اجتماعی » بین الملل » سیاسی
کد خبر : 115323
دوشنبه - ۱۲ آذر ۱۳۹۷ - ۰۹:۱۱

پاسخ خشمگین جلیقه‌زردها به واکنش سخت مکرون/گسترش اعتراضات در فرانسه/چالش جدید رئیس جمهور جوان

بزرگترین اعتراض داخلی در دوران ریاست‌جمهوری امانوئل مکرون وارد هفته سوم شد. هر چه اعتراضات جلیقه‌زردها ادامه می‌یابد، تهدیدات پلیس بیشتر می‌شود اما پراکندگی آن در نقاط مختلف فرانسه نیز بیشتر شده و بیش از پیش به خشونت کشیده می‌شود. گسترش اعتراضات در فرانسه شکستن شیشه‌ها از جمله مغازه‌های متعددی در خیابان Rue de Rivoli، آتش‌زدن […]

پاسخ خشمگین جلیقه‌زردها به واکنش سخت مکرون/گسترش اعتراضات در فرانسه/چالش جدید رئیس جمهور جوان

بزرگترین اعتراض داخلی در دوران ریاست‌جمهوری امانوئل مکرون وارد هفته سوم شد. هر چه اعتراضات جلیقه‌زردها ادامه می‌یابد، تهدیدات پلیس بیشتر می‌شود اما پراکندگی آن در نقاط مختلف فرانسه نیز بیشتر شده و بیش از پیش به خشونت کشیده می‌شود.

گسترش اعتراضات در فرانسه

شکستن شیشه‌ها از جمله مغازه‌های متعددی در خیابان Rue de Rivoli، آتش‌زدن خودروهایی که به پای طاق پیروزی کله‌پا شده‌اند و ایجاد راه‌بندان در خیابان مشهور شانزه‌لیزه حالا دیگر به یک رویه روزانه در پاریس تبدیل شده  و روش‌های خشن‌تری از سوی تظاهرکنندگان بکار گرفته می‌شود. بستن تونل ارتباطی Fréjus با ایتالیا، قطع مسیر خودروها به فرودگاه نیس و آتش‌زدن یکی از ادارات مرتبط با ریاست‌جمهوری نشان از عمق فاجعه دارد.

خبر بد برای مکرون آنکه یورونیوز گزارش داده نانت، تولوز و تارب نیز حالا صحنه اعتراضی است که دو هفته گذشته در پاریس رسانه‌ای شد.

شاید ابتدا افزایش قیمت سوخت برای تظاهرکنندگان مطرح بود، اما اکنون کاهش عمومی سطح رفاه در بخش‌هایی از جمعیت فرانسه به یک اعتراض گسترده‌تر دامن زده است. راستگرایان و هواداران جبهه ملی پیشین با چپ‌های هوادار سوبسیدهای دولتی همدست شده‌اند و حتی آنارشیست‌ها که خود را «بُرندگان» نامیده‌اند در حال ماهی‌گرفتن از آب گل‌آلود هستند.

در همین زمینه :

فیلم/ بازدید ماکرون از خیابان شانزلیزه!

فیلم/ آتش به جان فرانسه!

تیراندازی با اسنایپر به مردم معترض فرانسه +فیلم

شاید ابتدا بدونِ سر بودنِ این جنبش موجب شده بود مکرون و وزرایش به خود اجازه دهند با ادبیات تند نسبت به معترضان سخن گویند، معترضانی که بعضاً با ظاهر ساده خود محلات ثروتمند پاریس را برای خودنمایی انتخاب کرده بودند. مکرون گفت «آنچه این روزها در پاریس اتفاق می‌افتد هیچ ربطی به ابراز صلح‌آمیزِ خشمِ مشروع ندارد». اما حالا همین ویژگی موجب حضور گروه‌هایی با مرام مختلف در میان معترضان شده و به یک تهدید نسبت به دولت رئیس‌جمهور جوان تبدیل شده است.

دولت تلاش می‌کند با نمایش مغازه‌های خردشده یا آسیبی که به نمایشگاهِ داخلی طاق پیروزی رسیده است، معترضان را اغتشاشگر معرفی کرده و مردم را از پیوستن به تظاهرات باز دارد. اما گویی بی‌اعتنایی به خواسته‌های اصلیِ جلیقه‌زردها طی دو هفته لشکرکشی خیابانی و توجه به حواشی، نتیجه عکس داده و قدرت آنها را بیشتر کرده است.

اکنون دیگر موضوع اعتراضات به نیروهای امنیتی و انتظامی پایتخت محدود نمی‌شود. دولت اولاً حاضر شده که با نمایندگان تظاهرکنندگان به مذاکره بنشیند و ثانیاً در حال بررسی اعلام وضعیت فوق‌العاده برای کنترل ناآرامی‌ است. تا همین حالا نیز دست‌کم ۲۷۰ نفر بازداشت شده و ۱۰۰ نفر زخمی شده‌اند که یکی از آنها به دلیل ضربه سختی که به سرش خورده،  در کما است.

ادواردو فیلیپ نخست‌وزیر فرانسه که سفر خارجی خود به نشست تغییرات آب‌وهوایی را لغو کرده، با دعوت به مذاکره تلاش کرد اغتشاشگران را از تظاهرکنندگانی که خواسته‌های مشخص و روش‌های مسالمت‌آمیز دارند جدا کند. وی گفت «ما آزادی بیان را به رسمیت می‌شناسیم اما به قانون نیز احترام می‌گذاریم.» تصویری از دو جلیقه‌زرد که در دفتر فیلیپپ به گفتگو نشسته بودند نیز منتشر شده است اما معترضان با بنری که روی آن نوشته شده بود «مکرون مردم را احمق فرض نکن!» پاسخ دادند.

دولت همچنین پیشنهاد داده که برای خرید خودروها و وسایل گرمایشی که سوخت کمتری مصرف می‌کنند، یارانه بدهد، اما مگر چه تعداد از معترضان پولِ خرید چنین کالاهایی را دارند؟

آخرین خبرها حاکی است امانوئل مکرون پس از ترک بوینس آیرس که برای نشست گروه ۲۰ به آنجا رفته بود، به پاریس بازگشته و از طاق پیروزی، جایی که جلیقه‌زردها آخر هفته‌ها جمع می‌شوند بازدید کرده است.

گسترش تظاهرات به سایر کشورهای اروپایی

از هلند خبر رسیده که تجمع جلیقه‌زردها مقابل مجموعه پارلمانی در لاهه، پلیس را مجبور کرده آن را موقتاً ببندد. اما در بروکسل اعتراضات از این فراتر رفته است.

افرادی که پلیس تعداد آنها را پانصد نفر اعلام کرده، علی رغم حمله نیروهای انتظامی، دفتر نخست‌وزیر بلژیک را سنگ‌باران کردند.

رویترز گزارش داده که پلیس بلژیک علاوه بر استفاده از گاز اشک‌آور و آب پرفشار، به دستگیری ده‌ها نفر نیز اقدام کرده است. مردم نیز دست‌کم دو ون پلیس را از بین بردند و پس از حرکت به سمت دفتر نخست‌وزیری که حدود ۵۰۰ نفر می‌شدند، آن را سنگ‌باران کردند.

شارل میشل نخست‌وزیر جوان بلژیک که از متحدان مکرون به شمار می‌آید با مشکلات مردم همدردی کرد اما گفت «هیچ عفوی برای کسانی که به قصد تخریب آمده‌اند وجود ندارد و آنها باید تنبیه شوند». باید منتظر ماند که آیا سوءمدیریتی که در فرانسه به گسترش فاجعه‌بار اعتراضات انجامیده، در بلژیک نیز تکرار می‌شود.