وقتی احتیاج، سبب فروش اعضای بدن میشود/ «کلیه اقساطی» در مازندران ۲۵ میلیون تومان!
در زندگی روزمره گاهی با پدیدههایی مواجه میشویم که بهشدت بر روان آدمی اثر گذاشته و تا عمق جان انسان را میسوزاند، زخمهایی که چهره فقر را در شهرها پدیدار و پستیها و بلندیهای زندگی را نمایان میکند. یکی از این زخمها دیدن تابلو فروش اعضا بر در و دیوار شهرها هست که این روزها […]
در زندگی روزمره گاهی با پدیدههایی مواجه میشویم که بهشدت بر روان آدمی اثر گذاشته و تا عمق جان انسان را میسوزاند، زخمهایی که چهره فقر را در شهرها پدیدار و پستیها و بلندیهای زندگی را نمایان میکند.
یکی از این زخمها دیدن تابلو فروش اعضا بر در و دیوار شهرها هست که این روزها بیش از هرزمانی شاهد تبلیغات غیرحرفهای آن هستیم، خرید و فروش اعضا شاید یکی از بدترین انواع تجارت باشد که نه جامعه آن را میپذیرد و نه کارشناسان این عمل را در زمره رفتارهای معمولی انسانی میدانند.
این نوع تجارت که اغلب در کشورهای کمتر توسعهیافته بازار بیشتری دارد، هر از چندی در برخی از مناطق کشور ما نیز ظهور میکند و معمولاً در اطراف برخی خیابانها یا کوچههای نزدیک بیمارستانها میتوان اعلامیههایی را دید که در آن فرد یا افرادی برای فروش اعضای بدن خود اعلام آمادگی میکنند و حتی شمارههای تماس خود را نیز زیر اعلامیهها مینویسند.
بیشتر این افراد که به دلایل مشکلات مالی اقدام به فروش عضوی از بدن خود میکنند، شاید آخرین راه را برای پولدار شدن خود انتخاب میکنند. البته عوامل متعددی باعث شده تا آمار بیماران نیازمند به پیوند در کشور افزایش یابد. این عوامل در کنار آمار پایین اهدای عضو از بیماران مرگ مغزی، شرایطی را به وجود آورده است تا افراد نیازمند پیوند در انتظار فردی باشند که به فروش عضو بدن خود فکر میکند.
کلیه، فروشی!
در یکی از خیابانهای شهر ساری روبروی بیمارستان امام با یکی از این تبلیغات مواجه میشویم، روی یکی از تابلوهای برق نوشتهشده است: فروش کلیه A +
با شماره تماس میگیرم، میگوید: نیازمند فوری به پول هستم و قیمت کلیه من ۲۵ میلیون تومان است. اما اگر نقد داشته باشید تا ۱۵ میلیون تومان هم راضی میشوم، از اختلاف فاحش قیمت متعجب میشوم و میپرسم: مگر میشود ۱۰ میلیون تخفیف؟ کلیه برای خودتان است؟ بله برای خودم است، ای آقا… دختر خردسالم بیمار است، مجبورم، وگرنه چه کسی حاضر است تکهای از وجود خود را بفروشد و سلامتش را به تهدید بیندازد؟
۳۲ ساله و جوان است، قسم میخورد که برخی تا ۵۰ میلیون هم قیمت میدهند، از وضعیت خریدارهای کلیه در بازار میپرسم، جواب میدهد: از وقتیکه تبلیغات را چسباندهام، کلی تماس داشتم، اما خریدار نبودند، انگار کاری جز سرک کشیدن در زندگی مردم ندارند.
جرم تبلیغ فروش اعضا
عضو حقوقدان مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه قانون، خرید و فروش اعضا را ممنوع کرده است، گفت: در صورت لزوم چنانچه بر اساس تجویز وزارت بهداشت و درمان موجب سلب حیات نشود، فرد میتواند اقدام به اهدای یک عضو کند.
عبدالله رضیان با اشاره به اینکه برای مثال اهدای خون در حدی که حیات را از بین نبرد و مواردی از ایندست منع قانونی ندارد، افزود: اگر کسی برای فروش اعضا تبلیغ کند، مرتکب جرم شده است.
این نماینده قائمشهر گفت: این افراد فرقی نمیکند شخصیت حقیقی یا حقوقی باشند. در هر صورت آنها یک جرمی را انجام میدهند که قانون هم برخوردهای خاصی را برای آنها در نظر گرفته است. ضمن آنکه هیچ مرکزی هم حق چنین کاری را ندارد و در صورت مشاهده با آن برخورد خواهد شد.
خطرات فروش عضو
علی باقری متخصص کلیه در گفتوگو با ما میگوید: دیگر کمتر دل کسی برای کسی میسوزد و زندگی، آدمها را به سمتی پیش برده است که ناچار به فروش عضو میشوند.
وی با بیان اینکه متولیان به دنبال آن هستند تا پیوند از طریق مرگ مغزی را افزایش دهند و خوشبختانه به آمار ۵۰ درصد اهدا از طریق مرگ مغزی هم نزدیک شدند، اظهار کرد: پیوند کبد از فرد زنده تقریباً فقط در مواقعی انجام میشود که یا پیوند اورژانسی وجود دارد یا فقط درباره بچهها این پیوند صورت میپذیرد.
این پزشک در ادامه تصریح کرد: اهدای کبد برای فرد اهداکننده میتواند خطراتی از قبیل خونریزی، ابتلا به عفونتها، عوارض بیهوشی و داروهای آن را داشته باشد، بنابراین این نوع جراحیها با قوانین و مهدویتهای قانونی در کشور انجام میشود.
باقری میافزاید: فروش سایر اعضای بدن هم میتواند مخاطرات زیادی را به همراه داشته باشد که لازم است در این خصوص تصمیمگیری شود.
خرید و فروش اعضا غیرقانونی است
از سوی دیگر رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز با تأکید بر اینکه فروش اعضای بدن تخلف است، گفت: در مازندران موردی مشاهده نشده است، چراکه نگاه دولت در بخش اهدای اعضا به بخش دولتی است و بخش خصوصی در این حوزه فعال نیست.
دکتر قاسم جان بابایی با اشاره به اینکه در پیوند اعضا در مواردی بستگان افراد نیازمند به اهدای عضو اقدام نمیکنند، افزود: در این موقع فرد به سمت خرید و فروش عضو پیش میرود و ناچار میشود تا عضو مدنظر را به طریقی غیر از راههای قانونی تهیه کند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران با اشاره به اینکه چون خرید و فروش و مبادله پول دیده یا ثبت نمیشود و برخورد سخت است، گفت: این کار غلط است و قانون آن را تخلف میداند، به همین دلیل لازم است تا تدابیری در این خصوص اندیشیده شود.
وی افزود: طرح پیوند از جسد که وزارت بهداشت به مجلس ارائه داده بود، به تصویب رسید و در حال پیگیری آن هستیم.
داشتن کارت اهدای عضو، حس مفید بودن به انسان میدهد
مدیرکل امور بانوان استانداری مازندران نیز در گفتوگو با ما با اشاره بهضرورت فرهنگسازی اهدای عضو برای مقابله با فروش اعضا یادآور شد: من کارت اهدای عضو دارم، چراکه معتقدم هر فردی زندگی عرضی و طولی دارد.
مریم جمشیدی افزود: داشتن کارت اهدای عضو کاری نیک و عرفی است. این کار معامله باخداست که حس مفید بودن به انسان میدهد.
مدیرکل امور بانوان استانداری مازندران گفت: زمانی که دانشجو بودم از طریق فردی که دیده بودم بدنش اهدا شد، ترغیب شدم تا از طریق اینترنت ثبتنام کنم و کارت اهدای همه اعضای بدنم را بگیرم.
جمشیدی در پایان گفت: افراد زیادی نیازمند دریافت عضو هستند. شاید مرگ من بهگونهای نباشد که کارتم مورد استفاده قرار گیرد، اما خداوند مهربان از هدف من آگاه است.