پایگاه تحلیلی خبری مازندرانه

%d8%af%da%a9%d8%aa%d8%b1-%d8%af%d8%a7%d8%b1%db%8c%d9%88%d8%b4-%d8%ac%d9%87%d8%a7%d9%86-%d9%be%db%8c%d9%85%d8%a7-300x205
دكتر داريوش جهان پيما، دامپزشك در گفتگو با برنامه «فراسو» راديو سلامت;
افرادی که در خارج از کشتارگاه، دام تهیه می کنند باید به چه نکاتی توجه نمایند؟
به طور كلي ما اصولي براي بازرسي قبل از كشتار داريم ولي بعد از كشتار هم عملياتي را انجام مي دهيم.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی مازندرانه /  

اولا دامی که تب دارد به هیچ وجه انتخاب نکنند. هر نوع ترشح از بینی، دهان و چشم دام خارج می شود، از ذبح آن خودداری کنید. اگر تغییر رنگ در ادرار و قوام طبیعی مدفوع مشاهده می کنند، آن دام را خریداری نیکند. همچنین اگر دام عدم تعادل در راه رفتن یا لگنش داشته باشد آن را ذبح نکنید.
در این خصوص چه افرادی یا چه مراکزی می توانند به شهروندان خدمت رسانی نمایند؟
دامی که قرار است کشتار شود اول باید توسط ناظرین بهداشتی بازدید شده باشد. در ایام خاص کشتارگاه هایی به صورت رایگان خدمات مربوط به کشتار دام سالم را به مردم ارائه می دهند.
هنگام خرید دام تب دار بودن آن چگونه مشخص می شود؟
حالت طبیعی چشم دام تغییر می کند. ترشحات چشم خشک می شود. حرارت بدن دام در لمس بالاست. البته تب را، نظارت کنندگان بر دام با استفاده از ترمومتر و حرارت سنج چک می کنند.
چه محیطی را برای ذبح دام پیشنهاد می کنید؟
مطمئنا محیط هایی مانند کنار خیابان، کنار جوی آب و باغات،  محیط های مناسبی نیستند. ما باید محیطی را فراهم کنیم تا دام، استرس نداشته باشد. انتخاب محیط آلوده مثل کنار جوب، امکان دسترسی جانورانی مانند موش به محصولات را فراهم می کند. همچنین بعد از کشتار ما الودگی ها را به محیط وارد می کنیم. رها سازی دام ذبح شده و ترشح دام در محیط می تواند کانون تکثیر میکروب ها و باکتری هایی باشد که در دراز مدت به خود ما برمی گردند.
در کشتارهای صنعتی از خون دام چه مواردی استحصال می شود؟
کشتارگاه ها مجهزر به چند تاسیسات هستند. یک مورد تاسیساتی است که ترشحات حاصل از دام مانند خون، ادرار، محتویات شکمیه و گوشت های مانده که قابل استفاده نیستند را در محل تبدیل ضایعات به پودر گوشت و پودر خون تبدیل می کنند. این موارد یک سرمایه ملی محسوب می شوند و آنچه به عنوان فاضلاب می ماند و همچنین آب باقی مانده سیراب سازی مزارع کشاورزی موثر است.
با توجه به اینکه استرس در دام موجب آزاد شدن مواد شیمیاییبه نام کاتکول آمین ها می شود، چه فاصله زمانی پس از ذبح، گوشت قابل استفاده است؟
دامی که تحت استرس است باید ۴۸ ساعت در آرامش قرار داده شود تا مواد شیمیایی نامبرده از بدن او دفع شود. یگوشت دام که در شرایط استرس است قابل استفاده نیست. اگر دام سالم باشد اما در شرایط استرس ذبح شود، گوشتش قابل استفاده نیست.
چند ساعت پس از ذبح دام سالم که در استرس هم نبوده، گوشت قابل مصرف است؟ چرا؟
مدت زمان ۲۴ ساعت است زیرا ۲۴ ساعت زمان لازم است که تغییرات شیمیایی ایجاد شده باعث اسیدی شدن ph گوشت دام شود. اسیدی شدن محیط گوشت باعث از بین رفتن عوامل میکروبی و پاتوژن یا بیماری زا، می شود. اگر دام سالم باشد گوشتی که استحصال می شود استریل است. حال اگر شرایط ذبح خوب باشد، اما محیط نامناسب باشد یا مراحل پوست کندن دام مناسب نباشد گوشت آلوده می شود و ایجاد بیماری می کند.
اصول بازرسی از گوشت چیست؟
به طور کلی ما اصولی برای بازرسی قبل از کشتار داریم ولی بعد از کشتار هم عملیاتی را انجام می دهیم به عنوان بازرسی بعد از کشتار و این یک رشته ای از صنایع غذایی است که افراد توانایی و تخصص انجام این کار را پیدا می کنند. افراد تحت عنوان قصاب یا افراد با تجربه نمی توانند لاشه سالمی تحویل دهند. گوشت در کشتارگاه ها با حضور بازرسان بهداشت گوشت و تایید سلامت گوشت می تواند قابل مصرف باشد این تاییدیه بعد از معایناتی که روی لاشه انجام می شود، صادر می شود.
با توجه به معایناتی که روی گوشت می شود کدام یک از آنها منع مصرف دارند؟

در معاینه به احشاء دام مثل قلب، ریه، کبد، کلیه و تغییرات آنها توجه می شود. لذا از جمع بندی روی لاشه قضاوت می کنند که آیا لاشه و احشاء قابل مصرف هست یا خیر. یا ممکن است قسمتی از آنها قابل مصرف باشد از آنجایی که ما بیماری های مشترک بین انسان و دام را داریم به ریه لاشه توجه می کنیم. هر نوع کیست در ریه باعث عدم قابلیت مصرف می شود. اگر قسمتهایی از ریه پر رنگ تر شده، سفت شده، یا قوام ریه از بین رفته اگر منتشر هست که کل ریه باید حذف شود. اگر قسمتی از آن مشکل دارد آن قسمت برداشته می شود. در کبد، اگر نقاط سفید منتشر وجود دارد، کیست های مختلف یا حتی یک کیست دیده شود، قابل مصرف نیست. کبد باید باز شود و از قسمت شکمی مشاهده شود. اگر داخل مجاری صفراوی ترشحات سبز رنگ دیده شود، قابل مصرف نیست. با شکاف در کبد انواع انگل ها دیده می شود. با حرکت انگل ها در کبد، ایجاد مسیر سفید رنگ سفت را می کند که آن هم نشان دهنده آلوده بودن کبد است. در قلب و کلیه ها هم همین موارد وجود دارد. شهروندان اگر ظاهر نامناسب و نامتعارفی در گوشت و امشاء مشاهده کردند، به یکی از مراکز قربان گاه یا شبکه دامپزشکی کشور مراجعه کنند. همکاران حاضر در آن جا بازرسی می کنند مشورت می دهند و قابلیت مصرف یا عدم قابلیت مصرف را تایید می کنند.
چه بیماری هایی از طریق دام آلوده منتقل می شود؟
بیماری های انگلی، تب مالت، کیست هیداتیک با شرایط خاص، حدود ۸۰۰ و خورده ای بیماری مشترک بین انسان و دام است که مکانسیم های مختلفی را در انتقال بیماری دارند. بیماری های مختلفی از طریق تماس با ترشحات دام، خود دام زنده و تماس با لاشه ایجاد می شود.
آیا گوشت های توزیع شده در ورزشگاه ها و قصابی ها آن مدت زمان ۲۴ ساعت که باید در سردخانه باشند را گذرانده اند؟
بله حتما. گوشتهای بسته بندی شده در مراکز بسته بندی، مدت ۲۴ ساعت در سردخانه ها می مانند. در داخل  کشتارگاه های صنعتی هم سردخانه هایی را برای نگهداری ۲۴ ساعته گوشت دارند و بعد کدهایی به دام متصل می شود که منشاء‌ دام شرایط نگهداری ذبح را در قسمتی از گوشت حک نموده اند. بعضی از کشتارگاه های وابسته به شهرداری، کانتینرهایی دارند که این ها هم سردخانه دارند و در آن گوشت به مدت ۲۴ ساعت نگهداری می شود. لذا افراد بهتر است ۲۴ ساعت بعد از ذبح دام، گوشت قربانی را تقسیم کنند.

به اشتراک بگذارید :

دیدگاه

• نظر شما پس از بررسی و بازبینی توسط گروه مدیریت برای نمایش در سایت قرار داده می شود.