پرچم سیاه حال و هوای شهر را دلگیر  می کند، بوی چای  و شله زدهای نذری تمام کوچه پس کوچه ها را هوای کرده، هر طرف نگاه می کنی، جوان و پیر و خردسال، مذهبی و غیر مذهبی نمی شناسد، دل برای پرچم سرخ گنبد ابوالفضل(ع)، شش گوشه حرم حسسین(ع) تنگ می شود و موجی در دل فریاد می زند اربعین، حرم می خواهم.

عزاداری ماه محرم در سراسر ایران برگزار می شود که ارادت خاص مردم این سرزمین به سالار شهیدان ابا عبدالله (ع) است که هر سال تجدیدی میثاق می شود.

این آیین های عزاداری به فراخور فرهنگ و شیوه های مرسوم هر منطقه و استانی متفاوت است و از دیرباز همواره در قالب هیات های مذهبی و راه اندازی در طوائف، حسینه ها و تکایا برگزار می شود، با حشمت الله ایاز آملی، مدیر مرکز پژوهش‌های فرهنگ بومی و نائب رئیس انجمن شعر و ادب شهرستان در خصوص آیین های عزاداری در شهرستان آمل به گفتگوی پرداختیم.

 

حشمت الله ایاز آملی، مدیر مرکز پژوهش‌های فرهنگ بومی و نائب رئیس انجمن شعر و ادب شهرستان آمل در خصوص مراسمات خاص عزاداری این شهرستان به خبرنگار مازندرانه اظهار کرد: در همه طوائف و حسینه های بزرگ آمل مراسمات محرم باشکوه خاصی برگزار می شود که علاوه بر دسته رویی طوائف و گروه ها ی مثل صنعت گران و .. برگزار می شود.

وی با اشاره به برخی مراسمات خاص این شهرستان گفت: نخل گردانی در روستای نوا و بربرخیل آمل برگزار می شود، که این مراسم از دوره صفویه وارد ایران شد  و حدود ۱۴۰ سال قبل در طوائف آمل برگزار می شود.

مدیر مرکز پژوهش‌های فرهنگ بومی آمل خاطرنشان کرد: مراسم ظهر عاشورا رودبار یا به زبان محلی روآر زبانزد است و عزاداران روستای اطراف برای عزاداری امام حسین به رودبار (روآر) می آیند و همگی این عزاداران توسط اهالی روستا پذیرایی می شوند، این پذیرایی توسط همه اهالی و هر ساله صورت می گیرد و درهای همه خانه های روستا به روی عزاداران و میهمانان باز است.

وی ادامه داد:مراسم تعزیه خوانی در روستاهای اسک همراه مراسم عزاداری در دهه اول محرم برگزار می شود و در دهه دوم در تکیه اسک آمل مراسم تعزیه خوانی هر ساله برگزار می شود که با استقبال زیاد مشتاقان اهل بیت همراه است.

ایاز با بیان مراسم شام غریبان در غروب عاشورا خاطرنشان کرد: شام غریبان مراسم باشکوه خاصی در تکایا، امامزاده ها و حسینه ها برگزار می شود .

وی به مراسم تکیه اسک آمل اشاره کرد و گفت:در شب عاشورا، پیر علم رونمایی می شود که به علم های دیگر سلام می کند و گروه موزیک که مملو از ۱۲۰ نفر است موسیقی زیبایی می نوازند.

حشمت الله ایاز آملی در خصوص مراسم کرب زنی روستای سنگچال شهرستان آمل تصریح کرد: کرب زنی از جمله عزاداری اصیل و سنتی است که در این منطقه برگزار می شود.«کرپ» قطعه چوبی است تراشیده شده، به اندازه‌ای که در کف دست جا می‌گیرد و سطح بیرونی آن صاف است. در پشت آن بندی قرار دارد که به پشت دست می‌افتد. کرپ در کف دست قرار می‌گیرد و انگشتان برگرد آن حفاظ می‌شوند. عزاداران هر کدام یک جفت کرپ را در دست می‌گیرند و به آهنگ نوحه‌ای که خوانده می‌شود آنها را برهم می‌کوبند.

سر فدای تو پریچهره سالار کنم
دل خسبیده ره عشق تو بیدار کنم
ره تو جان دلم جان چه جلائی گیرد
جان ناقابل خود عرضه بازار کنم
نقش بستی به دلم دل شده بت خانه یار
گو چه سان نقش تو بر گنبد دوار کنم
در ره عشق تو سر را بگرفته سر دست
همچو منصور شوم سر به سر دار کنم
من چگونه ره نیکوی تو را پا ننهم
یا ببندم دهن و عشق تو انکار کنم
بخشش تو یم مواج و منم ساحل خشک
من ندانم چه سبب عاشقی اسرار کنم
روزی صد بار ز ژرفای دلم بانگ زنم
زیر لب ذکر تو و تکیه به گفتار کنم
سر سودائی خود دامن هر کس ننهم
چاره تسلیم و ادب چاکری اظهار کنم
ایاز آملی

 

خبر و تنظیم: سمانه قلی پور