کلانشهری که مردمانش هم از صنعت رنج می برند هم از طبیعت؛ آلایندگی؛ تنها سهم اهوازیها از چاههای نفت/ شانه خالی کردن وزارت نفت از پرداخت حق آلایندگی
کلانشهر اهواز به عنوان مرکز استان نفت خیز خوزستان، با جمعیتی حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفری، درگیر آلایندگی های بسیاری است. این آلایندگی ها ناشی از صنایع بزرگ این شهر مانند، فولاد، پتروشیمی، نیشکر، لوله سازی و مهمترین آن نفت می باشد که انواع بیماری ها و آلودگی هوا را برای مردم اهواز […]
کلانشهر اهواز به عنوان مرکز استان نفت خیز خوزستان، با جمعیتی حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفری، درگیر آلایندگی های بسیاری است.
اکنون در کلانشهر اهواز و حومه آن، بیش از ۲۰۰ حلقه چاه فعال درحال استخراج نفت هستند که روزانه حدود یک میلیون بشکه نفت را برای کشور تولید می کنند اما این میزان تولید بالا، به قیمت آلودگی هوا برای شهروندان اهوازی تمام شده است.
در ماده ۳۸ و ۳۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده نیز این مورد ذکر شده است که یک درصد از قیمت فروش نفت به عنوان عوارض آلاینده باید به شهری که از آن استخراج انجام می شود پرداخت شود اما تاکنون شرکت نفت هیچگونه عوارضی در سالهای اخیر به کلانشهر اهواز پرداخت نکرده است.
صنایع تفسیر متفاوت از قانون دارند
شهردار اهواز در این خصوص می گوید: در بحث عوارض آلایندگی رقم این یک درصد تنها برای اهواز و حومه در سال ۹۳، معادل ۳۴۰ میلیارد تومان شده است، این مبلغ اکنون با احتساب جرایمش به ۱۱۲۰ میلیارد تومان برای یک سال رسیده است.
منصور کتانباف با بیان اینکه پرداخت این عوارض می تواند تاثیر به سزایی روی خدمات رسانی بهتر به شهروندان اهوازی شود، عنوان می کند: اما چه کسانی هستند که عوارض را به شهرداری پرداخت نمیکنند؟ اینها همان مدیران اهوازی و خوزستانی هستند. درحالی که تمام هم و غم این مدیران باید شهر و استانشان باشد.
وی درباره علت پرداخت نشدن هزینه عوارض آلایندگی توسط صنایع مختلف، تصریح کرد: صنایع از قانون تفسیری دارند که قانونگذار و مجری قانون این تفسیر را ندارند. قانونگذار تفسیر ما را دارد، مجری قانون که سازمان مالیاتی است نیز همین تفسیر ما را دارد اما تفسیر صنایع متفاوت است و این مساله تبدیل به محل مجادله شده است.
فقط پیمانکاران عوارض خود را می دهند
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خوزستان نیز در این خصوص گفت: وزارت نفت از پرداخت عوارض آلایندگی و ارزش افزوده به این استان شانه خالی می کند، هم اکنون فقط پیمانکاران نفت از بودجه خود یک درصد عوارض می دهند این در حالی است که باید یک درصد فروش تولیداتی که از خوزستان به دست می آید به این استان پرداخت شود.
امید حاجتی عنوان می کند: این عوارض برای جبران آسیب های زیست محیطی که وزارت نفت به خوزستان وارد می کند الزامی است.
پیگیری پرداخت عوارض آلایندگی با ارسال نامه به مقام معظم رهبری
عضو شورای شهر اهواز در این باره گفت: همانطور که مقام معظم رهبری بارها بر مطالبهگری تأکید کردهاند وظیفه ما است که مطالبهگری کنیم. منتخبان مردم، نمایندگان مجلس و اعضای شورا باید مطالبهگر مردم باشند.
محمدجعفر فلسفی اظهار داشت: برای دریافت حق آلایندگی نیاز داریم که سازمان حفاظت محیط زیست شرکتهای آلاینده را معرفی کند که این کار انجام شده است، سهم آلایندگی نفت خوزستان از سال ۸۸ تا ۹۲، ۲۳ هزار و ۳۳۸ میلیارد ریال است. به طور کلی ۵۸ درصد تولید ناخالص داخلی خوزستان سهم تولید نفت است.
وی افزود: امسال جهت حق آلایندگی سال ۹۳ پیگیری جدی داشتیم به طوری که کاملا به نقطهای رسیدیم که اعمال شود. حق آلایندگی شهرداری اهواز تنها از شرکت کارون با جرایم در سال ۹۳، بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان است.
فلسفی گفت: برای گرفتن حقمان باید مسیرهای مختلف را بگذرانیم. مثلا از طریق نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا ارسال نامه به مقام معظم رهبری موضوع را پیگیری کنیم. قطعا دیوان محاسبات میتواند در این زمینه اقدام کند.
به گزارش رهیاب ؛ در حالی که امروز اهواز نام کلانشهر را با خود به یدک می کشد، درگیر مشکلات زیادی در حوزه زیرساختی و خدماتی است.
پرداخت مبلغ بالای عوارض سالیانه آلایندگی صنایع بزرگ مانند نفت که حق شهروندان اهوازی است، می تواند به بهتر شدن وضعیت این شهر و در نتیجه جلوگیری از مهاجرت های رو به افزایش از آن باشد.