اسکندر مومنی دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور در همایش طرح یاریگران زندگی که با حضور جمعی از معاونان، مدیران و رؤسای ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور برگزار شد، اظهار داشت: این جلسه برای اجرایی شدن تصمیمات ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور تشکیل شده است و تاکنون در این خصوص مصوبات خوبی داشته‌ایم.

وی با اشاره به اینکه کنترل و روند توقف افزایش اعتیاد از برنامه‌های اصلی ستاد مبارزه با مواد مخدر است، گفت:‌موضوع طرح یاریگران و توجه به پیشگیری از اعتیاد از مواردی است که برای ستاد اهمیت ویژه‌ای دارد.

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور بیان داشت: با توجه به شرایط موجود و مجاورت کشور ما با کشوری که تولید مواد مخدر بسیار بالا است و مصرف مواد مخدر در کشور افغانستان ۵۰ برابر شده است، بنابراین باید اقدامات لازم در این خصوص صورت بگیرد.

مومنی افزود: در کشور افغانستان در سال ۲۰۰۱ دویست تن کشفیات مواد مخدر داشته‌اند و در سال ۲۰۱۷ بر اساس اعلام سازمان ملل به ۹ هزار تن رسیده است. بنابراین باید رویکرد ما پیشگیری باشد.

وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از برنامه‌های ما ساماندهی معتادان متجاهر در کوتاه‌ترین زمان است.

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور افزود: اعتیاد به عنوان ام‌الاسیب مطرح می‌شود و در جلساتی که با حضور مقام معظم رهبری در خصوص آسیب‌های اجتماعی که ۵ نوع است بیشتر به موضوع اعتیاد پرداخته می‌شود.

مومنی یادآور شد: بنابراین ساماندهی معتادان متجاهر در اولویت قرار گرفته است وامیدواریم در مرحله نخست ۵۰ درصد این معتادین ساماندهی شوند.

وی یادآور شد: در کشور ظرفیت‌های خفته زیادی داریم که اگر تعامل داشته باشیم می‌توانیم از این ظرفیت‌ها به درستی استفاده کنیم. در فشافویه ظرفیت ۵ هزار نفر توسط سازمان زندان‌ها و قوه قضائیه برای نگهداری معتادین متجاهر در نظر گرفته شده است و ما در حال حاضر برای کل معتادین متجاهر کشور ظرفیت لازم را داریم.

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور خاطرنشان کرد: برای نخستین بار در مناطق مرکزی شهر مانند شوش، هرندی و مولوی با همت دستگاه‌های ذیربط ساماندهی لازم صورت گرفته است و امیدواریم شرایط بهتری را بتوانیم ایجاد کنیم و این وضعیت موقت نباشد.

مومنی با تاکید بر اینکه پیشگیری و صیانت از اقدامات مهم ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور است، گفت: ما هیچ راه دیگری جز پیشگیری نداریم و نباید اجازه دهیم معتاد جدیدی به این چرخه اضافه شود. مواد مخدر یکی از چرخه‌های بزرگ اقتصادی در جهان است که تعطیل نمی‌شود.

وی بیان داشت:‌همه مردم و دستگاه‌ها در طرح یارگیری زندگی دیده شوند تا جوانان ما قدرت نه گفتن به آسیب‌های اجتماعی را داشته باشند.

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور گفت:‌هزینه درمان معتادین زیاد است و بیش از ۱۱ درصد تولید ناخالص ملی صرف مقابله با مواد مخدر می‌شود بنابراین پیشگیری که هزینه کمتری دارد باید در اولویت قرار بگیرد.

مومنی خاطرنشان کرد: طرح یاریگران زندگی با حضور آموزش و پرورش در اولویت قرار گرفته است و همه قهرمانان و هنرمندان برجسته کشور از این طرح استقبال کردند.

وی افزود: در حال حاضر آسیب‌شناسی‌های لازم در خصوص مواد مخدر انجام شده است و در هفته آینده نتایج آن آسیب شناسی را اعلام می‌کنیم.

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور گفت:‌در آسیب شناسی صورت گرفته باید اعلام شود که مهمترین موضوعی که باید در مبارزه با مواد مخدر در اولویت قرار گیرد اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر است. حتی بهترین قانون نیز نیاز به روزآمدی دارد و حوزه مواد مخدر پیچیدگی‌های خاص خود را دارد و بنابراین این قانون باید اصلاح شود.

مومنی ادامه داد: هر سه قوه نیز اجماع به اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر دارد و پیشنهاد می‌کنیم این روند تسریع یابد. چرا که بسیاری از کارهای ما نیمه کاره می‌ماند.

وی افزود:‌متاسفانه پس از جمع‌آوری معتادین متجاهر پس از ۶ ماه این افراد آزاد می‌شوند و این اقدام جز هدر رفتن منابع چیز دیگری ندارد بنابراین زمان نگهداری معتادین متجاهر برای درمان و نتیجه گرفتن باید حداقل یک تا دو سال باشد تا کامل این افراد بتوانند مواد مخدر را ترک کنند و به آنها نیز حرفه‌ای آموزش داده شود تا بعد از مراحل سم زدایی و درمان تولید داشته باشد.

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور افزود: با نگهداری ۶ ماهه آنها معتادین را به نیمه راه می‌بریم و سپس رهایشان می‌کنیم.

مومنی خاطرنشان کرد: موضوع  دیگر بحث خرده فروشان وتوزیع کنندگان است که در فرایند دادرسی و به دلیل پر بودن زندان‌ها آزاد می‌شوند و به دنبال مشتریان جدید می‌روند.

وی تاکید کرد: اموال قاچاقچیان باید مصادره شود تا منابع مالی را برای تولید مواد مخدر از دست بدهند.

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور تاکید کرد: در ۵ ماه گذشته ۴۰۰ تن مواد مخدر کشف شده است و این در حالی است که در کشور افغانستان در طول یک سال ۳۰۰ تن مواد کشف می‌شود و در ایران بیش از ۸۰۰ تن کشفیات مواد مخدر داریم.

مومنی یادآور شد: گروه‌های منهدم شده تولید مواد مخدر در کشور افزایش یافته است و کاهش شهدا و جانبازان حوزه مبارزه با مواد مخدر را داشته‌ایم و کشته شدن اشرار ۴۵ درصد افزایش یافته است.

وی گفت:‌در حال حاضر افزایش کشفیات شیشه را نیز داشته‌ایم و این نیز به دلیل افزایش لابراتوارهای شیشه در کشور افغانستان است.