نوسانات بازارهای موازی چون طلا، ارز، سکه که از  پایان سال گذشته شروع شد، یعقه مسکن را هم گرفت و شاهد افزایش چشمگیر قیمت ها بخصوص در ابتدای دومین ماه سال جاری بودیم، تا جایی که برخی از نقاط کشور این افزایش به مرز ۶۰ درصد هم رسید.

هیجان کاذبی که بعد از دوره ای رکود و  سکون در مسکن تجربه دوباره سال ۹۱ را زنده کرد، خواب آلودگی که  پنج سال بر بازار مسکن سایه افکنده بود و این بازار را چون کشی هر لحظه  آماده آزاد شدن می کرد، با افزایش قیمت ارز رفتار بازار مسکن نیز تکان های شدیدی خورد و حباب ها بر سر مسکن نیز سایه افکندند؛ هرچند به گفته کارشناسان این سونامی قیمت ها پایدار نخواهد ماند، اما تجربه ثابت کرده که بعد از یک دوره افزایش قیمت ها شاهد افت شدید در بازار خواهیم بود، رفتاری که نه تنها بازار مسکن، بلکه مشاغل وابسته به آن را نیز سرایت کرد و حجم زیادی از افراد جامعه را درگیر خواهد نمود.

شاید علاوه بر قیمت صعودی ارز و طلا، سیاست گذاری های ناکارآمد، رشد نقدینگی، سرمایه های سرگردان در بازار مسکن به افزایش این حباب ها دامن زده است، که اگر نسخه درمانی خوبی تجویز نشود برون رفت از این وضعیت به دشواری خواهد بود.

وضعیت بازار مسکن در آمل حکایت از رشد صعودی قیمت ها دارد، افزایشی که به گفته سازندگان مسکن با بالا رفتن نرخ ارز  سرچشمه گرفته و قیمت مواد اولیه چون میله گرد، سیمان را نیز افزایش داده است.

با گفتگو  از چند  مشاور  املاک به نبودن تعادل عرضه و تقاضای مسکن در آمل پی می بریم، کاهش ارزش پول ملی و نرخ سود بانکی باعث شده فروشنده ها کمتر حاضر به فروش شوند که مبادا با این بی ثباتی قیمت ها نتوانند جای جایگزینی بخرند.

یکی از این مشاورین املاک دلایل افزایش قیمت را کم بودن عرضه مسکن بیان کرد و ادامه داد: فروشندگان از این وضعیت بازار استفاده می کنند و قیمت دلخواه می گویند به بهانه اینکه با توجه به افزایش لحظه ای قیمت ها ضرر نکنند.

جهش توهمی قیمت مسکن، بسیاری از خریدارن بخصوص خانه اولی ها را سرگردان کرده است و این هجم یکباره قیمت ها در توانشان نیست.

یکی از این خریداران جوان به خبرنگار همشهری گفت: هر کسی هر قیمتی که دلش می خواهد می گوید و  معیار خاصی وجود ندارد در منطقه هراز زمینی با متری ۳ میلیون تومان و در بلوار ولایت نیز همین قیمت برای زمینی در نظر گرفته شده است در حالی که بعد مسافت با جاده اصلی، نزدیکی به وسط شهر و .. در نظر گرفته نشد و هیچ معیار خاصی وجود ندارد.

وی با بیان اینکه نظارتی در کار نیست اظهار کرد: از هیچ ارگانی نمی توانیم قیمت واحد بگیریم که حداقل حدود قیمت در مناطق را بدانیم، هیچ سقف قیمتی برای فروشندگان وجود ندارد و قیمت ها دلخواه داده می شود.

ابرهیمی با اشاره به وضعیت خرید مسکن در آمل گفت: برای خرید مسکن حداقل باید ۱۸۰ میلیون هزینه داشت، کسانی که در ساخت و ساز فعالیت می کنند بخاطر سود بیشتر کمتر حاضر می شوند خانه های متراژ پایین کار کنند و این باعث افزایش قیمت ها می شود.

رئیس اتحادیه مشاورین املاک شهرستان آمل به خبرنگار همشهری اظهار کرد: یکی از مشکلاتی که با رکود قیمت مسکن ایجاد خواهد شد سقوط کلیه مشاغل وابسته به صنعت ساختمان خواهد بود که این روزها  با وجود سیاست های که دولت به دست گرفته، این صنعت را به چالش کشیده است، در حالی که بازارهای خصوصی به تنهایی نمی توانند کمکی به این وضعیت کنند و دولت مردان باید برای گذر از این بحران کاری کرده و جامعه را که لحاظ علمی و روانی نا امیدی شده است نجات دهند.

غلامرضا حمیدی به افت ۶۵ درصدی فضای مسکن با توجه به سامانه کدرهگیری گفت: با توجه به وضعیت حاکم بر جامعه متاسفانه علارغم صحبت از حمایت کالای ایرانی و تولید، شعار مورد نظر مقام معظم رهبری  عملا دچار افت و خیزهای زیادی هستیم که این حمایت را زیر سوال می برد.

وی با اشاره به افزایش ۴۰ تا ۵۰ درصد مصالح ساختمانی در این چند ماه اخیر عنوان کرد: لوله کشی و یا صنعت وابسته به لوله ساختمان، تیرآهن، سیمان، دستمزد استادکاران و کارگران افزایش یافته است که برخی از آن بخاطر وابستگی مواد اولیه  به خارج از کشور و برخی دیگر مثل آهن بخاطر حضور در بورس دچار نوسانات ارزی شدند و افزایش قیمت یافته اند.

حمیدی اظهار کرد: اگر چه مسئولین مدعی هستند این افزایش قیمت، شوک روانی است، اما باید به هر نحوی که شده این را به حداقل برسانند، دلار ۴۲۰۰ تومانی  باید با واقعیت جامعه هم خوانی داشته باشد، مسئله گرانی و کمبود در عرصه ساختمان نیست، مسئله این است که عرضه و تقاضا باید با قیمت همخوانی داشته باشد، جامعه ای که در گذر از حالت بحران به عادی است نیاز به افراد اندیشمند قوی دارد تا ما را از این بن بست نجات دهد.

وی با بیان اینکه در هر شهری شاهد خیابان زنده هستیم خاطرنشان کرد: در خیابان هراز فضای زنده ای وجود دارد و زمین از مناطق دیگر گران تر است تا جایی که در خیابان امام(ره) در بخش تجاری _مسکونی به متری ۱۰ تا ۱۲ میلیون می رسد و این در حالی است که شاید زمینی با فاصله ۲۰ دقیقه دور تر از این منطقه در خیابان نور یک میلیون و ۲۰۰ تومان قیمت گذاری شده است و این اختلاف قیمت منطقی نیست.

رئیس اتحادیه مشاور املاک شهرستان آمل به شهرهای توریستی هم جوار چون نور و رویان اشاره کرد و گفت: سرمایه گذاران خوبی داریم که می توانند با سرمایه گذاری در آمل بر رشد این شهر تاثیرگذار باشند، اما وقتی امکان سرمایه گذداری نمی بینند، شهرهای همسایه را انتخاب می کنند، این رکودی که در این چهار سال بر مسکن حاکم شد، وحشتناک بود، سرمایه گذار حاضر به ساخت و ساز نیست؛ چرا که نمی داند این هزینه ای که خواهد کرد برگشت پذیر است یا خیر.

 

وی از کاهش یافتن قدرت خرید مردم در این چند ماه اخیر بیان کرد: میانگین آمار سال گذشته، نشان می دهد که توان خرید مردم نسبت به سال گذشته کاهش یافته است، حدود ۶۰۰ واحد مشاور املاک در آمل وجود دارد که در بازدیدهای که در هر ماه انجام می گیرد از این وضعیت ناراحت اند و حتی برخی هر دوماه یک معامله انجام داده اند.

سمانه قلی پور