اجتماعی » فرهنگ و هنر » مازندران » یادداشت
کد خبر : 62998
پنجشنبه - ۵ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۲:۱۶

پاشنه ی آشیلی به نام کتاب

یار مهربان را همه می شناسند ،دوست همیشگی که می توانست تنها همدم دنیای تاریک ذهنمان باشد ، تنها دست های که یاری او ما را از حصار نادانی به قله دانش برساند ؛اما نامهربانی هر روزه مان این ستون های فرهنگ را غمیگن کرده است. در ستودن کتاب همین بس که معجزه پیامبر گرامی […]

پاشنه ی آشیلی به نام کتاب

یار مهربان را همه می شناسند ،دوست همیشگی که می توانست تنها همدم دنیای تاریک ذهنمان باشد ، تنها دست های که یاری او ما را از حصار نادانی به قله دانش برساند ؛اما نامهربانی هر روزه مان این ستون های فرهنگ را غمیگن کرده است.
در ستودن کتاب همین بس که معجزه پیامبر گرامی اسلام(ص)، کتاب انسان ساز قرآن کریم است و بی جهت نیست که می گویند مبلغی که بابت کتاب می پردازید کم تر از مبلغی است که سالها بعد باید برای نخواندن آن پرداخت کنید.
کتاب ستون های تمدن بشری را می سازد ؛ فرهنگ و تمدن هر کشوری وقتی به نقطه ایده آل نزدیک می شود که مطالعه عادت همیشگی آن افراد جامعه باشد.
به همین خاطر است که یکی از شاخص های مهم توسعه یافتگی هر کشوری سرانه مطالعه، میزان تولید و مصرف اطلاعات و کالاهای فرهنگی در آن جامعه است . این آمار در کشورمان وضعیت مطلوبی را نشان نمی دهد و از کشوری با این تمدن پر شکوه این میزان سرانه مطالعه دور از انتظار است طبق آمار مطالعات کتاب و نشریات در جهان در سال ۲۰۱۵سرانه مطالعه در ایران ۱۳ دقیقه بوده است که این به تعبیر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) برای ملت ایران خسارت بزرگی است که افراد آن با کتاب سر و کار نداشته باشند.
کتاب نمی خوانیم و میان علم و ثروت به دارایی های مادی قناعت می کنیم و کتاب را جزء کالاهای لوکسی می دانیم که کتابخانه ی مان را پر می کند ؛ روابطمان و حل منازعات مان را به چیزی های غیر دانایی تنظیم می کنیم.
شکسپیر کتاب را بزرگترین اختراع بشر می داند و فرانسین بیکن آن را سفینه‌ای که اقیانوس بیکران زمان را درمی‌نورد ،امام علی (ع) بوستان دانشمندان می خواند و هر اندیشمندی در تاریخ این گوهر پر ارزش را ستوده و مایه ی حیات روح انسان دانسته است.
دانایی مولفه قدرتمندی است که با پیشرفت تکنولوژی خلاء آن پر رنگ تر خواهد شد هر چند در دنیای امروز پیچیدگی مشکلات روزمره و سهولت استفاده از رسانه های اجتماعی اوقات فراغت را پر می کند و به موازات آن گران بودن کتاب ها کشش انسان را به کتاب کم تر کرده است ؛اما باید آثار هولناک مطالعه نکردن در کاهش قوای فکر و آغاز تراژدی نادانی را با خود زمزمه کنیم تا جریان نهضت کتاب خوانی ما را به سمت دانستن سوق دهد.
یار مهربان را این روزها یاری نیست ؛دست هایش را تارهای عنکوبت گوشه اتاق بسته اند ؛این روزها کتاب منزوی شده است سرانه مطالعه گواه قهرمان با کتاب است ؛حضرت علی علیه السلام می فرمایند: “کسی که با کتاب ها آرامش می یابد هرگز آسایش از او سلب نمی شود.”
وحشی بافقی شاعر بلند آوازه کشورمان نیز اینگونه می سراید:
کتابِ عشق بر طاقِ بلند است ورایِ دستِ هر کوته پسند است
فروگیر این کتاب از گوشه طاق که نگشودش کس و فرسودش اوراق

مطالعه کتاب گوی سبقت برای سامان دهی به اندیشه های پوچ و تهی است و ربودن جایگاهی که با دانایی آذین شده باشد .
برگ های هویت کشورم مان را با نخواندن کتاب جریحه دار نکنیم.

نرگس فیروزی مقدم