دستاوردهای امنیتی انقلاب اسلامی؛ آشنایی با قدرت موشکی ایران به عنوان مهمترین دستاورد نظامی ۴۰ ساله انقلاب/ پیشرفت ایران در صنعتی که در جهان بی نظیر است +تصاویر
آمادگی نظامی از جمله مهمترین وسیله و ابزار برای ایجاد امنیت است. امنیت در جایی پایدار می ماند که دشمنان احساس قدرت در شما و ضعف در خود بکنند و بدانند که از نظر نظامی شما آنقدر پیشرفته هستید که نمیتوانند به شما آسیبی برسانند و حتی ممکن است در مقابله با شما خسارت جدی […]
آمادگی نظامی از جمله مهمترین وسیله و ابزار برای ایجاد امنیت است. امنیت در جایی پایدار می ماند که دشمنان احساس قدرت در شما و ضعف در خود بکنند و بدانند که از نظر نظامی شما آنقدر پیشرفته هستید که نمیتوانند به شما آسیبی برسانند و حتی ممکن است در مقابله با شما خسارت جدی ببیند. از این لحاظ موضوع بازدارنده بودن سیستم نظامی در جهان مطرح می شود که امروزه به یک استراتژی مهم خصوصا درحوزه امنیت و مدیریت تبدیل شده است.
درواقع رابطه جدی میان پیشرفت و آمادگی نظامی و امنیت دراین خصوص برقرار است. اقتدار در اینجا مساوی است با امنیت. ضعف در نیروی نظامی حتی ممکن است دوستان شما را در فضای سیاسی کشور وادار به حمله به شما کند و از این لحاظ به طور کل از دوست و دشمن در امان نخواهیم بود.
یکی از مواردی که پیشرفت آن را به طور محسوس و گسترده در حوزه نظامی کشورمان شاهد هستیم، ساخت انواع موشکهای پیشرفته است. پیشرفت موشکی کشورمان سبب شده که برخی از کشورهای غربی همواره در یک موضع دخالت آمیز سعی کنند که ایران اسلامی را در این حوزه زمین گیر کنند و از پیشرفتهای دیگر باز دارند. بر این اساس حتی برجامهای بعدی را برخی درحوزه موشکی پیش بینی کرده بودند و توقف حوزه موشکی بعد از حوزه هستهای در دستور کار کشورهای غربی علیه کشورمان بود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز تحریمهای خصمانه علیه ایران ارتقای توانمندی ایران در حوزه نیروی هوایی کشور را شاهد بوده ایم، به گونهای که در این دوران ساخت اولین موشک سوخت جامد در دستور کار قرار گرفت. جالب اینجاست که این پیشرفتها در سایه تحریمها ایجاد شد و توانایی و توانمندی نخبگان ایرانی را به رخ جهانیان کشید.
در ادامه به برخی از این موارد در کشورمان که البته جزو شاخصترین پیشرفتها خصوصا در جهان است می پردازیم.
موشک سجیل: این موشک در دو نوع ۱ و ۲ ساخته شده است. به دلیل شتاب بالای این نوع موشک امکان نابودی و مورد هدف قرار دادن آن بسیار پایین است. از دیگر مزایای این سجیل استفاده از سوخت جامد که نسل جدید و مناسبی از سوخت محسوب میشود، سرعت زیاد، بالا بودن امکان برخورد موشک به هدف و زمان اندک جهت آماده شدن برای پرتاب است.
به واقع طراحی سجیل به گونهای است که سامانه موشکی گنبد آهنین و پاتریوت آمریکا نمیتوانند با آن مقابله کنند. سیستم موشکی پاتریوت ایالات متحده در زمره سیستمهای دفاعی برتر دنیا قرار میگیرد که وظیفه اصلی آن مقابله با موشکهای بالستیک است. این سامانه دارای رادار مرکب چند کاره است و کشورهایی از جمله اسپانیا، آلمان، عربستان، رژیم صهیونیستی و … از این سامانه استفاده میکنند.
این موشک در گروه سریعترین موشکهای دنیا قرار میگیرد که توانایی رویارویی با تمامی رادارها را دارد. این موشک دارای یک موتوری تک مرحلهای با سوخت جامد و سرعتی برابر ۶ ماخ است. M-۹ به دلیل برخورداری از لانچرهای متحرک با سرعت بیشتری جابه جا شده و میتواند کلاهک اتمی ۵۰ تا ۳۲۰ کیلوتنی یا کلاهک متعارف ۳۲۰ کیلوگرمی تا مسافت ۳۷۳ مایلی را حمل کند.
موشک فکور ۹۰: فکور ۹۰ یک موشک هواپایه، نسل جدید و بهینه سازی شده موشک فونیکس (AIM-54 Phoenix) آمریکایی است که جهت اجرای عملیات های هوا به هوا بر روی جنگندههایF14 نصب می شود.
موشک قاصد ۳: موشک کروز هواپایه قاصد-۳ توسط سازمان جهاد خودکفایی نیرویهای مسلح ایران در نمایشگاه اقتدار-۴۰ به نمایش گذاشته شد. این موشک که با تلفیقی از علوم هوافضا و دانش هوایی ایران و مطابق با نیاز عملیاتی در حوزههای آفندی و پدافندی این کشور طراحی شده است.
این موشک قابلیت نصب بر روی جنگنده بمبافکن اف-۴ را دارد و با بهرهگیری از جستجوگر تصویری مختصات هدف را دریافت کرده و اطلاعات لازم را به کابین خلبان ارسال کند. خلبان میتواند از طریق این جستجوگر بر روی هدف، قفل تصویری انجام دهد و اهداف مورد نظر را تا شعاعی بیش از ۱۰۰ کیلومتر مورد اصابت قرار دهد.
این کروز هواپایه که در حال گذراندن مراحل تست نهایی خود است، کاملاً بومی است و مشابه خارجی ندارد.
موشک عماد: موشک عماد موشکی سوخت مایع، دوربرد، زمین به زمین است؛ این موشک که به دست کارشناسان داخلی طراحی و ساخته شده است، اولین موشک ایرانی است که قابل هدایت تا لحظه اصابت به هدف را دارد از این رو دقت این موشک بسیار بالاست و شاید ضریب خطایی زیر ۱۰ متر داشته باشد.
پس از رونمایی و آزمایش موشک عماد در ۱۹ مهر سال ۹۵، در بعضی خبرگزاریها برد این موشک ۱۷۰۰ کیلومتر اعلام شد، اما طبق گفته وزیر دفاع که موشک عماد را با واژهی موشک دوربرد معرفی کرد و طبق تعریفی که از موشک دوربرد داریم عماد باید ۲۴۰۰ تا ۵۰۰۰ کیلومتر برد داشته باشد. موشک عماد همچنین توانایی حمل کلاهک جنگی تا وزن ۷۵۰ کیلوگرم را دارد.
این موشک قریب به ۱۷۰۰ کیلومتر برد و بیش از ۷۰۰ کیلوگرم سرجنگی دارد و یک موشک هدایت شونده بردبلند سطح به سطح بوده که دارای پتانسیلهای منحصر به فردی است.
موشک نصر: نصر موشک کروز هواپایه ایرانی یکی دیگر از موشکهای کوتاهبرد ضدکشتی ساخت ایران بوده و دارای ۳۵ کیلومتر برد است. این موشک با سر جنگی ۱۵۰کیلوگرمی، وزنی معادل ۳۵۰ کیلوگرم دارد و میتوان آن را علیه انواع اهداف دریایی مورد استفاده قرار داد.
نوع هواپایه این موشک که برای اولین مرتبه در بهمن ماه سال ۹۴ تحویل نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران شد، قابلیت شلیک از بالگردهای میل۱۷، ۲۰۶ و جنگندههای فانتوم را دارد.
موشک هویزه: همزمان با چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و در اولین روز از دهه مبارک فجر موشک کروز برد بلند زمینی «هویزه» ساخته متخصصان و دانشمندان عرصه دفاعی سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع رونمائی و آماده تحویل به هوافضای سپاه شد.
«موشک هویزه» دارای برد پروازی بیش از ۱۳۵۰ کیلومتر است که علیه اهداف زمینی ثابت استفاده میشود.
البته در حوزه موشکی جمهوری اسلامی ایران پیشرفتهای بسیار گستردهای داشته است که در یک مقال نمی گنجد و در اینجا سعی کردیم برخی از شاخصترین موشکهای ایرانی که در سطح جهانی قابلیت و برتری دارند را به مخاطب گرامی معرفی کنیم.