فرهنگ استفاده از سطل های زباله مکانیزه
شاید از چند سال قبل که سطل های فلزی چرخدار در سطح کوچه و خیابان برای دفع مکانیکی زباله های شهری تعبیه گردیدند، تصور ما بر این بود که بالاخره دفع زباله در شهر های استان سر و سامان گرفته است و برای همیشه از شر شیرابه، بوی بد زباله و حیوانات موذی نظیر موش […]
شاید از چند سال قبل که سطل های فلزی چرخدار در سطح کوچه و خیابان برای دفع مکانیکی زباله های شهری تعبیه گردیدند، تصور ما بر این بود که بالاخره دفع زباله در شهر های استان سر و سامان گرفته است و برای همیشه از شر شیرابه، بوی بد زباله و حیوانات موذی نظیر موش و گربه خلاص شده ایم. اما الان که سالها از دفع مکانیزه زباله می گذرد، به نظر می رسد یک جای کار می لنگد و هنوز نتوانسته ایم دفع زباله ها را به صورت استاندارد و کاملاً بهداشتی انجام دهیم.
شاید عدم تعریف صحیح از این نوع سطل زباله ها و نحوه و زمان استفاده از این سطل ها اولین عامل در عدم موفقیت این طرح در برخی نقاط محسوب شود. امروزه بسیاری از افراد بر این گمان هستند که این سطل ها یک سطل آشغال بزرگ هستند که هر ساعت شبانه روز می توانند زباله خانگی خود را بدون هر گونه لفاف و پوشش یا با لفاف نا مناسب داخل آن خالی کنند و کارکنان بخش دفع زباله شهر داری باید مترصد پر شدن آنها باشند تا بعد از پر شدن بلادرنگ، اقدام به خالی کردن آنها کنند!
از طرفی ذکر این نکته ضروری است که شیرابه ای که از ترکیب مواد موجود در زباله ها به دست می آید در حد یک حلال قوی می کند و با تمام فلزات ترکیب می شود. بنابراین ضرورت امحا زباله در پلاستیک سر و ته بسته به منظور جلوگیری از نشت شیرابه امری ضروری است که متاسفانه بعضی از شهروندان به این امر توجهی ندارند و زباله های خود را مستقیماً به داخل سطل زباله انتقال می دهند.
در ضمن باید گفت افراد به ظرفیت این سطل ها توجه ندارد و بعد از پر شدن سطل، درب آن را باز می گذارند( البته اگر دری مانده باشد و بازیافت نشده باشد!) و زباله ها را تا جای ممکن روی هم دپو می کنند. تازه این پایان کار نیست، چرا که بعد از این مرحله دپوی زباله ها در اطراف سطل شروع می شود تا جایی حتی دسترسی به این سطل ها برای کارکنان شهرداری نیز دشوار می شود.
بنابراین بهتر بود قبل از نصب یا تعبیه این سطل ها در خصوص نحوه استفاده از این سطل ها و ساعات جمع آوری زباله توسط ماشین مخصوص به افراد محلات مختلف آگاهی رسانی می شد یا حتی روی این سطل زمان تقریبی جمع آوری زباله درج می شد. هر چند هنوز هم می توان در خصوص نحوه صحیح استفاده از این سطل ها اقدام کرد چرا که برای آموزش فرهنگ شهر نشینی هیچ وقت دیر نیست.
به قلم: عباس اکبری، سرپرست انجمن کیک بوکسینگ دانشگاه پیام نور