ماهیگیری باید در ردیف مشاغل زیان آور قرار گیرد/ بومی ها به خاطر مشکلات موجود از این شغل استقبال نمی کنند
ماهیگیری و صیادی در استان مازندران به دلیلی همجوار بودن با دریای خزر از سابقه زیادی برخوردار است ولی متاسفانه با تمامی پیشرفت هایی که در تکنولوژی صورت گرفت، این قشر از جامعه با مشکلات عدیده و فراوانی دست و پنجه نرم می کنند. از همین رو خبرنگار مازندرانه به سراغ مهرعلی زروک یکی از […]
ماهیگیری و صیادی در استان مازندران به دلیلی همجوار بودن با دریای خزر از سابقه زیادی برخوردار است ولی متاسفانه با تمامی پیشرفت هایی که در تکنولوژی صورت گرفت، این قشر از جامعه با مشکلات عدیده و فراوانی دست و پنجه نرم می کنند.
از همین رو خبرنگار مازندرانه به سراغ مهرعلی زروک یکی از باسابقه ترین صیادان محمودآبادی رفته و گفتگوی جذابی با وی صورت داد.
مهرعلی زروک با ۵۲ سال سن در شرکت تعاونی پره صیادی خرم محمودآباد مشغول به کار است و سابقه ۲۸ ساله در شغل صیادی و ماهیگیری از وی فردی متخصص در این حرفه ساخته است.
شغل اول صیاد با سابقه مازندرانی ماهیگیری می باشد و به عنوان شغل دوم به کار کشاورزی مشغول است و از سختی های کار ماهیگیری که نداشتن امنیت شغلی و عدم اجرای مصوبه دولت مبنی بر سخت و زیانآور بودن شغل صیادی می باشد، گلایه های بسیار داشت.
مهر علی زروک در گفتگو با خبرنگار مازندرانه گفت: مازندران ۵۴ شرکت تعاونی پره صیادی ثبت شده دارد که بیش از ۴ هزار صیاد در فاصله زمانی ۶ ماهه از ۲۰ مهر تا ۲۰ فروردین در آن مشغول به کار و فعالیت می شوند.
وی افزود: پره یکی از روش های مرسوم ماهیگیری در دریای خزر است که در آن تورهایی به طول هزار تا هزار و ۲۰۰ متر و ارتفاع حدود ۷ الی ۱۲ متر به صورت نیم دایره تا عمق معمولا ۱۲ الی ۱۶ متری دریا ریخته می شود و پس از پر شدن تور توسط تراکتور برای جمع آوری انواع ماهی های استخوانی سفید، کفال و کپور به ساحل کشیده می شود.
زروک ادامه داد: شرکت تعاونی پره صیادی خرم محمودآباد ۸۰ نفر عضو دارد و در روزهایی که فراوانی صید وجود دارد ۵ الی ۷ بار پره کشی از صبح تا شب انجام می شود و تعداد پره کشی به تعداد و حجم ماهی ها صید شده بستگی دارد.
وی بیان کرد: تقریبا در ۴ ماهه اول مهلت مجاز ماهیگیری، صید زیادی عاید صیادان نمی شود و بیشترین در آمد و صید ماهیگیران به ۲ ماهه پایانی یعنی از ۲۰ بهمن تا ۲۰ فروردین بر می گردد.
صیاد باسابقه محمودآبادی تصریح کرد: صید ها بستگی به دریا، شرایط آب و هوایی و عوامل تاثیرگزار دیگر دارد و در برخی موارد داخل هر پره کشی که انجام می دادیم ۵ عدد ماهی هم وجود نداشت و فقط یک الی ۲ بار پره کشی در روز انجام می شد، ولی همکارانم ناامید نشده و دست از تلاش برنمی داشتند.
وی اظهار داشت: بیشترین صیدی در که این سالها به شخصه تجربه کردم به سال ۱۳۹۶ بر میگردد که حدودا ۲۰۰ تن صید داشتیم .
زروک افزود: این شغل مشکلات زیادی دارد و بسیار خطرناک و دشوار است ولی جزو مشاغل سخت و زیان آور محسوب نمی شود و در حال حاضر برای بازنشستگی در این شغل، حداقل ۵۰ سال سن و ۳۰ سال سابقه ضروری است ولی در گذشته با ۲۰ سال فعالیت در این شغل هم می توانستیم بازنشسته شویم، ولی دولت متاسفانه این طرح را اجرایی نکرده است.
ماهیگیر خوش اخلاق مازندرانی تصریح کرد: در شش ماه بیکاری فعالان این حرفه متاسفانه حق بیمه آن ها نیز پرداخت نمی شود و در نتیجه امروز دیده می شود که برخی از صیادان با گذر حدود ۴۰ سال فعالیت و رسیدن به سن کهولت همچنان باید در این شرائط بسیار سخت و طاقت فرسا تلاش کنند به امید آنکه روزی بازنشسته شوند.
وی گفت: در محمودآباد ۶ شرکت تعاونی پره صیادی به نامهای متحد، گمنام، محمد رسوال اله، خرم، وحدت و شهید احمدی بیشه کلا مشغول فعالیت می باشند .
صیاد کاربلد محمودآبادی افزود: بنده در شرکت تعاونی پره صیادی خرم ۶ سال به عنوان مدیر عامل فعالیت کردم و در حال حاضر نزدیک به ۳ سال عضو هیات مدیره این شرکت می باشم.
وی تاکید کرد: اکثر تعداد افرادی که در این پره ها مشغول کار می باشند بومی نیستند و اگر مشکلات حل شود و مسئولان بتوانند طرح هایی در راستای حمایت از صیادان در نظر بگیرند، قطعا جوانان و مردم منطقه استقبال بهتری از این حرفه می کنند و اشتغال زایی مناسبی نیز ایجاد می شود.
زروک در پایان گفت: فصل ماهی سفید می باشد و اکثر صیدهای ما نیز این گونه ماهی می باشد و در حال حاضر قیمت هر کیلو ماهی بین ۴۰ الی ۷۰ هزار تومان، بسته به حجم صید و شرایط موجود متفاوت است.
خبر : سحر صالحی