مرادی: واردات پرتقال مصری مربوط رانتخواری عدهای خاص است/ مهاجران: واردات نباید به تولیدکننده داخلی آسیب بزند
سرمازدگی در سال جاری باعث آسیب دیدگی بخش قابل توجهی از پرتقال های شمال کشور شد و همین امر یافتن پرتقال مرغوب و با کیفیت در بازار را با چالشها و دشواریهای عدیده همراه کرده است. همین موضوع باعث شد تا برخی کارشناسان بر ضرورت واردات پرتقال تأکید ورزند و علیرغم طرح انتقادات کارشناسی در […]
سرمازدگی در سال جاری باعث آسیب دیدگی بخش قابل توجهی از پرتقال های شمال کشور شد و همین امر یافتن پرتقال مرغوب و با کیفیت در بازار را با چالشها و دشواریهای عدیده همراه کرده است.
همین موضوع باعث شد تا برخی کارشناسان بر ضرورت واردات پرتقال تأکید ورزند و علیرغم طرح انتقادات کارشناسی در خصوص واردات و تعارض آن با سیاست های اقتصاد مقاومتی، این موضوع را استثنائاً در برهه زمانی مذکور،حائز اهمیت و ضروری عنوان کنند.
انتقاد معاون اجرایی رئیس جمهور
چندی پیش، محمد شریعتمداری، معاون اجرایی رئیس جمهور در همایشی موسوم به بهرهوری بخش کشاورزی، ضمن انتقاد از فشار برخی افراد و گروهها مبنی بر لزوم واردات پرتقال، عنوان کرد: بهمجرد اینکه یک محصول باغی به دلیل سرمازدگی کاهش می یابد، برخی فشار می آورند که برای کنترل بازار به واردات پرتقال اقدام شود و این در شرایطی است که واردات پرتقال در این مقطع زمانی، جزء سود آوری برای طرف خارجی نتیجه دیگری را در پی نخواهد داشت.
علیرغم طرح انتقاد مذکور، اندک مدتی بعد از این اظهارات، برخی اخبار و گزارش ها موید این امر است که دولت برخلاف اظهارات اشاره شده، زمینه را برای واردات پرتقال فراهم ساخته است.
بر مبنای برخی از گزارش های منتشر شده در رسانه ها و جراید، با وجود طرح انتقاداتی از سوی معاون اجرایی ریاست جمهوری، مبنی بر ایجاد فشار به دولت برای واردات، دولت بازهم همان رفتار و رویکرد گذشته را در پیش گرفت و ظاهراً کارگروه تنظیم بازار، وزارت جهاد کشاورزی را مکلف کرده، در کنار تأمین نیاز بازار از محل تولید داخلی، برای واردات ۱۰۰ هزار تن مرکبات، اقدامات مقتضی را عملیاتی کند.
واردات مرکبات،مشکلات باغداران شمالی را تشدید می کند
سیروس شهریاری، یکی از فعالان حوزه کشاورزی، در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی، اظهار داشت: سرمازدگی که در آخرین ماه پاییز شاهد آن بودیم، ضرر سنگینی را به باغداران (مرکب کاران) در استان مازندران وارد ساخت.
وی افزود: در چنین شرایطی، واردات پرتقال ، مصائب فعالان این عرصه (باغداران) را سنگینتر از گذشته خواهد ساخت و به اعتقاد بنده، چنین تصمیمی در این شرایط منطقی نیست.
البته برخی از موافقان واردات پرتقال، همچون سیامک افراشته اعتقاد دارند در شرایطی که یافتن پرتقال مرغوب و با کیفیت در بازار دشوار شده، به تبع می طلبد با واردات آن، بستر و زمینه اِعمال مدیریتی صحیح برای عرضه پرتقال مرغوب فراهم شود.
وی افزود: صحیح و منطقی نیست در شرایطی که بخش قابل توجهی از مرکبات و پرتقال شمال به دلیل سرمازدگی با آسیب مواجه شده، تهیه و تأمین پرتقال با کیفیت با چنین دشواری هایی همراه شود.
افراشته عنوان کرد: البته پرتقال شهرهای جنوبی از کیفیت مطلوبی برخوردار هستند اما همین نارسایی و چالش (سرمازدگی) باعث شده تا امکان تهیه پرتقال مرغوب با مشکلات خاص خود همچون صرف هزینه هایی نامتعارف همراه شود.
واردات پرتقال بصورت هوشمندانه انجام پذیرد
در این میان، برخی نیز معتقدند، واردات پرتقال ضروری است اما باید بصورتی کنترل شده و هوشمندانه انجام پذیرد.
حسین مهاجران، رئیس اتحادیه میوه و تره بار، موضوعِ واردات پرتقال را مورد بررسی قرار داده است.
وی در گفت و گویی با رسانه ها عنوان داشته، قیمت پرتقال طی هفته اخیر، روند افزایشی داشته و قیمت آن تا ۱۰ هزار تومان (پرتقال جنوب) و در خصوص پرتقال تامسون تا ۳ هزار تومان با افزایش همراه شده است.
مهاجران می افزاید: به نظر بنده، اگر قرار است وارداتی هم انجام شود باید بصورتی عملیاتی شود که تولید کننده داخلی آسیبی نبیند.
وی معتقد است: برای این امر می توان با واردات پرتقال و ذخیره سازی آن در سردخانه ها، در صورت بروز کمبود احتمالی در بازار شب عید، از آن برای تنظیم هر چه مطلوب تر بازار استفاده نمود.
واردات پرتقال مصری،رانت خواری،پشت پرده های سیاسی یا … ؟
حسین مرادی، عضو هیات مدیره اتحادیه صنف بارفروشان، واردات پرتقال مصری را ناشی از رانت خواری عده ای خاص قلمداد می کند که تعداد آنها از انگشتان دو دست فراتر نمی رود.
وی در تحلیل این موضوع می گوید: سرمازدگی پرتقال های شمال کشور، تنها یک سوم ازاین محصول