اجتماعی » سیاسی » فرهنگ و هنر » مازندران
کد خبر : 145658
پنجشنبه - ۲۶ دی ۱۳۹۸ - ۰۳:۰۶

همایش شونیشت چهار در نمایشگاه تخصصی آمل برگزار می شود/بخش بومی محلی در اقتصاد جهانی می تواند طلایه دار اقتصاد یک کشور باشد

مهدی آریامنش مدیر گروه بومی محلی اویا در سال ۱۳۷۸ به مدت ۲ الی ۳ سال به عنوان مسئول فرهنگی طایفه چلاو در منطقه کنگرج کلا بود و پس از آن در سال ۱۳۷۹ وارد دانشگاه صنعتی شاهرود شد. وی در طول دوران دانشگاه چندین نمایشگاه بومی محلی طبرستان را با حضور استاتید برجسته برگزار […]

همایش شونیشت چهار در نمایشگاه تخصصی آمل برگزار می شود/بخش بومی محلی در اقتصاد جهانی می تواند طلایه دار اقتصاد یک کشور باشد

مهدی آریامنش مدیر گروه بومی محلی اویا در سال ۱۳۷۸ به مدت ۲ الی ۳ سال به عنوان مسئول فرهنگی طایفه چلاو در منطقه کنگرج کلا بود و پس از آن در سال ۱۳۷۹ وارد دانشگاه صنعتی شاهرود شد.

وی در طول دوران دانشگاه چندین نمایشگاه بومی محلی طبرستان را با حضور استاتید برجسته برگزار کرد که مردم و دانشجویان شاهرودی استقبال خوبی از این نمایشگاهها به عمل آوردند.

آریامنش همزمان با این فعالیت ها نیز در آمل با همراهی  انجمن بومی سرود،  مراسماتی مثل تیرماه ۱۳ شو، چله شو و همایش های بومی محلی چه در ییلاق ها و چه در روستاهای دور افتاده برگزار می کرد.

خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی مازندرانه به سراغ این فعال اجتماعی فرهنگی رفته است و گفتگوی جذابی با وی ترتیب داد.

آریامنش در ابتدا در خصوص نحوه تاسیس گروه اویا به خبرنگار ما گفت: پس از مدتی وقفه، که در برگزاری مراسمات بومی محلی ایجاد شد، بنده به واسطه تحصیلات دانشگاهی در سال ۱۳۹۴ تصمیم بر راه اندازی گروهی به اسم اویا گرفتم .

وی افزود: این گروه اولین همایش استانی بومی محلی را با نام شونیشت چله شو ۱ در دانشگاه شمال برگزار کرد که در واقع متولی این کار دانشگاه علمی کاربردی به ریاست دکتر مرزبند ، رییس آموزش و پرورش کنونی بود.

مدیر گروه بومی محلی اویا ادامه داد: در این همایش گروههای موسیقی و  شعر خوانی به اجرا پرداختند و احداث زیست بوم بومی محلی در روی سن از جمله کارهای جالبی بود که در اولین همایش انجام شد.

وی تصریح کرد: ما برای پیشبرد کارهای خود از بین بانوان و آقایان فعال فرهنگی و اجتماعی شهرستان آمل و استان مازندران گروهی به اسم اویا را تشکیل دادیم که به معنای گالشی است که در جنگل جهت اعلام موجودیت فریاد می زند.

آریامنش در ادامه بیان کرد:  همایش چله شو ۲ را در دی ماه سال ۱۳۹۶ در تالار اریکه آریایی در ۲ حوزه نمایشگاه بومی محلی که از شهرهای مختلف استان مازندران در آن شرکت داشتند و بحث اختتامیه که ما گروههای بومی محلی را از شهرهای مختلف استان دعوت کردیم که به هنرنمایی بپردازند و حضور گروه موسیقی اقوام در این همایش به اعتبار همایش افزود.

وی تاکید کرد: ذکر این موضوع حائز اهمیت است که این مراسمات با حضور رسانه های دیداری و شنیداری به خصوص شبکه ۲ سیما  و رادیو مازندران انجام شد.

فعال فرهنگی شهرستان آمل اظهار داشت: سومین دوره این همایش استانی بومی محلی را در دی ماه ۹۷ به عنوان چله شو ۳ برگزار کردیم و سعی کردیم از بچه های خردسال گرفته تا  افراد جوان و نوجوان علاقه مند در زمینه موسیقی بومی محلی  و برگزاری نمایشگاه بومی محلی استفاده کنیم.

وی گفت: امسال نیز چهارمین همایش بومی محلی را  با کمک شهرداری و شورای شهر آمل قرار است در مرکز نمایشگاههای تخصصی آمل برگزار کنیم و تفاوت این دوره با ۳ دوره قبلی عدم بلیط فروشی است و عموم مردم میتوانند از این مراسم به صورت رایگان بهره مند شوند.

آریامنش ادامه داد: از ۲ بخش نمایشگاهی بومی محلی و همچنین آیین های بومی محلی و موسیقی زنده در همایش امسال استفاده خواهیم کرد و با توجه به تجربیات سالهای گذشته این همایش قطعا با استقبال زیاد مردم مواجه می شود و طبق برآورد حدود ۲ هزار نفر از این جشن شاد دیدن خواهند کرد.

وی افزود: این همایش قرار است به اسم شونیشت ۴ برگزار شود و دلیل تغییر نام هم به این خاطر است تا در هر فصل و زمانی که شرایط مالی مهیا شد بتوانیم این همایش را برگزار کنیم و آنرا محدود نکنیم.

مدیر گروه بومی محلی اویا تصریح کرد: این همایش برای چهارمین سال است که برگزار می شود و هدف از تشکیل گروه بومی محلی اویا در واقع پاسداشت و یادآوری سنت ها و فرهنگ بومی محلی گذشتگان ما می باشد.

وی تاکید کرد: مسلما هر ملتی برای اینکه خود را به دیگران معرفی کند، باید شناسنامه ی شناخته شده ای از خود داشته باشد که این شناسنامه همان هویت بومی محلی وی می باشد که بایستی آن را بشناسد و بتواند به دیگران ارائه بدهد.

آریامنش بیان داشت: گروه بومی محلی اویا با توجه به شرایط موجود و نبود امکانات لجستیک و مالی فقط در حد توان خود در حال حاضر فقط همایش بومی محلی برگزار می کند که در آن یک نوع شونیشت، یادآوری ، هم نشینی ایجاد می شود که در واقع با شرکت در این همایش یک یادآوری به گذشتگان خود داریم که با چه زبانی صحبت می کردند و به چه شکل موسیقی اجرا می کردند و یا با چه فنی زیست بوم انجام می دادند.

وی ادامه داد:  با توجه به نبود تکنولوژی در گذشته مردمان این سرزمین با تفکرات، سلیقه و ذهن فعال و قوی خودشان از طبیعت برای پیشبرد کارها و زندگی خود در زمینه مواد غذایی، اسکان، گرما، کشاورزی و غیره از وسایلی استفاده می کردند که دست ساخته خودشان بود و از غذاهایی استفاده می کردند که تولید خودشان بود و یا اینکه طبیعت برایشان تولید می کرد .

فعال اجتماعی شهرستان آمل اظهار داشت: اهدافی که ما داریم در چند مورد است و به صورت کلی در اقتصاد جهانی بخش بومی محلی،  طلایه دار اقتصاد یک کشور می تواند باشد و در تولید صنایع دستی در جذب گردشگری و در تبادلات فرهنگی با کشورهای دیگر،  یک بار اقتصادی و تولیدی خوبی می تواند به ارمغان داشته باشد.

وی در ادامه گفت: یک گروهی به نام اویا اگر بخواهد در زمینه بومی محلی ثمره و خروجی مثبتی داشته باشد مسلما نیاز به ۲ مقوله دارد که اولین آن داشتن نیروی متخصص علاقه مند و دومی تامین هزینه های مالی می باشد.

آریامنش بیان کرد: ما در زمینه نیروی انسانی چه در مقوله تحقیقات بومی محلی و چه در قسمت موسیقی مازندران،  شعر مازندران و صنایع دستی، مشکل خاصی نداریم و در گروه خود از اساتید مجرب و برجسته ای بهره مند هستیم ولی در زمینه تامین بودجه مالی که در واقع اکسیژن و محرک این پتانسیل ها می باشد مسلما با مشکل مواجه هستیم.

وی تصریح کرد: مشکلاتی که گروه بومی محلی اویا دارد این است که بتواند در ابتدا یک بخش گردشگری در حوزه بومی محلی در آمل ایجاد کند و دوم فرهنگسرایی که بتواند در زمینه اختصاصی بومی محلی چه شعر خوانی و چه در تحقیقات بومی محلی و موسیقی محلی جوانها و مخصوصا کودکان را در زمینه پوشش لباس های محلی در زمینه زبان مازندرانی و تحقیقات میدانی و تاریخی مازندرانی آموزش و پرورش دهد.

مدیرگروه بومی محلی اویا افزود: سومین موردی که گروه بومی محلی اویا مد نظرش می باشد این است که بتوانیم یک گروه تحقیقاتی را تشکیل دهیم که بتواند در کوهپایه ها و دشت ها به صورت میدانی خاطرات و داستانهای قدیمی بومی محلی را که افراد مسن در یاد و خاطره خود دارند مثل ضرب المثل های قدیمی و یا گیاهان دارویی و غیره را جمع آوری کنند.

وی ادامه داد: ما باید یک بانک اطلاعاتی قوی در زمینه فرهنگ بومی محلی در قالب گردشگری ، زیست بوم محلی ، موسیقی محلی ، شعر محلی ، زبان محلی، صنایع دستی محلی، لباسهای بومی محلی، دوخت لباس های محلی و غیره در مکان خاصی ایجاد کنیم تا هم در زمینه آموزشی بتواند خدمات ارائه دهد و هم اینکه مسافران و شهروندان آملی بتوانند از آن نهایت استفاده را ببرند.

آریامنش تاکید کرد: همه ی این موارد نیاز به حمایت های مالی دارد، چه در بخش خصوصی و چه دولتی; ولی در شرایط موجود، چراغ این فعالیت های بومی محلی را در بستر یک همایش بومی محلی سالیانه به صورت یک چراغ کم نور اما امیدوار کننده برای سالهای بعد همچنان روشن نگه داشته ایم و انشالله که ما بتوانیم دانه ای از خرمن این فرهنگ بومی محلی را به جوانان و کودکان خودمان ارائه دهیم و بستری از نشاط اجتماعی و همبستگی و همدلی را در سطح شهرستان به وجود بیاوریم.

وی در خصوص تامین اعتبارات و همکاری های لازم برای ۳ همایش قبلی و همایش پیش رو به خبرنگار مازندرانه گفت: در برگزاری این همایش از سال ۱۳۹۴ تا به حال دانشگاه شمال،  دانشگاه علمی کاربردی، شبکه دوم سیما ، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، هیات بازی های عشایری روستایی ، شورای اسلامی شهر آمل، شهرداری آمل، سازمان فرهنگی ورزشی اجتماعی شهرداری،  دکتر محمود اسلامی مدیر کل اداری مالی معاونت سیمای کشور، جهانگیر آذری عضو شورای اسلامی شهر آمل و خسرو ابراهیم زاده رییس شورای اسلامی شهر آمل و غیره ما را در برگزاری باشکوه تر این مراسم یاری رساندند.

فعال فرهنگی شهرستان آمل از ماندگاری و تداوم برگزاری این همایش چنین مطرح کرد: ۲ علت عمده این همایش را ماندگار کرد که اولین دلیل آن علاقه شدید گروه اویا به فرهنگ بومی محلی و دومین دلیل استقبال پرشور و گسترده مردم از ۳ دوره قبلی این همایش می باشد.

وی افزود: در اولین دوره برگزاری این همایش دانشگاه شمال و علمی کاربردی هزینه های مالی را برعهده داشتند ، در سالهای دوم و سوم برگزاری اهم هزینه ها از طریق فروش بلیط صورت می گرفت و بعضی از فعالین اقتصادی با خرید بلیط عمده به ما کمک می کردند و امسال نیز با کمک شورای شهر و شهرداری آمل و سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری این مراسم انجام خواهد شد.

آریامنش بیان کرد: در برگزاری هر مراسمی نیروی انسانی اکتیو ، فعال و علاقه مند خیلی مهم و تعیین کننده است و در واقع ریل گزاری و هدایت این مراسم با نیروهای کادر مناسب و مدیریتی درست باید شکل بگیرد که نهایت تلاش خود را در این امر انجام داده ایم و جمعی از بهترین ها را در گروه اویا دور هم جمع کردیم و از بانوان زیادی هم استفاده کردیم چرا که اعتقاد داریم بانوان سهم به سزایی در مدیریت های اجتماعی و فرهنگی دارند و در کنار آقایان می توانند تکمیل کننده کارهای هم باشند.

وی ادامه داد: ما برای اینکه یک اقتصاد قوی، یک سیستم دموکراسی قوی و یک سیستم رفاه ملی و شهری قوی داشته باشیم، مسلما زیر بنای این پیشرفت ها بحث فرهنگ است و در بحث فرهنگ مهمترین بخش آن فرهنگ بومی محلی می باشد.

مدیر گروه بومی محلی اویا اظهار داشت: در واقع ریشه و عیار یک جامعه جهت ترقی در عصر تکنولوژی بحث فرهنگ است و مسلما فرهنگ بومی محلی برگرفته از روحیات و خصوصیات ساده ، بی آلایش ، صبور و مقاوم مردمان گذشته ما است که از آنها ارث بردیم و واسطه یادآوری اخلاق و خصوصیات گذشتگانمان در بستر این همایش لذت بخش است.

آریامنش در پایان گفت:  از ابراهیمی رئیسی، دکتر آرمین حمزه نوا، دکتر غزاله فولادی،  دکتر نورانی و همه دوستان و عزیزانی که در برگزاری این همایش تا به حال ما را یاری رساندند نهایت تقدیر و تشکر را دارم و بنا داریم در اختتامیه چهارمین همایش از تلاشهای تمامی این افراد تجلیل کنیم.

خبر: سحر صالحی