ایمپلنت یک روش برای جایگزین کردن دندان از دست رفته است
آیا ایمپلنت بیخطراست ایمپلنت یک روش برای جایگزین کردن دندان از دست رفته است. دندانپزشک طی فرایند جراحی ایمپلنت را در استخوان فک قرار میدهد تا به عنوان ریشه یا پایه برای دندان جدید عمل کند. پس از جوش خوردن ایمپلنت به استخوان فک- که معمولا حدود ۶ ماه طول میکشد- دندان ساخته شده بر […]
آیا ایمپلنت بیخطراست
ایمپلنت یک روش برای جایگزین کردن دندان از دست رفته است. دندانپزشک طی فرایند جراحی ایمپلنت را در استخوان فک قرار میدهد تا به عنوان ریشه یا پایه برای دندان جدید عمل کند. پس از جوش خوردن ایمپلنت به استخوان فک- که معمولا حدود ۶ ماه طول میکشد- دندان ساخته شده بر روی آن قرار داده میشود. مزیت اصلی ایمپلنت نسبت به دندان مصنوعی عدم لقشدگی و ثابت بودن دندان هنگام صحبت کردن یا غذا خوردن است. اگرچه این فرایند خالی از ریسک نیست اما در صورتی که توسط یک متخصص ایمپلنت مجرب انجام شود، کاشت ایمپلنت یکی از بیخطرترین و قابل پیشبینیترین جراحیهای دندان محسوب میشود.
در ادامه به بررسی عوارض شایع مرتبط با کاشت ایمپلنت دندانی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
جوش نخوردن
ثبات اولیه ایمپلنت- ثبات پیچ اباتمنت دندانی پس از جراحی- یک عامل مهم جهت یکپارچگی ایمپلنت و استخوان فک است. ثبات اولیه ناکافی میتواند باعث عدم موفقیت در جوش خوردن پیچ اباتمنت به استخوان فک در هفتههای اولیه پس از جراحی شود.
آسیب دیدگی ناشی از جراحی
اگر متخصص ایمپلنت تجربه کافی نداشته باشد، طی فرایند جراحی ممکن است به بافتهای مجاور آسیب برساند. برای مثال، جراحت استخوان فک، سینوس فکی، کانال آلوئولر تحتانی یا بافت لثه شایع است.
عفونت
عفونت یک عارضه قابل توجه در کاشت ایمپلنت است. عفونت میتواند در ناحیه بافت جراحی رخ دهد و به شکل آبسه، فیستول، کیست چرکین یا التهاب بروز کند. همچنین، عفونت میتواند ناحیه گستردهتری از بدن را تحت تاثیر قرار دهد و سبب عفونت سیستمیک شود. اگرچه دندانپزشک پیش از جراحی به بیمار قرص آنتی بادی میدهد تا احتمال موفقیت جوش خوردگی افزایش یابد، اما این مسئله نمیتوان از ریسک بروز عفونت بکاهد.
تحلیل بیش از حد بافت استخوان فک
تحلیل بیش از حد بافت استخوان فک در ناحیه بافت جراحی میتواند ثبات پیچ اباتمنت را کاهش دهد و مستلزم اقدامات جدی مانند پیوند استخوان از جانب متخصص ایمپلنت است. تحلیل بافت استخوان میان پیچ اباتمنت و دندان طبیعی میتواند عواقب ناخوشایند زیبایی دهان و دندان از قبیل ایجاد مثلث سیاه بین دندانها را نیز در پی داشته باشد.
شکستگی
شکستن پیچ اباتمنت میتواند پیامدهای جدی در پی داشته باشد. این مشکل گاها با برداشتن پیچ و تعویض آن مرتفع میشود، اما بافت استخوان باقی مانده ممکن است به اندازه کافی برای کاشت یک ایمپلنت جدید قوی نباشد.
متخصص ایمپلنت میتواند مشکل شکستن اباتمنت را با تعویض اباتمنت و تاج حل کند. این شکستگی دارای پیامد زیبایی دندان است که تاثیر چندانی بر یکپارچگی ایمپلنت و استخوان ندارد، بدین جهت حل و فصل آن به نسبت شکستگی پیچ اباتمنت راحتتر است.
عوارض و ریسکهای دیگر
در ادامه به چند عارضه و ریسک مرتبط با کاشت ایمپلنت دندانی اشاره شده است:
- آسیب دیدگی عصب: این عارضه میتواند باعث ایجاد درد و بیحسی در ناحیه بافت آسیب دیده شود (برای مثال، دندان، لثه، لب یا چانه)
- بافتمردگی یا نکروز: در ۵ درصد موارد ممکن است بافتمردگی در ناحیه جراحی رخ دهد.
- تحلیل یا پسروی لثه: بافت لثه پیرامون بافت جراحی ممکن است تحلیل رود و سبب شل شدگی و نمایان شدن اباتمنت فلزی شود.
- بازماندگی زخم: این عارضه نیازمند پیوند استخوان فک است.
- خونریزی بیش از حد
- هایپرپلازی یا افزایش بیش از حد سلولها در یک بافت
موارد منع کاشت ایمپلنت
با تمام مزیتهایی که ایمپلنت دارد،این جراحی را نمیتوان برای همه افراد فاقد دندان تجویز کرد. به منظور افزایش شانس موفقیت جراحی، دهان، لثه و فک باید در شرایط سالم و طبیعی قرار داشته باشند. متخصص ایمپلنت در برخی از موارد هنگامی که شانس موفقیت جراحی بسیار پایین باشد از انجام این نوع جراحی جلوگیری میکند.
- پوسیدگی دندان
- بیماری دهان و دهان فعال
- دیابت کنترل نشده
- بافت استخوان فک تحلیل رفته
- بیماری قلبی
- پوکی استخوان
افراد مبتلا به این بیماریها به نسبت دیگر افراد ریسک بالایی برای ابتلا به عفونت دارند و احتمال عدم موفقیت کاشت دندان در این افراد بالاتر است. دندانپزشک میبایست بیماران سیگاری را پیش از انجام جراحی به ترک مصرف سیگار ترغیب کند زیرا این امر میتواند احتمال موفقیت کاشت دندان مصنوعی را به طرز قابل توجهی افزایش دهد.
در آخر، هنگامی که دندان طبیعیتان را از دست میدهد، ظاهرتان پیرتر دیده خواهد شد، فرم صورتتان ممکن است تغییر کند و دیگر نتوانید با خیالی آسوده و دهانی گشوده بخندید. این مسئله بر اعتماد به نفس و در عین حال بر سلامت جسمانی شما تاثیر میگذارد. بنابراین، هر روشی را که برای جایگزینی دندان از دست رفتهتان انتخاب میکنید، مسلما از تعلل و دست روی دست گذاشتن بهتر خواهد بود.
ایرانگان بانک اطلاعات مشاغل و کسب و کارها
این مقاله توسط واحد محتوای سایت ایرانگان تولید شده و هرگونه کپیبرداری از آن با ذکر منبع بلامانع است.
در مجله ایرانگان از مطالب علمی، آموزشی و تحقیقاتی بهرمند شوید و در سایت نیازمندیهای ایرانگان همواره میتوانید متخصصان مورد نیاز خود را در مشاغل مختلف آموزشی، خدماتی، پزشکی و صنعتی بیابید.