همان روزها مجله نیوزویک در تحلیلی، رونمایی ایران از موشک بالستیک «خرمشهر» را «سیلی» این کشور به صورت «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا و رژیم صهیونیستی توصیف کرد.
موشک بالستیک خرمشهر می‌تواند کلاهکی تا ۱۸۰۰ کیلوگرم را حمل کند و تا دوهزار کیلومتری از محل پرتاب حرکت کند؛ این میزان کلاهک جنگی به معنای قدرت تخریب بیشتر موشک خرمشهر نسبت به سایر موشک ها است؛ با مقایسه حجم سر جنگی موشک خرمشهر با دیگر موشک‌ها می توان به راحتی فهمید که خرمشهر در نابودی اهداف دشمن قدرتی منحصر بفرد دارد.
موشک ذوالفقار: این موشک از نسل فاتح و نمونه ارتقایافته فاتح ۳۱۳ بود. این موشک که ذوالفقار نام داشت، ویژگی‌های  بیشتری از موشک نسل فاتح را دارا است.
موشک ذوالفقار با دارابودن سر جنگی جداشونده نسبت به سایر سامانه‌های کوتاه برد و متوسط  مزیت و توانایی بیشتری دارد. جداشدن سر جنگی موشک‌ها فوایدی چون افزایش برد موشک، کاهش امکان ردیابی و کاهش احتمال اصابت موشک‌های پدافندی دشمن را دارد که در ذوالفقار همه این ویژگی ها به روز شده است؛ همچنین کلاهک این موشک وزنی در حدود۴۵۰ کیلوگرم دارد. برد موثر موشک ذوالفقار در حدود ۷۰۰ تا ۷۵۰ کیلومتر به ثبت رسیده
نیروی هوافضای سپاه پاسداران  شامگاه یکشنبه ۲۸ خرداد ۹۶ و در آخرین شب قدرماه رمضان، در عملیات لیلهالقدر، ۶ فروند موشک ذوالفقار را به سوی مواضع داعش شلیک کرد.

موشک قاصد ۳: موشک کروز هواپایه قاصد-۳ توسط سازمان جهاد خودکفایی نیروی‌های مسلح ایران در نمایشگاه اقتدار-۴۰ به نمایش گذاشته شد. این موشک که با تلفیقی از علوم هوافضا و دانش هوایی ایران و مطابق با نیاز عملیاتی در حوزه‌های آفندی و پدافندی این کشور طراحی شده است.

این موشک قابلیت نصب بر روی جنگنده بمب‌افکن اف-۴ را دارد و با بهره‌گیری از جستجوگر تصویری مختصات هدف را دریافت کرده و اطلاعات لازم را به کابین خلبان ارسال کند. خلبان می‌تواند از طریق این جستجوگر بر روی هدف، قفل تصویری انجام دهد و اهداف مورد نظر را تا شعاعی بیش از ۱۰۰ کیلومتر مورد اصابت قرار دهد.

این کروز هواپایه که در حال گذراندن مراحل تست نهایی خود است، کاملاً بومی است و مشابه خارجی ندارد.

موشک عماد: موشک عماد موشکی سوخت مایع، دوربرد، زمین به زمین است؛ این موشک که به دست کارشناسان داخلی طراحی و ساخته شده است، اولین موشک ایرانی است که قابل هدایت تا لحظه اصابت به هدف را دارد از این رو دقت این موشک بسیار بالاست و شاید ضریب خطایی زیر ۱۰ متر داشته باشد.

پس از رونمایی و آزمایش موشک عماد در ۱۹ مهر سال ۹۵، در بعضی خبرگزاری‌ها برد این موشک ۱۷۰۰ کیلومتر اعلام شد، اما طبق گفته وزیر دفاع که موشک عماد را با واژه‌ی موشک دوربرد معرفی کرد و طبق تعریفی که از موشک دوربرد داریم عماد باید ۲۴۰۰ تا ۵۰۰۰ کیلومتر برد داشته باشد. موشک عماد همچنین توانایی حمل کلاهک جنگی تا وزن ۷۵۰ کیلوگرم را دارد.

این موشک قریب به ۱۷۰۰ کیلومتر برد و بیش از ۷۰۰ کیلوگرم سرجنگی دارد و یک موشک هدایت شونده بردبلند سطح به سطح بوده که دارای پتانسیل‌های منحصر به فردی است.

موشک نصر: نصر موشک کروز هواپایه ایرانی یکی دیگر از موشک‌های کوتاه‌برد ضدکشتی ساخت ایران بوده و دارای ۳۵ کیلومتر برد است. این موشک با سر جنگی ۱۵۰کیلوگرمی، وزنی معادل ۳۵۰ کیلوگرم دارد و می‌توان آن را علیه انواع اهداف دریایی مورد استفاده قرار داد.

نوع هواپایه این موشک که برای اولین مرتبه در بهمن ماه سال ۹۴ تحویل نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران شد، قابلیت شلیک از بالگردهای میل۱۷، ۲۰۶ و جنگنده‌های فانتوم را دارد.

موشک هویزه: همزمان با چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و در اولین روز از دهه مبارک فجر موشک کروز برد بلند زمینی «هویزه» ساخته متخصصان و دانشمندان عرصه دفاعی سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع رونمائی و آماده تحویل به هوافضای سپاه شد.

«موشک هویزه» دارای برد پروازی بیش از ۱۳۵۰ کیلومتر است که علیه اهداف زمینی ثابت استفاده می‌شود.

البته در حوزه موشکی جمهوری اسلامی ایران پیشرفت‌های بسیار گسترده‌ای داشته است که در یک مقال نمی گنجد و در اینجا سعی کردیم برخی از شاخص‌ترین موشک‌های ایرانی که در سطح جهانی قابلیت و برتری‌ دارند را به مخاطب گرامی معرفی کنیم.