پایگاه خبری بلومبرگ با اشاره به رفع تحریم فروش نفت ایران، نوشته است که میزان تولید نفت خام ایران در ماه فوریه به بالاترین حد در ۴ سال گذشته رسید.
بر اساس توافقی که ۲۳ تیر ماه امسال بین ایران و گروه موسوم به ۱+۵ به دست آمد، تحریمهای مرتبط با برنامه هستهای، از جمله محدودیت فروش نفت ایران، رفع شد.
بلومبرگ با بیان اینکه تهران تلاش میکند سهم از دست رفته خود در بازار جهانی نفت را بازپس گیرد، نوشته است که ایران امیدوار است که سطح تولید روزانه نفت خود را به ۳٫۶ میلیون بشکه در روز، یعنی میزان تولید روزانه سال ۲۰۱۱، بازگرداند.
اعمال تحریمهای بینالمللی علیه بخش نفت ایران موجب شد تا میزان تولید نفت خام در این کشور به حدود ۲٫۸ میلیون بشکه در روز تنزل پیدا کند.
این پایگاه با استناد به آمارهایی که خود جمعآوری کرده، نوشته است که در ماه فوریه (ماه گذشته میلادی) با رفع تحریمهای نفتی، میزان تولید روزانه نفت خام ایران به ۳ میلیون بشکه رسید، که این رقم بالاترین میزان تولید از جولای سال ۲۰۱۲ است.
احتمال افزایش قیمت نفت به ۵۰ دلار ظرف چند ماه آینده
همزمان روزنامه نیویورک تایمز هم با اشاره به تحویل اولین محموله نفت خام ایران به اروپا پس از رفع تحریمها، نوشته است که ایران تلاش میکند تا حد امکان میزان تولید و صادرات نفت خام خود را افزایش دهد، به خصوص با توجه به افت شدید قیمت نفت که در برههای به پائینترین قیمت از سال ۲۰۰۳ رسید.
نیویورک تایمز با بیان اینکه قیمت نفت در هفته گذشته شاهد افزایش بوده و بالای ۳۵ دلار معامله در هر بشکه معامله شده، نوشته است که برخی کارشناسان معتقدند که قیمت نفت میتواند تا بشکهای ۵۰ دلار نیز افزایش یابد، هرچند که مشخص نیست که این افزایش موقتی است یا جزئی از یک رویه پایدار افزایش قیمت خواهد بود.
شبکه سیانبیسی نیز به نقل از کارشناس بانک سرمایهگذاری «آر بی سی کپیتال مارکتس» کانادا نوشته است که روند بازار دیگر در وضعیت نزولی قرار ندارد و ممکن است که قیمت نفت ظرف چند به ۵۰ دلار در هر بشکه افزایش یابد.
«هلیما کرافت» رئیس داراییهای جهانی کپیتال مارکتس به سیانبیسی گفت: «اکنون همه به بازیابی قیمت به ۵۰ دلار میاندیشند.»
به گفته او، زمزمهها در مورد ثابت ماندن سقف تولید نفت اوپک، از جمله دلایل اثرگذار در روند بازار است.
روز دوشنبه قیمت نفت برنت برای مدت کوتاهی از ۴۱ دلار در هر بشکه نیز فراتر رفت و بعدا روی قیمت ۴۰٫۸۴ دلار تثبیت شد. قیمت هر بشگه نفت خام وست تگزاس اینترمیدیایت هم با افزایش بیش از ۵ درصدی به ۳۷٫۹۰ دلار رسید.
هفته گذشته هم «مایک ویتنر» رئیس بخش تحقیقات داراییهای موسسه «سوسایت جنریل» به سیانبیسی گفته بود که قیمت نفت ابتدا تا ۴۰ دلار بالا رفته و احتمالا تا پایان سال جاری میلادی به ۵۰ دلار در هر بشکه برسد.
به گفته کرافت، وضعیت روانی مثبت ایجاد شده در بازار ناشی از آن است که اعضای اوپک دریافتهاند که نفت ارزانتر از ۵۰ دلار، میتواند به کاهش رتبه اعتباری اقتصاد آنها منجر شود.
این در حالی است که ایران اعلام کرده که حاضر به کاهش تولید و صادرات نفت خود نیست. کرافت میگوید ایران تنها کشوری است که کاهش بهای نفت برایش مایه نگرانی نیست.
وی میگوید: «تصور میکنم تنها کشور اوپک که در سال جدید وضعیت بهتری از سال قبل خواهد داشت، ایران است. ایران به واسطه رفع تحریمها، امسال شاهد رشد اقتصادی ۵درصدی خواهد بود. آنها تنها کسانی هستند که میتوانند بگویند “برای قیمت پائین اهمیت چندانی ندارد.”»
به گفته کرافت، انتظار میرود در سال جاری میلادی، میزان تولید نفت روزانه آمریکا هم ۶۰۰ هزار بشکه کاهش پیدا کند.
وی گفت: «تنها جایی که احتمالا شاهد افزایش خواهیم بود، ایران است. به همین جهت تقریبا با اطمینان میتوان گفت که تا پایان سال به ۵۰ دلار خواهیم رسید.»