آیین اختتامیه کنگره ملی ۲ هزار شهید هنرمند با حضور سردار محمدرضا نقدی رئیس سازمان بسیج مستضعفان کار خود را در تالار اندیشه با حضور خانواده ۷۰ هنرمند شهید معزز و سردار نقدی آغاز شد.
مدعوین این مراسم از دالان زیبایی که در حوزه هنری طراحی شده و با گلهای میخک سرخ و سفید و مزین به عکس شهدای هنرمند است به سالن تالار اندیشه هدایت میشوند.
این مراسم در تالار اندیشه با پخش سرود جمهوری اسلامی و قرائت قرآن توسط قاری لحظاتی پیش آغاز شد. در کنگره ملی ۲ هزار شهید هنرمند سردار آزادی معاون فرهنگی سازمان بسیج، سردار کارگر رئیس بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس، دکتر غلامرضا منتظری رئیس سازمان بسیج هنرمندان، دکتر صلاحی رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، محسن مؤمنیشریف رئیس حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، دکتر عاطفی رئیس بسیج سازمان صداوسیما، مجید رجبیمعمار مدیرعامل خانه هنرمندان و گلعلی بابابی حاضر بودند و از چهره مطرح هنرمندان میتوان به رضا میرکریمی، رسول صدرعاملی، بهرام عظیمی، علی رویینتن و… اشاره کرد.
بنا به این گزارش دبیر کنگره ۲ هزار شهید هنرمند نامهای به شهدا را قرائت کرد که در بخشی از نامه گفت: سلام به سیدمرتضی شهید اهل قلم و همه بروبچههایی که شرمساریم از آنها که بعد از سالها به یادتان افتادیم با دم مسیحایی یاد و نامتان کنگرهای را برگزار کردیم که امیدواریم به نفس گرمتان مزین شود.
*رئیس سازمان بسیج مستضعفین: هنر انقلابی هنری است که اعتماد به نفس را زنده میکند
در اثنای سخنان دبیر کنگره، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد به تالار اندیشه آمد. پس از ارائه گزارش از فعالیت کنگره توسط ویدیو کلیپ سردار نقدی رئیس سازمان بسیج مستضفعان با عرض تسلیت به مناسبت رحلت شهادتگونه حضرت فاطمه معصومه(س) سخنان خود را اینگونه آغاز کرد: بزگرداشت یاد و خاطره ۲ هزار شهید هنرمند فرصتی است برای بهرهگیری هرچه بیشتر و بهتر شناختن و بیشتر شناساندن آنهایی که هنر را با وصال حق به اوج کمال رساندند. دورد بر خوشنویسانی که با خامهای از عزت رسالت خود را به ثبت رساندن و از خون مطهر خویش کتاب عشق را بر لوح دل نسلها نگاشتند. سلام بر صورتگرانی که زیباترین جلوههای حیات را در لحظه نظر به جمال جمیل به رنگ خدا بر بوم جام حقجویان به تصویر کشیدند.
وی در ادامه گفت: فیلمبردارانی که در قاب دوربین، خدا را دیدند از خود بیخود گشته و دلباخته او به سویش پر کشیدند. عکاسانی که از دریچه دوربین از دنیای مادهگرا دل شستند و به سوی هستی و اخلاص بال گشودند. شاعرانی که قصیده پرشور حماسی خود را در پیشگاه امام عصر به آخر رساندند. نغمهسرایانی که آهنگ خوش زمزمه «یا حسین» را بر بال ملائک در هم آمیختند سلام بر همه مردان خدا که شهادت را فراتر از هر هنر برگزیدند و در این بزم باشکوه ما را از اوج قلههای کمال فرا خواندند که شراب آن بیداری است و طعام آن فضل الهی است.
سردار نقدی در ادامه به این مهم تأکید کرد که این مراسم را مجلس ترحیم فرض نکنیم تا عکس شهدا را بکشیم و بالعکس شهدا عمل کنیم. بیاید با نیت به محیط مطهر وارد شویم و با آن همنشینان پروردگار، میثاق دوباره ببنیدیم. ای کاش میتوانستیم از زبان شهدا سخن بگوییم اما بهره ما از این میهمانی چیست؟ شهدا پاسخ میدهند سخنگوی بلیغی داشتیم که همه حرف ما را با جملاتی کوتاه و قصار به شما گفته است. پیام امام عرشی را بازخوانی کنید پیر مرادی که سوخت تا شمع محفل بشر باشد. هنری زیبا و پاک که بنده سرمایهداری مدرن و کمونیست نباشد منظور نظر امام است. اسلام بدون سازش مدنظر امام راحل بود و نه اسلام آمریکایی. هنری که پشت صحنه کودکان غزه و یمن را میبیند و جنایت آل سعود را به تصویر میکشد. هنر در عرفان اسلامی تجسم و به تصویر کشیدن تلخکامی و گرسنگان قدرت و پول است. هنری که در قید و بند مادی است و به اسارت شیطان منجر میشود هنر مد نظر امام نبود. امام فرمود تنها باید به هنری بپردازیم که ستیز با غرب و شرق را بیاموزد و از آن حسین فهمیده، بهنام محمدی و نادر مهدوی میپرورد که با قایقی کوچک به جنگ ناوها میرود.
وی در ادامه تأکید کرد: مبادا با قلم، شعر و دوربین صاحبان زر و زور و تزویر را بنمایانیم و به مدال و جایزه آنها دلخوش کنیم. مبارزان در راه استقلال را برنجانیم. هنر انقلابی هنری است که اعتماد به نفس را زنده میکند. کرامت شرافت انسان را یادآور میشود و «ما میتوانیم» را در دل جوان ایرانی جوانه میزند. در این مهمانی بزرگ در محفل شهیدان میثاق ببنیدیم برای پایبندی و تعهد به این هنر. هنر جاودانی که میزبانان امشب ما خلق کردند و آفریدند. موجی که از امشب با این خونهای پاک آغاز میشود و به هنرمندان ما میدمد دامن آنها را خواهد گرفت و آغازی بر این راه است.
بنابراین گزارش بعد از صحبتهای سردار نقدی از خانوادههای معزز شهدا در بخشهای مختلف کنگره تقدیر به عمل آمد. در بخش دیگری از آیین اختتامیه کنگره ملی ۲ هزار شهید هنرمند «حامد زمانی» ترانهای را که به سفارش کنگره آماده کرده بود، خواند و درباره آماده کردن این بخش توضیح داد: به نظر من سخن شهید آوینی مانیفست هنر متعهد انقلاب است و قدم برداشتن در وادی هنر انقلاب مستلزم زخم خوردن و طعنه خوردن است. هنرمندان این عرصه هر قدر زمین بخورند قد راست میکنند و مصممتر میشوند.
در بخش دیگر مراسم دکتر علوی وزیر اطلاعات به جمع حاضران در تالار اندیشه پیوست. و سپس از هنرمندانی که کتابهایی با موضوع شهدای هنرمند آماده کرده بودند دعوت به عمل آمد تا درباره کتابها صحبت کنند. ۳۰ جلد کتاب با موضوع شهدای هنرمند در دست آمادهسازی است که ۱۲ جلد آن نگارش آن پایان رسیده و به زودی در بازار کتاب ارائه میشود.
گلعلی بابایی نویسنده کتاب «قلمی به رنگ خاک» زندگینامه شهید غنیپور را نگاشته که در این نگارش پسر وی نیز ایشان را همراهی کرده است. وی از آروزهایش در تدوین کتاب گفت: آرزو داشتم مسجد جوادلائمه را در که در جنوب غربی تهران در محله جی واقع شده و بزرگانی چون فرجالله سلحشور، امیرحسین فردی، جعفر بیگلو، شهید غنیپور و بهزاد بهزادپور از آن مسجد برخاستهاند به تصویر بکشم.
وی ادامه داد: وقتی پیشنهاد کتاب به من از سوی کنگره ارائه شد به بهانه شهید غنیپور سرنوشت مسجد را قبل و بعد از انقلاب، قبل و بعد از جنگ در عرصههای فرهنگی و نظامی تصویر کردم. این مسجد ۱۰۰ شهید تقدیم انقلاب کرده است.
محبوبه معراجیپور دیگر نویسنده ادبیات مقامت که زندگینامه شهید حمیدرضا نظام را نگاشته است، گفت: این شهید ماجراهای فوقالعاده زیبایی دارد از ایشان نظم، تلاش و پشتکار را یاد گرفتم لکنت زبان داشتند اما شبانهروز تمرین کردند و به صدای زیر و ضعیف گوش میدادند تا بالاخره موفق به حضور در مدرسه موسیقی شدند و رتبه اول کر و تکخوانی را به دست آوردند من یک سال با این شهید و مادرش زندگی کردم.
پارسینژاد دیگر هنرمندی که کتابی با محوریت زندگی شهید غنیپور نوشته است، گفت: شناختی کافی و کامل از ایشان نداشتم تنها لبخند ایشان برایم بسیار درخشان و جذاب بود. نگارش رمان برای این شهید با توجه به در قید حیات بودن دوستانشان بسیار سخت بود اما دلنشین. کسانی که داستانهای ضد ارزش و ضد دفاع مقدس را در آثارشان میآورند مغرضانه عمل میکنند و رشادتها و تلاش مقدس شهدا را خدشهدار میکنند.
نصرالله قادری که ۲ رمان برای کنگره نوشته بود، گفت: یک رمانم به زندگی تئاتری یک شهید توجه دارد و دیگری آخوندی که عاشق است و در نجف شهید میشود. به تعبیر خودم آخوند است. در بخشی از داستانم همسر آخوند از او میپرسد چرا فرزندان را به نام پدرشان خطاب میکنند فرزند ما را باید به نام زهرا و رضا خطاب کنند. من تا امروز همسر شهید سنگی را ندیده بودیم اما امروز در سالن ایشان را دیدم و احساس کردم رمانی که با تخیلم نوشتم تصویر درستی از زندگی ایشان داشتم.
در بخشهای مختلف کنگره ملی ۲ هزار شهید از خانواده سیدمرتضی آوینی (فیلم)، حمید پیشقدم (تجسمی)، محمدباقر ربانی (خوشنویسی)، رضا سنگی (خوشنویسی)، علیآقا طاهریان(شعر)، حسین ارسلان(شعر)، جمشید طاهر کرد(تئاتر)، احمد رستگار (فیلم)، وهاب شهرانی (فیلم)، حسین رشیدیفر (تجسمی)، اکبر دانشی (خوشنویسی)، اسماعیل یداللهی یامچی (موسیقی)، عبدالمجید منصوری (عکاس)، بهروز مرادی(عکس)، علی تاجاحمدی(تجسمی)، حجتالله یخچالی(فیلم)، مصطفی فتاحی(شاعر)، حبیب غنیپور (ادبیات)، حمیدرضا اسلامیفر(تئاتر)، غلامحسین حیدرنیا(تئاتر)، محسن سمیعی(تئاتر)، مختار سلامی(تئاتر)، امیر حلمزاده(عکاس)، مجید بهرامی(تجسمی)، سعید سیاح طاهری (مدیر فرهنگی)، هادی باغبانی(فیلمساز)، امیرحسنی اسدی(تجسمی)، حسین قشقایی(تئاتر)، مجید فریدفر (موسیقی) و محمدحسین عطری(شعر) تجلیل شد.
بنا به این گزارش این مراسم در انتها با قرائت دعای فرج و سلامتی امام عصر(عج) و همخوانی توسط حاضرین در محفل به اتمام رسید.